04262024pia

PR články, komerčné, Levice

Máte problémy s chrbticou? Máme pre Vás riešenie!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 7. júla 2014 – Poznáte to. Sedavé zamestnanie, málo pohybu, zlé držanie tela...to všetko vedie k problémom s Vašou chrbticou! Tá trpí a časom môže viesť k jej ťažkým dlhodobým bolestiam a poškodeniam. Existuje niekoľko efektívnych metód na prevenciu, či liečbu bolestí a problémov s chrbticou.

Máte problémy s chrbticou? Máme pre Vás riešenie!

Porozprávali sme sa preto s expertkou na metódu SM-systém MUDr. Smíška – Mgr. Vlastou Hodekovou, ktorá túto metódu úspešne a efektívne praktikuje so svojimi pacientmi v jej priestoroch RehaFIT na Ul. Podjavorinskej 15 (pri štadióne) v Leviciach.

Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT
Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT
Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT

Čo je to vlastne metóda SM-systém MUDr. Smíška a pre koho je určená?

Najdôležitejšie na cvičení SM-systémom je, že pomocou svalových špirálových zreťazení vytvára v tele silu pôsobiacu nahor, ktorá odľahčuje tlak na medzistavcové platničky a kĺby. Tým umožňuje ich výživu, regeneráciu aj liečbu. Cvičenie je vhodné pre deti, tehotné ženy, seniorov, športovcov, ale hlavne pre pacientov s akútnou a chronickou bolesťou chrbta a kĺbov. Špirálna stabilizácia znamená prevencia vzniku chabého držania tela, skoliotického držania tela, ťažkých porúch svalovej balancie, chybnej koordinácie chôdze a behu, degenerácia chrbtice a veľkých kĺbov v školských laviciach.

Je cvičenie určené len pre určité vekové kategórie, alebo je to bez obmedzenia veku?

Cvičenie je vhodné v ktoromkoľvek veku. Rieši totiž problémy detí v školskom veku, ako je prevencia chabého držania tela, skoliotického držania tela, plochej nohy, ťažkých porúch svalovej balancie, chybnej koordinácie chôdze a behu, degenerácia chrbtice a veľkých kĺbov v školských laviciach.

Správnym cvičením SM-systémom predchádzame operačnej terapii a bolestivým invazívnym zákrokom. Ak je však operačný zákrok nevyhnutný, SM-systém umožňuje pacientom po operácii chrbtice rehabilitovať okamžite po návrate z nemocnice pod odborným dohľadom a predchádzať tak pooperačným komplikáciám.

Liečba akútnej i chronickej  bolesti chrbtice krížovej, hrudnej i krčnej oblasti, vysunutej platničky a skolióza,  bolesti bedrových a kolenných kĺbov ,kĺbov nohy a klenby nohy vo veku od 5 do 100 rokov.

Počas tehotenstva pomáha nastávajúcej mamičke prekonať problémy súvisiace so záťažou v krížovej oblasti a súčasne napomáha k zdravému vývoju dieťatka lepším okysličovaní m, spevňovaniu brušného svalstva a svalov panvového dna. Ženy zrelého veku cvičením predchádzajú problémom súvisiacimi s menopauzou. Spevňovanie panvového dna predchádzajú urologickým problémom. Ľahká fyzická aktivita cvikov SM- systému odbúrava emočné napätie, podporuje úpravu  metabolizmu a tým zmierňuje osteoporózu  a obezitu a jej dopad na chrbticu, kĺbový aparát horných končatín, bedrových a kolenných kĺbov, haluxov a vybočených palcov chodidla.

Cvičenie zvládnu bez problémov aj seniori. Cviky sa vyberajú individuálne k danému ochoreniu, veku a pohyblivosti cvičiaceho.

Túto metódu používa tiež rada vrcholových športovcov, ako kondičný tréning  s cieľom zlepšiť športový výkon a predchádzať preťaženiu  a degenerácii chrbtice a veľkých kĺbov pri športe.

Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT
Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT
Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT

Kedy by sa malo s cvičením začať?

S cvičením je možné začať v akútnej bolesti chrbtice, ako aj pri bolesti chronickej, dlhodobej.  Ideálne by však bolo, začať s cvičením v plnom zdraví a predísť poškodeniam skôr, ako vzniknú, správnym nácvikom používania svalov a svalových špirálových zoskupení vytvárajúcich v tele silu pôsobiacu smerom nahor, ktorá odľahčuje tlak na medzistavcové platničky a kĺby.

Ako často sa doporučuje SM-systém cvičiť?

Nácvik cvikov prebieha cvičením Face to Face .Tento spôsob znamená, že sa tréner-terapeut venuje iba Vám, vhodne zostaví cviky na konkrétnu diagnózu pacienta. Jedna lekcia trvá cca 30 min. Počas jednej lekcie sa naučíte 4 cviky. Keďže základných cvikov je 12, k tomu aby ste sa naučili správne cvičiť, je potrebné absolvovať minimálne 3 lekcie, pričom ideálne je absolvovať 5 lekcii. Na posledných 2 lekciách sa zdokonaľujú a doľaďujú správne techniky cvičenia a zodpovedajú sa otázky, ktoré vzniknú pri cvičení doma.

Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT
Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT

Prečo by mal pacient využiť práve metódu SM-systéme MUDr. Smíška? Čím je táto metóda efektívnejšia, lepšia, ako iné cvičebné metódy?

Človek si počas svojho vývoja vytvoril svalový korzet, ktorý ho stabilizoval pri prevádzaní bežných denných činností. Hlavné pohybové aktivity, ktoré mali vplyv na formovanie pohybového aparátu boli chôdza, beh, práca s rozsiahlym pohybom paží v vzpriamenej pozícii. V posledných rokoch prevažuje sedavý spôsob života, ktorý porušuje vzpriamené držanie tela, takže nároky na pohybový aparát človeka sa zásadne menia. Pribúda statické zaťaženie a chýba dostatok fyzického pohybu. Cvičenie podľa SM-systému ponúka možnosť, ako rýchlo doplniť chýbajúci prirodzený pohyb, navrátiť svalom stratenú harmóniu a funkciu a vrátiť postavu do vzpriamenej pozície. Vo väčšine cvikov nájdete tendenciu chrbticu vyrovnať do strednej línie a pretiahnuť ju smerom nahor. Tak dôjde k otvoreniu chrbtice pre pohyb (uvoľnenie blokácii chrbtice) a rovnomernému rozdeleniu pohybu na jednotlivé segmenty chrbtice a veľké kĺby. Rovnomerným rozložením pohybu predchádzame zvýšenému opotrebovaniu kĺbov. Cvičenie je dynamické, nenudí,  neunavuje a výsledky cvičenia sa dostavujú úmerne s chuťou cvičiť a vyzdravieť.

Používajú sa pri cvičení nejaké pomôcky? Ak áno, je potrebné si ich zakúpiť zo strany klienta, alebo ich použitie je zahrnuté v cene za cvičenie?

Cvičí sa s elastickým lanom. Elastické lano umožňuje rozsiahly pohyb končatín proti malej postupne narastajúcej sile. Cvičenie s elastickým lanom umožňuje svaly posilňovať a zároveň preťahovať v dobe, kedy svaly relaxujú. Tento efekt umožňuje posilniť aj pretiahnuť všetky dôležité svaly tela v priebehu 10 minút.

Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT

Ako sa na cvičenie vhodne obliecť, obuť?

Cvičenie prebieha v stoji, alebo po sediačky v závislosti od zdravotného stavu pacienta/klienta v pohodlnom priliehavom oblečení, cvičí sa v ponožkách bez obuvi.

Za aký čas sa môžu začať prejavovať príznaky zlepšovania zdravotného stavu klienta?

Zlepšovanie zdravotného stavu nastáva do niekoľkých dní a to ústupom bolestí, zlepšením pohyblivosti a koordinácie chôdze. Vysunuté platničky, skolióza u detí i dospelých, bolesti kĺbov a plochá noha si vyžaduje systematickú niekoľko mesačnú liečbu cvičením v domácom prostredí .

MUDr. Smíšek jednoznačne odporúča liečbu pri akútnej a chronickej bolesti chrbta a kĺbov SM-systémom cvičením, ktoré spája komplexný tréning pohybového aparátu a riadenie pohybu centrálnym nervovým systémom na základe vyše tridsať ročného postupného vývoja tejto metódy tridsať rokov klinických skúseností s týmto cvičením u pacientov, ako lekár ortopéd. Je to cesta z ordinácie ku kvalitnému životu a späť ku športu.

Ďalšie informácie viem čerpať z web stránok http://nebolimachrbat.sk a http://www.studiozdravia.sk.

Prevádzkový čas: Po - Pi (po telefonickom dohovore)

Nájdete nás na Ul. Podjavorinskej 15 (pri štadióne), Levice:

Mgr. Vlasta Hodeková - RehaFIT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre