04252024štv

Rekonštrukcia jazierka v historickom parku v centre Levíc je ukončená

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 14. júla 2022 - V polovici júla mesto Levice ukončilo rekonštrukciu pôvodného jazierka v historickej časti mestského parku v Leviciach. Ako informuje Adriana Macáková z Mestského úradu (MsÚ) v Leviciach, sfunkčnenie jazierka bolo prvou etapou plánovanej rozsiahlej rekonštrukcie parku, ktorej súčasťou by mala byť v budúcnosti aj revitalizácie zelene a nový mobiliár.

Rekonštrukcia jazierka v historickom parku v centre Levíc je ukončená

Snahou mesta bolo prioritne sfunkčniť vodnú plochu – dominantu historického parku a tým opäť pritiahnuť do parku ľudí. "Park bol pôvodne parková záhrada pri kaštieli rodiny grófa Shoellera v Leviciach z konca 19. storočia. Rodina Schoellerovcov mala výrazný vplyv na rozvoj mesta aj celého regiónu. Mlyn, liehovar, tabakové závody, chov šľachtených koní a dobytka, výstavba železnice či elektrifikácia mesta - za to všetko vďačí mesto Levice práve viedenskej rodine Shoellerovcov, ktorej prítomnosť pozitívne ovplyvnila rozvoj mesta na konci 19. storočia. Nádherný kaštieľ sa žiaľ nezachoval, padol za obeť bombovému útoku počas 2. sv. vojny," priblížila Macáková.


Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Park pri kaštieli projektoval švédsky záhradný architekt Carl Gustaf Swensson. "Jazierko s vodotryskom bolo súčasťou parku od jeho založenia koncom 19. storočia. Na hladine jazierka plávali lekná, v čistej vode žili ryby a vzácne mloky. V 90-tych rokoch jazierko prestalo byť prevádzkované, čím sa vytratil aj pôvodný charakter tohto vzácneho parkového objektu. Hodnotu parku zvyšujú staré výsadby vzácnych stromov, kríkov, rozárium či drevený altánok, pôvodne slúžiaci ako voliéra pre exotické vtáctvo. Súčasťou parku je aj nové detské ihrisko," dodala pracovníčka MsÚ.

Rekonštrukcia jazierka v historickom parku v centre Levíc je ukončená

Pre Levičanov je park miestom plným spomienok. Miestom prvých bozkov, prechádzok, či miestom pokojného oddychu na lavičke v tieni majestátnych 100-ročných dubov. "Staršie generácie si ešte pamätajú na voľne sa prechádzajúce pávy či labute či príjemné posedenie pri upokojujúcom žblnkotaní vody v jazierku," doplnila Macáková.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Rekonštrukcia starého jazierka s vodotryskom sa začala ešte v minulom roku. " Jazierko sa skladá z dvoch častí – hlavná jazierková zóna s vodotryskom a ostrovčekom a v spodnej časti tzv. odpadová časť jazierka, ktorá po rekonštrukcii bude slúžiť ako regeneračná zóna na biologické čistenie jazierka. Ako prvé bolo potrebné vyčistiť jazierko od nečistôt a následne bol aplikovaný hydroizolačný náter. Vybudoval sa odtokový systém, bolo inštalované fontánové teleso a fontánové čerpadlo na prevádzku vodotrysku. V tomto roku sa pokračovalo s rekonštrukciou biojazierka, ktorého úlohou je filtrovať a čistiť vodu z hlavnej časti jazierka. K tomu bolo potrebné zabezpečiť potrebnú technológiu - napúšťacie a vypúšťacie armatúry, sací a výtlačný systém, filtračné, drenážne a vzduchové čerpadlá. Na záver bolo vymodelované dno a svahy regeneračnej zóny biojazierka z kameniva a štrku a boli vysadené vodné rastliny v počte vyše 370 ks. Celkové náklady na znovuoživenie historického jazierka sú vo výške skoro 46 tisíc eur z rozpočtu mesta," priblížila Adriana Macáková.

Obnovením jazierka s fontánou sa zlepšia podmienky pre pobyt v parku a tým aj jeho hlavné funkcie – estetická, oddychová a ekologická, keďže prinavrátením vodného prvku sa výrazne zvýši aj biodiverzita priestoru. "Nemenej významný je aj sociologický aspekt pre niekoľko generácií obyvateľov mesta. Veríme, že jazierko bude robiť radosť okoloidúcim a pobyt pri ňom spríjemní chvíle hlavne v takýchto horúcich dňoch," uzavrela pracovníčka MsÚ v Leviciach.

zdroj a foto: mesto Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre