05022024štv

Obec Bohunice si 1. marca 2024 pripomína dve významné výročia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BOHUNICE 1. marca 2024 - Obec Bohunice si 1. marca 2024 pripomína dve významné výročia. Ako obec informuje na svojej Facebook stránke, prvé je 150 výročie smrti rodáka z obce Michala Godru (* 24. január 1801, Bohunice – † 1. marec 1874, Báčsky Petrovec, Srbsko), ktorý bol slovenským básnikom, jazykovedcom, publicistom a učiteľom pod pseudonymom Chamilov, Prieplavän. Druhé výročie je 30 rokov osamostatnenia sa obce Bohunice od obce Pukanec.

Obec Bohunice si 1. marca 2024 pripomína dve významné výročia

Životopis Michala Godru: (Zdroj: Michal Godra – Wikipédia)
Narodil sa v rodine vzdelaného evanjelického farára Michala Godru, člena Učenej spoločnosti banského okolia. Ľudovú školu navštevoval v Bohuniciach. Neskôr študoval v Banskej Štiavnici, Modre a Bratislave. V rokoch 1825 – 1827 študoval teológiu vo Viedni. Krátko pôsobil ako vychovávateľ v Súdovciach. Roku 1828 odišiel do Kulpína v Srbsku, kde pôsobil ako vychovávateľ u Tošu Stratimirovića až do roku 1831. Tu nadviazal kontakty s Pavlom Jozefom Šafárikom a spolu s ním a Jurajom Rohoňom založil v Hložanoch čitateľskú spoločnosť Societas slavica. V rokoch 1832 – 1834 sa stal súkromným učiteľom v rodine Johanna Gottlieba Steilein-Saalensteina v Pešti a v Horných Semerovciach. Od jesene 1834 sa v Pešti podieľal na činnosti Spolku milovníkov reči a literatúry slovenskej ako redaktor almanachu Zora. 27. septembra 1836 sa stal profesorom a riaditeľom nižšieho evanjelického gymnázia v Novom Vrbase vo Vojvodine. Tu pôsobil až do roku 1868, kedy bol pre svoje národné povedomie zbavený miesta riaditeľa. Zvyšok života prežil v Báčskom Petrovci, u evanjelického farára Juraja Mrvu.

Dielo:
Venoval sa poézii a jazykovede. V rokoch 1818 – 1835 vydal latinské a slovenské oslavné verše v klasicizujúcich formách. V almanachu Zora uverejnil v roku 1835 historizujúcu baladu Vešelíni Na Muráni. Neskôr občas publikoval satirické básne a epigramy. V almanachu Zora uverejnil svoj návrh na reformu spisovnej češtiny. Podieľal sa na príprave kodifikácie spisovnej slovenčiny. Zbieral a publikoval materiál k slovenskému vedeckému názvosloviu. Publicistické články, články z cirkevnej histórie a prírodných vied uverejňoval v Obzore, Pešťbudínskych vedomostiach, Slovenských novinách, Slovenských pohľadoch a ďalších periodikách. Amatérsky sa venoval aj prírodným vedám: botanike a matematike. Udržiaval rozsiahle písomné kontakty s poprednými slovanskými dejateľmi, ktoré sa zachovali v osobitnom konceptári listov.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Druhé výročie je 30 rokov osamostatnenia sa obce Bohunice od obce Pukanec. "Obec Bohunice bola zlúčená s obcou Pukanec od 1. januára 1976. 17. júla 1993 občania Bohuníc v miestnom referende rozhodli o odčlenení obce od Pukanca. Dôvodom bol zámer predstaviteľov Pukanca, vybudovať skládku odpadu v našom katastrálnom území, čo pochopiteľne pobúrilo našich občanov. Po úspešnom referende, nariadením vlády SR vznikli dve samostatné obce s účinnosťou od 1. marca 1994. Doplňujúce voľby sa konali 28. mája 1994, v ktorých bola za starostku obce zvolená Darina Zaťková a za poslancov obecného zastupiteľstva Viera Bukovenová, p. Danica Halbavá, p. Dušan Hanuliak, p. Milan Kňažovič, p. Daniel Kuriačka, slečna Milada Kuriačková a p. Miloš Macko. Poslanci p. Vladimír Gábrš a p. Gizela Babiaková, ktorá sa stala zástupkyňou starostky, boli zvolení ešte vo voľbách za miestnu časť Pukanec a poslancami zostali," informuje obec na svojej Facebook stránke.

Po troch rokoch Darina Zaťková z funkcie starostky obce odstúpila a zastupujúcim starostom a neskôr aj starostom obce sa na nadchádzajúcich 14 rokov stal p. Vladimír Gábrš. "Prvé roky boli akýmsi hľadaním svojej vlastnej identity, priestorov na fungovanie. Bolo potrebné nadobudnúť určité skúsenosti, zabezpečiť originálne i prenesené kompetencie samosprávy, ktoré určoval zákon o obecnom zriadení a iné zákony. Nebolo to jednoduché a nie je to jednoduché ani dnes. Nechcem bilancovať čo sa za 30 rokov podarilo alebo nepodarilo urobiť. Myslím si, že osamostatnenie bolo dobrým krokom pre našu obec. V súčasnosti znovu silnej hlasy o zlučovaní či združovaní obcí, o komunálnej reforme. Ako zástupcovia obcí sa proti tomu búrime, pretože to, čo máme dnes, sme si vybudovali a plánujeme budovať ďalej. Hľadíme dopredu a odmietame krok späť," uzatvára starostka obce Vladimíra Rišková.

zdroj: Facebook Obec Bohunice, foto: bohunice-lv.sk

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, SVETLÁ A SVIETIDLÁ, ZNAČKOVÝ ALKOHOL, KÁVA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre