Levickí stredoškoláci sa riadia heslom "zdravé, chutné, prospešné"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 4. februára 2014 - S týmto heslom sa spoločne stretli žiaci Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Leviciach. Hlavná myšlienka stretnutia bola urobiť si príjemné posedenie a pohostenie zo zeleniny a ovocia, ktoré získali od regionálnych producentov, prípadne v obchode.

Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"

Práve preto sa žiaci školy prednostne v prvom ročníku zamerali na hľadanie regionálnych dodávateľov zeleniny a ovocia. Snaha a zámer bol, aby sme o farmároch vedeli, prípadne ich poznali a poznali aj ich spôsob pestovania zeleniny a ovocia.

Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"

Stále viac sa hovorí o rôznych iných formách ponuky jednotlivých zložiek našej potravy a tak aj študenti mali záujem porovnať domáce a kupované, pričom na obale bola uvedená maximálne krajina pôvodu. Dozvedeli sa, čo znamená bedničkový predaj, čo je to predaj z dvora, ako ich vieme využívať, alebo sa do nich zapojiť.
Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"
Okrem toho si overili aj chuť ovocia z domáceho zdroja a z obchodu. Zistili, že tí, ktorí ovocie nakupujú iba v obchodnej sieti, vyhodnocujú chute úplne inak, prípadne výrazné chute ani nepoznajú.

Časť stretnutia a práce so zeleninou a ovocím sme venovali aj ich príprave na konzumáciu – umývanie, šúpanie. To, že v oblasti pod šupkou sa nachádzajú cenné vitamíny a dôležité zložky pre organizmus, sme podporili tým, že sme časť ovocia do pokrmov použili so šupkou. Ich chuť sme podporili bežne dostupnými koreninami – škoricou, badyánom, čím sa veľmi príjemne zvýraznili vlastnosti celého pokrmu.
Keďže je ovocie prirodzene sladké, aj v zmesi so zeleninou nepotrebuje často doplnenie sladidla, ale aj napriek tomu sme využili produkty miestnych včelárov a osladili sme šaláty agátovým medom.

To, že podľa druhu prevažujúcej plodiny, z ktorej včely tvoria med, môžeme potom používať aj iné jednodruhové medy, sme si porovnali s medmi prinesenými od farmárov z Čiech – malinový a pohánkový. Výsledný produkt – chutné šaláty a zmesi ovocia a zeleniny, boli príjemným spestrením dennej stravy.

Žiaci si vyskúšali, že ich príprava nie je náročná, bola zaujímavá a podporila ich v tom, že pri vynaložení malého množstva práce, môže byť výsledok aj umeleckým dielkom.

Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"

Podpora regionálnych pestovateľov tiež závisí od nás, spotrebiteľov, aby sme pri hľadaní vhodných typov na raňajky, obed, večeru, alebo iba malých pochutín čo najviac využívali miestne zdroje.

Realizácia našej snahy bola podporená aj aktivitami v rámci projektu KomPrax, ktorý priamo ponúka mladým ľuďom zvýšiť svoje aktivity a naučiť sa čo najviac zručností, ktoré budú môcť využiť v praxi. Všetky šaláty a zmesi ovocia a zeleniny žiaci s chuťou zjedli. Bolo to veľmi chutné. Porozmýšľame, čo si vyrobíme nabudúce, keď dopestujeme prvú jarnú zeleninku.

 
 
Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"
 
Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"
 
Levickí stredoškoláci sa riadia heslo "zdravé, chutné, prospešné"

zdroj a fotografie: Hedviga Gulová, SOŠ PaSV Levice, http://www.sospasvlevice.sk