05052024ned

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 27. januára 2016 - Ešte má azda každý v pamäti štrajk učiteľov, ktorý sa konal na Námestí hrdinov v Leviciach dňa 13.9.2012, ktorý organizoval odborový zväz pracovníkov školstva a vedy OZ PŠaV na Slovensku.

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

Na tomto verejnom zhromaždení sa zúčastnilo niekoľko stoviek zamestnancov školstva z MŠ, ZŠ a SŠ, pedagógov označených modrými stužkami a s transparentami v rukách neodradilo ani daždivé počasie. Na levickom Námestí sa tu vtedy zišli učitelia z celého okresu, niektorí sem merali cestu dokonca až z Bánoviec nad Bebravou, či Senca. (Viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/skolstvo/skoly-zostali-zatvorene-a-namestie-sa-zaplnilo-aj-napriek-dazdu).

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj zrekonštruovaných 1. - 4. izbových bytov na Kyjevskej ul. 7 v Leviciach.

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

Tomuto štrajku ešte predchádzal otvorený list, ktorý Ľudovít Sebelédi ešte v roku 2011 adresoval s tzv. Bledomodrou petíciou vláde a ministrovi školstva (Petíciu si môžete pozrieť tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/ako-alej-uite-peticia-za-vyie-platy-uiteov-a-pedagogickych-zamestnancov), pričom ho podporili aj školské odbory, ktorým takisto adresoval list (môžete si ho prečítať tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/bledomodra-peticia-sa-z-levic-rozirila-po-celom-slovensku). Následne Bledomodrá petícia vyrazila do ulíc v sobotu 25. júna 2011, kedy bola naplánovaná podpisová akcia pod heslom "zbierať hlasy za lepšie školstvo na pešej zóne" v centre nášho mesta (viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/bledomodra-peticia-vyraa-do-ulic).

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

Neskôr, 26.11.2012 sa opäť na Námestí hrdinov v Leviciach zišla viac než stovka učiteľov materských, základných a stredných škôl. Zhromaždenie podporili aj učitelia z cirkevnej školy a členovia NŠO, ktorí prišli z rôznych kútov Slovenska ako napríklad z Ružomberka, Šurian, Senca či neďalekého Pukanca. Týmto dňom sa vtedy začal neobmedzený štrajk učiteľov, ktorým chceli dosiahnuť zlepšenie postavenia zamestnancov školstva a vzdelania na Slovensku. (Viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/skolstvo/strajkovat-vraj-budu-do-konca-fotografie-a-video-s-rozhovormi).

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Video zo dňa 26.11.2012:

Následne sa dňa 5. decembra 2012 na Nám. hrdinov v Leviciach zišla približne stovka mladých ľudí - študentov ale i učiteľov, aby vyjadrili svoj nesúhlas s postojom Vlády SR k platovému hodnoteniu učiteľov ako i nedostatkom financii, ktoré "tečú" do školstva. Odbory školstva v stredu 5.12.2012 odmietli návrh Vlády SR na zvýšenie miezd učiteľov o 7,5%, no tá vo štvrtok 6.12.2012 vyhlásila, že viac ako na 5%-tné zvyšovanie miezd prostriedky nemá. Odborári sa napokon zhodli na pokračovaní protestných zhromaždení.

Video zo dňa 5.12.2012:

Podobná situácia nastala dňa 27.1.2016, keď sa v tento deň opäť na Námestí hrdinov v Leviciach konalo verejné zhromaždenie - štrajk učiteľov, no tentoraz pod organizačnou taktovkou Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a Nových školských odborov na čele s Levičanom Ľudovítom Sebelédim, pedagógom GAV Levice. Tento štrajk totiž odborový zväz pracovníkov školstva a vedy OZ PŠaV na Slovensku nepodporil. Keďže bola dňa 11.1.2016 vyhlásená štrajková pohotovosť, vláda na ich podmienky zvýšenia platov, viac peňazí z rozpočtu aj zachovanie platnosti kreditov nereagovala, dňa 25.1.2016 sa začal ostrý štrajk, do ktorého sa pridali viaceré školy z takmer všetkých kútov Slovenska.

Mgr. Ervín Szalma - učiteľ - kandidát na poslanca Národnej rady Slovenskej republiky - voľte č. 20, krúžkujte č. 73

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

Na levickom Námestí hrdinov sa tak v tento deň zišli viac než tri stovky pedagogických, nepedagogických pracovníkov škôl z viacerých kútov Slovenska, ale aj mnoho podporovateľov štrajkujúcich s rôznymi transparentmi, vystihujúcimi podľa štrajkujúcich v súčasnosti alarmujúci stav školstva na Slovensku. S príhovormi sa striedali zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), Nových školských odborov, ale aj zástupcovia škôl, rodičov a dokonca aj individuálne osoby, ktoré štrajk podporujú.

Ako to dňa 27.1.2016 na Námestí hrdinov v Leviciach počas verejného zhromaždenia vyzeralo, sme realizovali video, v ktorom sme oslovili aj priamo štrajkujúcich:

Z protestného zhromaždenia na Námestí hrdinov v Leviciach zo dňa 27.1.2016 sme pripravili aj fotoreportáž, pričom všetky fotky si môžete pozrieť na Facebook stránke Leviceonline.sk TU.

V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

Konkrétne požiadavky sú požiadavky SKU vláde SR: vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby neodkladne:

- legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. januára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017;
- navýšila rozpočty MŠVVaŠ a MV na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu;
- prijala novelu zákona č. 317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.

zdroj, fotografie a video: Andrej Budai - foto - video služby, www.leviceonline.sk
POZRITE SI AJ:

- Reakcie vedení škôl z okresu Levice zúčastnených na štrajku učiteľov a poslancov MsZ v Leviciach

Štrajkujúci učitelia a rodičia pozor!

Do štrajku sa zapojilo aj viacero škôl z Levického okresu

O štrajkovej pohotovosti učiteľov s Ľudovítom Sebelédim, jedným z jej hlavných inciátorov

Od tohto dňa môžu ostať školy zatvorené. Učitelia hrozia ostrým štrajkom

Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť, Smeru dali dva týždne

Iniciatíva učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť

Draxler sa vyjadril k štrajku učiteľov, je pripravený rokovať

Učitelia oznámili, že budú štrajkovať. Vydržím aj pol roka, hovorí šéf nových odborov

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre