LEVICE 27. februára 2020 - Nemocnica Levice, člen skupiny Agel, poskytuje svojim pacientom stravu na mieru podľa ich potrieb. Poskytovaných je tu až 22 druhov diét tak, aby sa splnili všetky požiadavky na vyváženú a energeticky dostačujúcu stravu pre každého pacienta. V budúcnosti plánujú možnosti stravy ešte viac rozšíriť.
O vyváženú a zdravotne vhodnú stravu sa v tejto nemocnici starajú dve nutričné terapeutky, Henrieta Lovecká a Silvia Kissová. Diétny systém je normou, podľa ktorej sa nutriční terapeuti musia riadiť. Obsahuje základné diéty ako napríklad čajová, tekutá či racionálna, potom sú to špeciálne diéty, kam patrí strava s prísnym obmedzením tuku a posledným typom sú to štandardizované diétne postupy, ako bezlepková či bezlaktózová. Každá z nich má svoje špecifiká. "Napríklad racionálna diéta obsahuje priemerne 9500 kJ, teda 80g bielkovín, 70g tukov a 320g sacharidov. Tieto hodnoty sú postačujúce pre pacienta na lôžku, ktorý v tom čase nemá veľký energetický výdaj. Na porovnanie, priemerný Slovák príjme denne aj 15 000 kJ, niekedy aj viac a omnoho viac živín, ako je to potrebné. Práve to môže byť príčina, prečo sa pacienti v nemocniciach najčastejšie sťažujú na stravu," hovorí nutričná poradkyňa Henrieta Lovecká.
Určenie tej správnej diéty začína už pri hospitalizovaní pacienta, súčasťou zápisu o príjme je práve diéta. Pacient má ordinovanú stravu na základe svojho ochorenia, ohľad sa berie samozrejme aj na potravinové alergie. "Diéty v našej nemocnici sú prispôsobené požiadavkám z oddelení. Máme napríklad pacientov s problémami s prehĺtaním stravy, veľa našich pacientov nemôže konzumovať mlieko či mliečne výrobky z dôvodu neznášanlivosti mlieka a mliečnej bielkoviny alebo intolerancii laktózy (mliečny cukor). V poslednej dobe majú naši pacienti naordinované aj diéty pri chorobách obličiek a diétu pri pankreatitíde. V decembri minulého roka sme rozšírili bezlepkovú diétu o bezlepkovú bezlaktózovú a bezlepkovú diabetickú diétu," vysvetľuje nutričná poradkyňa levickej nemocnice Silvia Kissová.
Pre mamičky po pôrode dokonca pripravili diétu s vyššou energetickou a biologickou hodnotou. V Nemocnici Levice najčastejšie predpisujú racionálnu a diabetickú diétu, po nich nasledujú šľahané a mleté diéty pre pacientov s problémami prehĺtania. Prioritou nutričných poradkýň je v budúcnosti zaviesť do užívania hypoalergénne diéty, ktoré sa predpisujú napríklad pri histamínovej intolerancii.
Diétny systém bol prvýkrát publikovaný v roku 1955. Bol pripravený pre potreby nemocníc a stal sa normou, podľa ktorej sa pripravovala liečebná výživa v českých aj slovenských nemocniciach. Nové poznatky o výžive rýchlo pribúdali, a preto bolo potrebné v priebehu ďalších 40 rokov tento systém upravovať z hľadiska energetickej a biologickej hodnoty. Posledná úprava diétneho systému bola v roku 1992. Úpravou došlo k zníženiu energetickej a biologickej hodnoty diét.
zdroj: Agel, foto: Leviceonline.sk
POZRITE SI TIEŽ: