05022024štv

PR články, komerčné, Levice

Zelená strecha – prírodný spôsob izolácie, ktorý šetrí vaše peniaze

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Moderná architektúra si vyžaduje aj moderné riešenia. Koncept vegetačných striech naberá na popularite a je viac než len dekoratívnym prvkom. Majitelia domov a komerčných budov ich radi využívajú pre ich ekologické, estetické a finančné výhody.

Zelená strecha – prírodný spôsob izolácie, ktorý šetrí vaše peniaze

Základom je kvalitná hydroizolácia, ktorá zabezpečuje to, že sa vlhkosť nedostane do stavby. Na tú sa následne pokladá ochranná textilná vrstva, ktorá slúži ako chránič hydroizolácie – blokuje mechanické poškodenia. Zeminu je potrebné zvoliť podľa druhu rastlín no je potrebné ju pokryť geotextilnou vrstvou, ktorá chráni pred roznášaním hliny.Samotná vegetácia pomáha nasávať vlhkosť a prebytočnú dažďovú vodu.

Najznámejšie sú tri druhy vegetačných striech a to intenzívna vegetačná strecha, ktorá sa používa najmä na obchodných domoch a iných komerčných stavbách. Má vysokú vrstvu pôdy pre dostatočný priestor na rasť koreňov. Vyžaduje pravidelnú starostlivosť, ale odvďačí sa svojou funkčnosťou. Extenzívna vegetačná strecha obsahuje iba ľahký substrát anenáročné rastliny, ktoré obľubujú priame slnko a neprekáža im obdobie sucha, či nízka výživa. Hoci nie sú také hlboké ako intenzívne vegetačnéstrechy, tiež majú dobré izolačné schopnosti. Ich cieľom je hlavne estetická funkcia pre menšie komerčné budovyobytné domy. Hybridom je semi-extenzívna vegetačná strecha. Tá je stredne náročná, zložená z hlbšej vrstvy zeminy, ale stále vyžaduje menšiu starostlivosť.

Prečo je vegetačná strecha efektívne riešenie?

V zime to funguje tak, že zadržiava teplo z kúrenia a neprepúšťa zimu. V lete chráni pred teplom, ale rastliny na nej využívajú slnečné lúče na svoj rast, takže môžete na streche pokojne pestovať aj zeleninu či ovocie. Vďaka tomu v lete aj v zime napomáha k menším stratám tepla a spotrebe.

Zelené strechy vyžadujú menej údržby ako tradičné strechy, čo znižujepoplatky za údržbu. Okrem šetrenia nákladov na elektrinu, zelené strechy pomáhajú čistiť ovzdušie tým, že absorbujú oxid uhličitý a iné škodlivé látky. Vďaka tomu napomáhajú redukovať množstvo emisií a skleníkovéplyny a znižujú efekt tepelného ostrova, tým že nevytvárajú odraz svetla od strechy. Kvalitná vegetačná strecha, ktorá je ošetrená, zvyšuje hodnotu stavby a preto sa stáva efektívnou investíciou. Okrem toho zlepšuje energetické hospodárstvo a izoláciu strechy. Samotné rastliny pohlcujú slnečné lúče a vrstvy zeminy zlepšujú izoláciu. Niektoré štatistiky tvrdia, že vegetačné strechy znižujú teplotu v lete až o 6 °C.

Vďaka týmto výhodám, a estetickej stránke, sú zelené strechy veľmi populárne. Skúsení odborníci vám poradia s výberom a realizáciou správnej strechy pre váš typ budovy tak, aby splnila vaše očakávania. Hoci sú vegetačné strechy veľmi praktické, je potrebné vynaložiť určité úsilie na ich starostlivosť. Ich tvorbe sa venujú rôzne firmy, ako napríklad spoločnosť s dlhoročnými skúsenosťami GAMAT, kde vám poskytnúnezáväzné poradenstvo, alebo ďalšie užitočné informácie.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre