05052024ned

O štrajkovej pohotovosti učiteľov s Ľudovítom Sebelédim, jedným z jej hlavných inciátorov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
O štrajkovej pohotovosti učiteľov s Ľudovítom Sebelédim, jedným z jej hlavných inciátorovLEVICE 12. januára 2016 - Od pondelka 11.1.2016 Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila štrajkovú pohotovosť, ku ktorej sa pridali aj Nové školské odbory, pričom od vlády žiadajú zvýšenie platov, viac peňazí z rozpočtu aj zachovanie platnosti kreditov.

Za zlepšenie postavenia učiteľov a adekvátneho financovania školstva bojujú Nové školské odbory na čele s Ľudovítom Sebelédim, pedagógom Gymnázia A. Vrábla v Leviciach už od roku 2012.

Ešte v roku 2011 adresoval Ľudovít Sebelédi otvorený list s tzv. Bledomodrou petíciou vláde a ministrovi školstva (Petíciu si môžete pozrieť tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/ako-alej-uite-peticia-za-vyie-platy-uiteov-a-pedagogickych-zamestnancov), pričom ho podporili aj školské odbory, ktorým takisto adresoval list (môžete si ho prečítať tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/bledomodra-peticia-sa-z-levic-rozirila-po-celom-slovensku). Následne Bledomodrá petícia vyrazila do ulíc v sobotu 25. júna 2011, kedy bola naplánovaná podpisová akcia pod heslom "zbierať hlasy za lepšie školstvo na pešej zóne" v centre nášho mesta (viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/bledomodra-peticia-vyraa-do-ulic).

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj zrekonštruovaných 1. - 4. izbových bytov na Kyjevskej ul. 7 v Leviciach.

O štrajkovej pohotovosti učiteľov s Ľudovítom Sebelédim, jedným z jej hlavných inciátorov

Následne v júli 2011 Ľudovít Sebelédi adresoval ďalší otvorený list adresovaný vtedajšiemu ministrovi financií Ivanovi Miklošovi s tým, že pod petíciu sa podpísalo 26 000 ľudí. Celý otvorený list nájdete tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/ako-alej-uite-po-dvoch-mesiacoch-pie-otvoreny-list)

Dozaista si pamätáte jednodňový výstražný štrajk dňa 13.9.2012, ktorý organizoval odborový zväz pracovníkov školstva a vedy OZ PŠaV na Slovensku, pričom v tento deň zostali brány škôl zatvorené. V tento deň sa na Námestí hrdinov v Leviciach uskutočnilo verejné zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko stoviek zamestnancov školstva z MŠ, ZŠ a SŠ. Pedagógov označených modrými stužkami a s transparentami v rukách neodradilo ani daždivé počasie. Na levickom Námestí sa zišli učitelia z celého okresu, niektorí sem merali cestu dokonca až z Bánoviec nad Bebravou, či Senca. (Viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/skolstvo/skoly-zostali-zatvorene-a-namestie-sa-zaplnilo-aj-napriek-dazdu).

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.

Štrajk učiteľov v Leviciach, 13.9.2012

Dňa 26.11.2012 sa na Námestí hrdinov v Leviciach opäť zišla viac než stovka učiteľov materských, základných a stredných škôl. Zhromaždenie podporili aj učitelia z cirkevnej školy a členovia NŠO, ktorí prišli z rôznych kútov Slovenska ako napríklad z Ružomberka, Šurian, Senca či neďalekého Pukanca. Týmto dňom sa začal neobmedzený štrajk učiteľov, ktorým chcú dosiahnuť zlepšenie postavenia zamestnancov školstva a vzdelania na Slovensku. (Viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/skolstvo/strajkovat-vraj-budu-do-konca-fotografie-a-video-s-rozhovormi)

Štrajk učiteľov Levice, 26.11.2012

Video zo dňa 26.11.2012:

Dňa 5. decembra 2012 sa na Nám. hrdinov v Leviciach zišla približne stovka mladých ľudí - študentov ale i učiteľov, aby vyjadrili svoj nesúhlas s postojom Vlády SR k platovému hodnoteniu učiteľov ako i nedostatkom financii, ktoré "tečú" do školstva. Odbory školstva v stredu 5.12.2012 odmietli návrh Vlády SR na zvýšenie miezd učiteľov o 7,5%, no tá vo štvrtok 6.12.2012 vyhlásila, že viac ako na 5%-tné zvyšovanie miezd prostriedky nemá. Odborári sa napokon zhodli na pokračovaní protestných zhromaždení. Viac tu: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/skolstvo/studenti-podporili-ucitelov-protestnym-zhromazdenim-fotografie-a-video-s-rozhovormi

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Študenti podporili učiteľov protestným zhromaždením + fotografie a video s rozhovormi

Video zo dňa 5.12.2012:

O aktuálne vzniknutej situácii štrajkovej pohotovosti od 11.1.2016 sme sa porozprávali s lídrom Nových školských odborov Ľudovítom Sebelédim.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila od 11.1.2016 štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Vedeli by ste napísať, o aké konkrétne požiadavky sa jedná?

Konkrétne požiadavky sú požiadavky SKU vláde SR: vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby neodkladne:

- legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. januára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017;
- navýšila rozpočty MŠVVaŠ a MV na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu;
- prijala novelu zákona č. 317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.


Od 25. januára hrozí neobmedzený ostrý štrajk. Čo to znamená v praxi?

Znamená to, že školy, ktoré sa do štrajku zapoja, budú zavreté.


V čom by ISU mohla ustúpiť, aby sa neobmedzený ostrý štrajk nekonal? Kategoricky vyžaduje splnenie všetkých požiadaviek do bodky?

Neviem, v čom by sme mali ustúpiť, veď ide o naše deti.


Tohto štrajku sa zúčastňujú pedagogickí a odborní zamestnanci materských, základných a stredných škôl a školských zariadení, ktorí sa stotožňujú s Vašimi požiadavkami. Máte nejaké štatistiky, koľko týchto zamestnancov sa ho zúčastňuje po celom Slovensku?

Štatistiky zatiaľ nie sú, vyhlásenie bolo včera. (11.1.2016, pozn. redakcia)


Chceli by ste niečo odkázať zamestnacom, ktorí len uvažujú, alebo odmietajú účasť na tejto aktivite ISU?

Chcel by som im odkázať, že dnes majú budúcnosť svojich detí vo svojich rukách.

zdroj a fotografie: Ľudovít Sebelédi, www.leviceonline.sk

POZRITE SI AJ:

- Od tohto dňa môžu ostať školy zatvorené. Učitelia hrozia ostrým štrajkom

- Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť, Smeru dali dva týždne

- Iniciatíva učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť

- Draxler sa vyjadril k štrajku učiteľov, je pripravený rokovať

- Učitelia oznámili, že budú štrajkovať. Vydržím aj pol roka, hovorí šéf nových odborov

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre