04262024pia

Počas jesene dbajte na to, aby ste boli na ceste viditeľní

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Počas jesene dbajte na to, aby ste boli na ceste viditeľníLEVICE 4. novembra 2014 - Jeseň je ročné obdobie, kedy je častejšie viditeľnosť znížená najmä z dôvodu dažďa, hmly, skorého stmievania. Každý chodec, aj cyklista je na ceste vystavovaný určitému riziku a je len v jeho záujme, aby sa snažil toto riziko čo najviac znížil. Za týmto účelom je treba vždy dbať na to, aby chodci aj cyklisti boli vždy dobre viditeľní, pohybovali sa spôsobom, aký im zákon o premávke na pozemných komunikáciách predpisuje, používali pri prechádzaní cez cestu vyznačené priechody pre chodcov a uvedomovali si zároveň aj podmienky vodičov za volantom.

Podľa zákona č. 8/2009 z. z. o cestnej premávke v znení neskorších zmien a doplnkov za zníženej viditeľnosti, t. j nielen po zotmení, ale aj za dažďa, hmly a sneženia musí mať cyklista jazdiaci po okraji vozovky alebo po krajnici aj chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky bez ohľadu na to, či sa pohybuje v obci alebo mimo obce, na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev. Reflexný materiál je v noci vidieť na 3x väčšiu vzdialenosť než biele oblečenie a viac ako 10x než oblečenie modré oblečenie.

Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Leviciach v mesiaci október eviduje 14 dopravných nehôd s následkami na zdraví zúčastnených osôb, z tohto počtu boli tri s účasťou cyklistov, dve s účasťou motocyklistu a jedna s účasťou chodca.

Za účelom ovplyvnenia súčasnej situácie dopravný inšpektorát prijal opatrenia na elimináciu vzniku dopravných nehôd s účasťou chodcov a cyklistov a zvyšuje počet policajtov a hliadok na cestách. Zameriavať sa budú hlavne na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky chodcami, cyklistami, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmichodcom, ale aj dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov pred jazdou.
zdroj: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre