04272024sob

Levičania navštívili partnerskú školu v Turecku

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ANKARA / LEVICE 13. novembra 2013 - V dňoch 28.10.–1.11.2013 sme sa my, žiaci a pedagógovia Základnej školy Pri Podlužianke v Leviciach, zúčastnili stretnutia partnerských škôl v rámci projektu Comenius – školské partnerstvá, ktoré sa uskutočnilo v hlavnom meste Turecka v Ankare. Tohto pracovného stretnutia sa zúčastnili aj žiaci a pedagógovia ostatných škôl, s ktorými spolupracujeme na projekte Virtuálne múzeum nášho mesta.


levicania navstivili partnersku skolu v turecku 20131113 1991851124

Cestou do Ankary sme sa zastavili na niekoľko hodín v Istanbule, kde sme navštívili najznámejšie pamiatky tohto mesta – Modrú mešitu, hárem a palác sultána Hagya Sofia a pozreli sme si aj most, ktorý spája Európu s Áziou. Po tejto zastávke nás už čakalo hlavné mesto Ankara. My žiaci sme boli ubytovaní v rodinách, ktoré boli veľmi priateľské. Mali sme možnosť spoznať tureckú kultúru a ich spôsob života, ktorý je v mnohom odlišný, ale aj podobný. Bola to pre nás veľká skúsenosť, ktorú si odnesieme do ďalšieho života.

Počas týchto pár dní sa nám tureckí priatelia snažili ukázať čo najviac z ich histórie. Navštívili sme múzeum Anitkabir, repliku rodného domu Mustafu Kemala Ataturka, ale aj najstaršiu mešitu v Ankare Haci Bayram a historické uličky Hamamonu. Azda najzaujímavejším dňom bol utorok 29.10. kedy bol v Turecku Deň Republiky. Turci tento deň oslavujú veľkolepou promenádou a prehliadkou škôl, vojenských a policajných útvarov, armádnej techniky, ale aj folklórnych súborov. Bol to pre nás neopakovateľný zážitok, vidieť celú tú parádu na vlastné oči.


Levičania navštívili partnerskú školu v Turecku

Posledný deň nášho pobytu bol najmä pracovný. Stretli sme sa s vedením tureckej školy, s ostatnými žiakmi a odprezentovali sme projekty, na ktorých sme doma od septembra pracovali. Naši partneri nám predstavili zvyky a tradície svojej krajiny a my sme prezentovali naše zvyklosti počas viacerých workshopov. Aj prostredníctvom týchto prezentácií sme sa dozvedeli viac o ostatných európskych krajinách a ich zvykoch.

Na tomto stretnutí sme nielen veľa zažili, ale zdokonalili sme si aj komunikáciu v anglickom jazyku a spoznali veľa nových kamarátov. Za tieto jedinečné možnosti ďakujeme našim pedagógom, hlavne pani učiteľke Mgr. Nyúl a pani riaditeľke Mgr. Čukovej, ktoré nás do tohto projektu zapojili.

Levičania navštívili partnerskú školu v Turecku

zdroj a fotografie: Natália Šinkovičová, žiačka VIII.A triedy ZŠ Pri Podlužianke, Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre