05022024štv

Ako si udržať kondíciu počas zimy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Hneď ako začnú prvé mrazy, je prirodzené zostať v pohodlí domova. S tým však súvisí aj zníženie športovej aktivity, čo môže viesť k zlej nálade, bolestiam chrbta a celkovému nepohodliu. Preto sa aj v tomto období nezabudnite hýbať. A nezáleží na tom, či je to v interiéri alebo vonku. Dnes vám poradíme, ako sa udržať v kondícii za každého počasia.

Ako si udržať kondíciu počas zimy

Ako sme už písali, všetci vieme, že v zime nie je také jednoduché obuť si športovú obuv a ísť behať ako v lete. Nechcete sa predsa báť, že budete musieť bojovať s mrazivým vetrom. V tomto prípade odporúčame rozšíriť bežecké oblečenie o tričko s rolákom, čelenku a tenké rukavice. Alebo sa hýbte v pohodlí domova. Je to ideálna príležitosť vyskúšať nové športy, aktivity a pohyby, ktorých sa inak bojíte a nechcete ich skúšať na verejnosti.

Čo robiť doma

Aj v malom byte môžete športovať. Musíte si len premyslieť, koľko priestoru potrebujete a kam umiestnite nábytok.

Dávajte pozor na všetko, čo by ste mohli prevrátiť a rozbiť, napr. televízor, vázu, a radšej to odstráňte z cesty alebo buďte opatrní. Hodiť sa vám bude aj tlmiaca podložka. Poskytne vám pokoj a zabráni stresu, keď vám sused zabúcha na dvere.

Ako si udržať kondíciu počas zimy

Lacnou možnosťou je napríklad tatami, ktoré si môžete poskladať podľa svojich možností a potom jednotlivé diely rozložiť ako puzzle. A dokonca ho môžete pomocou noža skrátiť tak, aby sa rohož zmestila do akéhokoľvek priestoru.

Tip: Táto možnosť je úplne ideálna do detskej izby, pretože deti sa na nej môžu hrať a skákať nerušene celé hodiny.

Nesmieme vynechať fitness podložku. Špeciálne podložky na jogu sa nešmýkajú, naopak, sú protišmykové z oboch strán, takže vaše ruky, nohy aj samotná podložka zostanú na svojom mieste.

Joga alebo pilates sú ideálne na udržanie flexibility a sily. V posledných piatich rokoch si tieto dva športy získali obrovskú popularitu a niet divu. Je jednoduché vybrať si svoju úroveň, nemusíte sa starať o žiadnu choreografiu a stačí si zapnúť video na youtube a nájsť si svoj obľúbený kanál.

Na druhej strane, tanec, aerobik, spoločenský tanec alebo zumba sú rýchlejšie, aktívnejšie a určite vám vyčaria úsmev na tvári. Skúste sa s partnerom alebo deťmi naučiť jednoduchú choreografiu a uvidíte, že sa ešte veľa nasmejete a strávite spolu
zábavné popoludnie.

Cvičenie s vlastnou váhou alebo domácimi pomôckami, ako sú činky alebo posilňovacie gumy, je ďalším spôsobom, ako spáliť zbytočné kalórie a zároveň posilniť svaly a chrániť sa pred ochabnutím tela.

● Dobrým nápadom sú aj stolové hry ako Twister, ktoré spájajú zábavu a pohyb. Ani si nevšimnete, koľko sa vlastne hýbete, a navyše si zlepšíte náladu. Samozrejme, môžete využiť aj svoju fantáziu a vymyslieť si vlastné hry, ako sú opičie dráhy, rýchlostné hry a množstvo ďalších aktivít. Záleží na tom, koľko máte priestoru a kto sa zapojí.

(Kick)box je tiež pomerne jednoduchý spôsob, ako si zlepšiť kondíciu. A problémom nie je ani domáce prostredie.

. Záleží na tom, či vám budú stačiť rôzne veľké lapy s partnerom, alebo si radšej zaobstaráte závesné či voľne stojace vrece.

Nebojte sa ísť von

Využite pekné počasie a zakaždým sa viac prechádzajte. Vystúpte z autobusu o zastávku skôr a choďte pešo. Alebo si vyberte náročnejšiu trasu po kopcoch.

Ako si udržať kondíciu počas zimy

Prechádzky v prírode alebo v parkoch.

Behanie v parkoch alebo na lesných cestách na udržanie kardiovaskulárnej kondície.

● Návštevy zábavných parkov, kde si celá rodina môže užiť rôzne atrakcie a aktívne hry.

Lezenie na stene vo vonkajších alebo vnútorných lezeckých centrách.

● Nezabudnite na plávanie. Dodá vám nečakane veľa energie, pretiahne vaše telo a posilní svaly, ktoré bežne až tak nepoužívate.

● Skúšali ste niekedy squash, tenis alebo bedminton? Sú to ideálne športy v zime. Skvele si pri nich zacvičíte a uvoľníte nahromadenú energiu a emócie (ideálne, keď vás naštve šéf).

Zameranie na výživu a vitamíny v zime

S príchodom chladnejších mesiacov je dôležité zabezpečiť vyváženú stravu a pravidelnú hydratáciu. V tomto období je vhodné zaradiť potraviny bohaté na vitamíny a minerály, ktoré posilňujú imunitný systém. Odporúča sa konzumovať sezónnu zeleninu a ovocie, ako sú tekvica, mrkva, jablká alebo hrušky. Dôležitý je aj príjem dostatočného množstva bielkovín z chudého mäsa, rýb, strukovín alebo tofu.

Na udržanie hydratácie je nevyhnutné piť veľa vody, ale môžete si dopriať aj rôzne bylinkové a ovocné čaje, ktoré zahrejú vaše telo a dodajú mu potrebné tekutiny. Odporúča sa obmedziť príjem nápojov s obsahom kofeínu (pozor na čierny čaj) a alkoholu.
Namiesto toho je dobré spoľahnúť sa na teplé nápoje, ako je zázvorový čaj alebo domáce vývary, ktoré posilnia imunitu a zlepšia váš pocit pohody.

Ako si udržať kondíciu počas zimy

Dbajte aj na dostatok vitamínov a minerálov - podporujú imunitu a celkovú vitalitu. Vitamín D, často nazývaný "slnečný vitamín", môže byť v týchto mesiacoch nedostatočný kvôli obmedzenému slnečnému žiareniu, preto sa odporúča jeho doplnenie. Medzi ďalšie dôležité vitamíny patrí vitamín C na podporu imunitného systému a vitamíny skupiny B na udržanie energie a dobrého duševného zdravia. Minerály, ako napríklad zinok a selén, sú tiež veľmi dôležité pre imunitu a celkové zdravie.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre