04192024pia

Málemu Samkovi z Levíc môže pomôcť každý z nás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 8. apríla 2016 - Chlapec, ktorý prekypoval životom a naplno si vychutnával svoj život spolu s jeho rovesníkmi. No prišlo niečo, čo nikto nečakal - zastihla ho smrteľná choroba. Malý Samko Péli z Levíc v súčasnosti urputne bojuje proti tejto chorobe za neustálej podpory jeho maminy, jeho rodiny a ľudí, ktorým Samkov osud nie je ľahostajní.

Málemu Samkovi z Levíc môže pomôcť každý z nás

Porozprávali sme sa so Samkovou Maminou, aby nám trocha viac objasnila, akou chorobou Samko trpí, aké sú možnosti liečby a ako Samkova rodina vníma súčasnosť...

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Čím trpí Samko a odkedy sa mu začali prejavovať prvé príznaky danej choroby?

Samko trpí na akútnu myoblastovú /myolitickú/ leukémiu typu MLL, teda je v najrizikovejšej skupine ľudí s recidívou 90%-95%. Je to typ leukémie, ktorá postihuje starších ľudí od 65 rokov života. Pred Vianocami, keď bolo plno chrípkových ochorení, ho možno 1-2 dni bolelo hrdlo, nakoľko on nebýva chorý. Naozaj už toho naokolo bolo veľa, zašli sme k detskej lekárke, ktorá ho preliečila antibiotikami a o týždeň išiel do školy. Vyzeralo to proste len ako nejaký chrípkový bacil. Počas sviatkov ho boleli bedrové kĺby, ale nakoľko sme to pripisovali jeho rýchlemu rastu a hneď to aj prešlo, neriešili sme to. O ďalší deň ho boleli nohy, potom chodidlá...zhoršila sa chôdza, krýval, bol dosť slabý. Robila som mu masáže chodidiel a vlastne aj vďaka tomu som mu presne na moje 37. narodeniny ráno objavila na celých priehlavkoch malinké petechie /drobné krvné podliatinky/. Popozerala som mu celé telo a už mal aj dosť modrín, podliatin. Zavolala som k jeho lekárke, tá nám kázala, okamžite prísť. Poslala nás na krv a vyšetrenia do detskej nemocnice a o 2 hodiny padla diagnóza - Leukémia. No a potom to už išlo veľmi rýchlo. Vzala som zdravotnú domunentáciu, pobalila najnutnejšie, sadli sme do auta a išli na príjem do Detskej Fakultnej nemocnice na Kramároch na detskú onkológiu. Chcem sa týmto pekne poďakovať Samkovej úžasnej lekárke Mudr. Janke Procháskovej a našej milej sestričke za urgentnú pomoc pri diagnostike, ale aj pretože sa vďaka nim Sami nebojí lekárov a sestričiek.
Po príchode na Onkológiu už nasledovali vyšetrenia, zavedenie Kavalu do srdiečka a prvá liečba..potom druhá..tretia...

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5
Ako vyzerá Samkov súčasný stav?

Momentálne Sami regeneruje, pretože po poslednej liečbe mal problémy a musí načerpať dostatok síl pred ďalšou liečbou. Okrem týchto posledných problémov nemal komplikácie, no liečba je moc silná a veľmi vyčerpáva.
Málemu Samkovi z Levíc môže pomôcť každý z nás
Je súčasný spôsob jeho liečby efektívny? Existujú nejaké ďalšie možnosti liečby?

Možnosť inej liečby na túto chorobu neexistuje a pre jeho vyliečenie je nutné podstúpiť transplantáciu kostnej drene. Je to veľmi ťažké, pretože sa to môže, aj nemusí podariť.

Ako prežívate jeho súčasný stav Vy ako jeho matka a celá jeho rodina?

Popravde, keď na to myslíte, nechce sa vám žiť, želáte si, odlietieť so synom na inú planétu, kde táto choroba neexistuje, alebo sa proste len túžite zobudiť z tejto nočnej mory. Samko je môj jediný milovaný syn a život bez neho si proste nedokážem predstaviť. Nemá pre mňa zmysel. Moja najbližšia rodina je tiež ako v zlom sne, nikto nechápe, ako a prečo, každý sa len modlí, aby sa všetko podarilo, zvládol to a žil. Nič iné na svete si neželám.

Ako vníma samotný Samko jeho súčasný stav?

Saminko je úžasný bojovník, nikdy doteraz som si nemyslela, čo všetko a ako bravúrne zvládne. On proste nejak "nerieši", že má veľmi vážne smrteľné ochorenie a všetko prežíva naplno a podľa seba. Som pri ňom a on je spokojný. Vie, že ho samého nenechám.

Je možné Samkovi nejakým spôsobom pomôcť/pomáhať zo strany verejnosti? Ak áno, ako?

Na otázku, ako nám môže niekto pomôcť, na to je dosť ťažké odpovedať. Som slobodná mama, ktorá sa 24 hodín stará o svoje dieťa...ak je možné, pomôcť nám, zvládať ľahsie náklady na cestovanie, liečbu, stravu či pomôcť nám osamostatniť sa v bývaní, aby sme mali pokoj a nemuseli mať často na tanieri, že bývame u niekoho a môže pomôcť niekto, komu to nebude chýbať, budem veľmi vďačná. No povedzme si otvorene, že doba je ťažká, tak ako pre nás, tak aj pre ostatných ľudí a preto nikoho o nič neprosím. Dôležité je, aby mal môj syn všetko potrebné ohľadom krvi, pretože ju ešte veľmi bude potrebovať. Plno dobrých ľudí sa našlo, pomohli a pomáhajú mu a tak nejak moc neriešim ostatné. Ja viem, že financie sú v našej situácii veľmi potrebné, ale pýtať ich nebudem. Aj choroba sa dá zvládať dôstojne, hoci poskromne. Vždy vravím, že kto pomôcť chce, cestu si nájde. ĎAKUJEM naozaj všetkým, ktorí nám pomohli, pomáhajú, či sa chystajú pomôcť....ĎAKUJEME VÁM ZO SRDCA ZA VŠETKO, VEĽMI SI TO VÁŽIME.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Chceli by ste niečo odkázať ľuďom, ktorým Samko a Vaša aktuálna situácia nie je ľahostajná?

Veľmi sa chcem poďakovať všetkým zo školy, pani riaditeľke Meňhartovej, vďaka ktorej všetko ide ľahšie, tr.učiteľovi R. Nichtovi, Samkovým učitelom aj spolužiakom, že na neho myslia...aj za krásny list, čo mu napísali a poslali. Naozaj im chcem poďakovať za všetko, čo pre nás robia.

Ak by ste akokoľvek chceli Samkovi a jeho rodine pomôcť, kontaktujte Samkovu maminu, e-mail:

Samkovi držíme palce, aby sa z tejto ťažkej choroby dostal čo najrýchlejšie a aby sa už čoskoro mohol tešiť z plnohodnotného života bez choroby...

zdroj: www.leviceonline.sk, fotografie: S&S

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre