05022024štv

Dôchodci pozor, ste ohrození + rady

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dôchodci pozor, ste ohrození + radyLEVICE 11. apríla 2014 - Polícia opätovne vyzýva všetkých seniorov k zvýšeniu ostražitosti pri komunikácii s cudzími ľuďmi. Vaša dôverčivosť a ochota pomôcť človeku, ktorý sa tvári, že je v núdzi, vás pripraví nielen o peniaze, ale často aj o zdravie a privodí strach na celý život.

Zlodeji si v poslednom období vyberajú práve seniorov ako ľahké obete svojich krádeží. Väčšinou ich oberú o všetky úspory. Dôchodci tak doplatia na svoju ochotu pomôcť im v krízovej situácii, ktorú predstierajú. Posledné prípady polícia eviduje najmä na juhu nitrianskeho kraja, to však neznamená, že nie sú ohrození aj obyvatelia iných okresov. Bojujme proti okrádaniu jednej z najbezbrannejších skupín obyvateľov – našich rodičov a starých rodičov.

Bezkomínové biokrby - Levice, predajňa Ul. I. Krasku 8  Miss Levického okresu 2014 - hlasovanie o titul Miss sympatia


Páchatelia už pri prvom kontakte s poškodenými pôsobia veľmi dôveryhodne, na uvítanie sa dokonca pobozkajú s domácimi a predstavia sa. Požiadajú domácich, aby im rozmenili 200 € bankovku a následne idú za poškodeným do domu, aby zistili, kde sú uložené peniaze. Po rozmenení bankovky prichádza ďalší spolupáchateľ a požiada o pomoc, napr. potreby drôtu na upevnenie výfuku, alebo plastovej fľaše na vodu, ktorou odpúta pozornosť domácich osôb a zatiaľ ďalší zo spolupáchateľov ide k miestu, kde sú uložené peniaze a tie odcudzí. Podľa doteraz zistených informácii páchatelia v týchto prípadoch odišli z miesta a pravdepodobne sa aj pohybujú na vozidlách s evidenčnými číslami Maďarska.

Touto cestou si polícia dovoľuje požiadať verejnosť, aby v prípade ak sa stretnú s osobami takto konajúcimi, v žiadnom prípade s nimi nekomunikovali a nevpúšťali ich do domu a okamžite volali Políciu prostredníctvom čísla 158.

Vynaliezavosť páchateľov je skutočne veľká a v snahe o zneužitie dôvery poväčšine starších ľudí, sú schopní rôznymi spôsobmi klamať a vplývať na poškodených, preto možno pomôže zopár rád, ako komunikovať s takýmito osobami.

- Ak Vám niekto neznámy zazvoní pri bráne domu, alebo ho zbadáte na svojom dvore, okamžite ho vyzvať, nech ide na ulicu za bránu. Ak nie ihneď uviesť, že voláte Políciu, prípadne začnete volať susedov, aby k Vám prišli.

- Ak sa už rozhodnete komunikovať s takýmito osobami, vždy iba na ulici a prípadne si zavolať suseda, alebo iné osoby v dome, aby boli prítomné pri rozhovore. V žiadnom prípade nepúšťať neznáme osoby na pozemok a do domu.

- Je dôležité, aby človek nepodľahol psychickému pôsobeniu páchateľov, ktorí možno žiadajú akútnu pomoc, ponúkajú na predaj výhodný tovar, alebo majú inú zámienku.

- Neveďte zbytočne komunikáciu, na konci ktorej ho páchateľ zmanipuluje a neskôr zneužije.

Ak čítate tento článok a máte starších rodičov samostatne bývajúcich s tendenciou vysokej dôvery voči neznámym osobám,  doporučujeme s nimi detailnejšie prebrať tieto skutočnosti.

Na záver si dovoľujem požiadať občanov, aby v prípade ak budú mať podozrenie, alebo informácie k osobám takto konajúcim,  bezodkladne volali na číslo 158.

Polícia dokumentuje prípad ďalšej okradnutej dôchodkyne. 69 ročná žena sa dňa 10.4.2014 dala nahovoriť neznámymi osobami na výmenu odkvapových rúr. Muži, ktorí sa tvárili ako odborníci, však od nej žiadali zálohu. Pri manipulácii s peniazmi však ženu obrali o 2600,-€. Poškodená spozorovala krádež asi 2 hodiny po čine.

Dňa 4. apríla okolo jednej hodiny popoludní si vpustila do domu v Komárne 82 ročná žena neznámeho muža, len preto, že jej údajne nesie peniaze pre jej syna. Neznámy žiadal rozmeniť 200 eurovú bankovku. Pani musela kvôli rozmeneniu vyjsť na poschodie domu a bezcitný zlodej neváhal a vyšiel za ňou až do spálne. Keď sa vrátili do suterénu vošli do domu postupne ďalší dvaja muži. Pokiaľ si tí dvaja pýtali  drôt na priviazanie výfuku auta, tretí zmizol z dohľadu. Keďže im pani s poskytnutím drôtu nevyhovela, všetci traja z domu odišli. Až po ich odchode zistila dôchodkyňa, že ju obrali o 3600,-€.

V týchto prípadoch išlo väčšinou o dvoch, alebo troch páchateľov stredného veku, hovoriacich maďarským jazykom, upravených, zdvorilých, ktorí oslovia domácich s tým, že ich posiela príbuzný z rodiny (syn a pod.), aby im odovzdali 100 €, ale predložia 200 € bankovku.

Aj v Levickom okrese došlo k okradnutiu dôchodkyne vo Veľkých Turovciach dňa 3.3.2014. Viac tu: http://www.leviceonline.sk/krimi-policajne-spravy/kradeze-a-vlamania/2927-dochodkynu-vo-velkych-turovciach-obrali-o-uspory-v-priebehu-chvile

zdroj: KR PZ Nitra

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre