05022024štv

Ako získať tú najvýhodnejšiu pôžičku?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Plánujete si brať bezúčelovú pôžičku na kúpu auta, elektronických spotrebičov, obnovu domácnosti, prípadne financovanie iných vecí? Aby vás nestála zbytočne veľa peňazí, pri jej výbere by ste si mali dávať pozor na viacero dôležitých faktorov. Výška úroku nie je jediný podstatný parameter, ktorý si treba všímať. Čomu konkrétne venovať pozornosť?

Ako získať tú najvýhodnejšiu pôžičku?

Rôzne druhy pôžičiek

Banky a nebankové inštitúcie sú kreatívne a vymýšľajú veľa rôznych druhov pôžičiek. Obvykle ide o bezúčelové úvery, ktoré sa líšia svojimi úrokmi, nákladmi a maximálnou dobou splatnosti. Stretnúť sa môžete s krátkodobými pôžičkami, ktoré musíte splatiť do niekoľkých mesiacov alebo rokov. K dispozícii sú však aj dlhodobejšie spotrebné úvery s dlhšou dobou splácania, mnohé renomované banky ich poskytujú až do výšky 30 000 €.

Špeciálnou kategóriou sú podnikateľské pôžičky, na ktoré sa opäť vzťahujú špecifické podmienky. Najjednoduchším spôsobom, ako si porovnať ponuky jednotlivých bánk, je navštíviť online portály na porovnávanie pôžičiek. Na nich jednoducho zadáte svoje základné podmienky a zobrazia sa vám ponuky všetkých relevantných inštitúcií. Rýchlo tak nájdete vhodné úvery pre vaše potreby.

Banková verzus nebanková pôžička

Myslite na to, že keď si budete brať spotrebnú pôžičku, banka si najprv dôkladne preverí vašu úverovú minulosť, záznamy v úverovom registri či výšku príjmu. Ak nespĺňate základné požiadavky, môže sa vám stať, že vám pôžičku neschváli.

V takomto prípade stoja za zváženie nebankové pôžičky. Ich maximálna výška je nižšia ako pri bankových úveroch, no výhodou je, že nebanková inštitúcia si nebude tak dôkladne preverovať vaše príjmy či záväzky. Existuje tak šanca, že vám poskytne pôžičku, aj keď vám klasická banka žiadosť zamietne. Pripraviť sa však musíte na to, že nebankové pôžičky majú zvyčajne vyššie úroky ako tie bankové.

Čo si všímať pri výbere pôžičky?

Pri výbere pôžičky si všímajte maximálnu dobu splácania. Spočítajte si, či mesačná splátka zásadne nenaruší vaše každomesačné fungovanie a či sa kvôli nej náhodou nedostanete do finančných problémov.

Klaďte dôraz na RPMN

Väčšina záujemcov o pôžičku pozerá len na výšku úroku. Ten však nie je rozhodujúcim parametrom. S každou pôžičkou sú totiž spojené aj ďalšie poplatky – napríklad poplatok za spracovanie úveru, prípadne poistenie, ak ho banka vyžaduje. Tieto náklady sú často pomerne vysoké a môžu splátku predražiť.

Keď budete porovnávať ponuky viacerých bánk, všímajte si preto RPMNročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá okrem úroku zahŕňa aj všetky ostatné poplatky.

Porovnajte si ponuky viacerých inštitúcií

Neberte si pôžičku hneď po tom, ako si v rýchlosti porovnáte ponuky dvoch alebo troch bánk. Ak svoj výber unáhlite, môže sa vám stať, že každý rok budete platiť desiatky alebo stovky eur úplne zbytočne.

Ak chcete, aby bola vaša pôžička skutočne výhodná, porovnajte si ponuky viacerých bánk online. Porovnávač vám ukáže všetky najdôležitejšie parametre, na základe ktorých sa ľahko rozhodnete, aký úver bude najlepším riešením vo vašej situácii.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre