04192024pia

Využívanie digitálnych nástrojov vo vyučovaní má svoje miesto

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 10. marca 2023 - Školský systém na SR stále ostáva pri vyučovaní najmä tvrdých zručností. Ako informuje Mária Bajúzová, majsterka odborného výcviku Strednej odbornej školy techniky a služieb, Pod amfiteátrom 7 v Leviciach a účastníčka Komenského inštitútu, žiaci odborných škôl svoje tvrdé zručnosti využívajú na praktickom vyučovaní na pracoviskách zamestnávateľov FO ale PO avšak v poslednom období je čoraz viac vyžadované od budúcich zamestnancov firiem, mať mäkké zručnosti, rozvinuté na veľmi dobrej úrovni a zároveň vedieť pracovať s informačnými a komunikačnými technológiami.

Využívanie digitálnych nástrojov vo vyučovaní má svoje miesto

Podľa jej ďalších slov je preto potrebné do svojich vyučovacích hodín zaradiť aj vyučovanie a zlepšovanie týchto mäkkých zručností žiakov, ktoré budú potrebné pre ich uplatnenie sa v budúcom pracovnom živote. "Okrem tohto generácia mladých ľudí vyrastala v digitálnej ére a preto aj v súčasnej dobe dochádza k digitalizácií škôl, avšak považujeme nutnosť túto digitalizáciu vhodným moderným spôsobom využívať aj vo vyučovacom procese, tak aby učiteľ dokázal žiakov zaujať, zatraktívnil tým vyučovacie hodiny, žiakov dokázal motivovať, pretože motivácia žiaka sa prejavuje aj v jeho zvýšenej aktivite na vyučovaní. Takto aktivizovaný žiak je schopný zapájať svoju kreativitu, tímovo pracovať a rozvíjať aj svoje ďalšie mäkké zručnosti ako napríklad komunikáciu, prezentačné schopnosti či kritické myslenie. Z tohto dôvodu môžeme povedať, že moderná technika má dnes mimoriadny význam vo vyučovacom procese a vyučovanie bez nej je dnes už nepredstaviteľné," hovorí Mária Bajúzová, majsterka odborného výcviku Strednej odbornej školy techniky a služieb, Pod amfiteátrom 7 v Leviciach a účastníčka Komenského inštitútu.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Využívanie digitálnych nástrojov vo vyučovaní má svoje miesto

"Náročnosť odborných predmetov preto považujeme za dôležité žiakom zatraktívniť aj cez prístupy k vyučovaniu rozvíjajúce soft skills žiakov prostredníctvom moderných on-line a off-line nástrojov, vďaka ktorým sa žiak zapája do aktivít, rozvíjajúcich seba ako aj svoje okolie, vlastné sebapoznanie, schopnosť učiť sa a pracovať v tíme, rozvíjať svoje komunikačné zručnosti. V neposlednom rade ide aj o prepojenie s praxou, zlepšenie IKT zručností žiakov a využitie vedomostí a zručností z informatických predmetov, hospodárskej korešpondencie, marketingu, slovenského jazyka, dejepisu a regionálnej histórie, cestovného ruchu, geografie, ekonomiky, logistiky a ďalších vyučovacích predmetov odborov našej školy," dodáva Bajúzová.

Využívanie digitálnych nástrojov vo vyučovaní má svoje miesto

Cieľom jej pedagogického projektu Komenského inštitútu je preto priniesť do vyučovania moderné digitálne nástroje, ktoré sú využiteľné vo vyučovaní ZŠ a SŠ či možno VŠ, uplatniteľné ako v prezenčnom vyučovaní tak i v prípade toho dištančného a preto v spolupráci s inštitútom zrealizovala i webináre s možnosťou prihlásenia sa učiteľov z celého Slovenska. "Obsahom prvého webinára bolo predstavenie rozličných nástrojov, medzi ktoré patrili nástroje na prezentáciu a propagáciu ako napríklad Canva, Prezi, Adobe Express, Mentimeter, Videoscribe, Blogger, G sites či Studenthosting, nástroje na participáciu ako napr. Actionbound, Jamboard, Miro, Padlet či Kahoot. Medzi vybrané spomenuté nástroje patrili aj nástroje na hodnotenie a tvorbu hier vo vyučovaní. Na základe záujmu zúčastnených pedagógov bol v priebehu mesiaca február zrealizovaný ďalší webinár venujúci sa dvom nástrojom Canva a tvorba hier a kvízov pomocou LearningAapps.org. Obidva webináre boli pre veľké množstvo prihlásených nahrávané a preto si ich záznam môžete pozrieť aj na YouTube Komenského inštitútu alebo sledujte jeho stránku, kde sa dozviete viac o pripravovaných aktivitách a webinároch," uzavrela majsterka odborného výcviku Strednej odbornej školy techniky a služieb, Pod amfiteátrom 7 v Leviciach.

zdroj a foto: Mária Bajúzová

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre