04202024sob

Ukryté poklady v okrese Levice - 2. časť: Štamposký jarok (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

PUKANEC 13. novembra 2020 - V Pukanci a jeho okolí sa nachádza jedinečná technická banská pamiatka v okrese Levice. Jej názov je Štamposký jarok a pre jeho spoznanie existuje náučný chodník. V rámci 2. časti našej novej video relácie s názvom Ukryté poklady v okrese Levice sme sa vydali na jeho spoznanie. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou NSK.

Ukryté poklady v okrese Levice - 2. časť: Štamposký jarok (video)

Náučný chodník sa začína v strede obce Pukanec na Námestí mieru a zo začiatku kopíruje aj zelenú turistickú značku. Náučný chodník pozostáva z dvoch nesúvisiacich úsekov - pukanskej a štamposkej trasy jarku.

Pozrite si videoreportáž nášho projektu regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT tu:

Štamposký jarok je viac ako 12 kilometrov dlhé banské technické dielo. Trasa jarku je na mnohých miestach, hlavne v hore, kde nebola intenzívna poľnohospodárska činnosť, viditeľná aj v súčasnosti. Jeho trasa vedie takmer po vrstevnici, má sklon asi 20 centimetrov na 100 metrov dĺžky. Údolia križujúce trasu jarku prekonával na dvanástich miestach drevenými dlabanými žľabmi, ktoré v súčasnosti už neexistujú.

Ako a prečo vlastne jarok vznikol? Výskyt striebra a zlata v žilách hornín Štiavnických vrchov viedol k banskej činnosti aj na území Pukanca, ako v jednom zo siedmich stredoslovenských banských miest. Výťažnosť rudy bola už koncom 18. storočia menšia, preto bolo treba rudu mlieť pre jej lepšie zhodnotenie. Ukázala sa potreba vody ako hnacej sily na mletie rudy. Ruda sa spracovávala v banských mlynoch a stupách.

Keďže Pukanec sa nachádza na úpätí Štiavnických vrchov, ktoré tvoria rozvodie medzi Hronom a Ipľom, nie je tu žiadny väčší zdroj vody. Preto bolo potrebné zachytávať zrážkovú vodu. Pre tento účel boli vyprojektované tri vodné nádrže v dolinách, kde by sa voda zachytávala. Z nich bol uskutočnený len jeden projekt, a to tajch na Štampochu, ktorý existuje dodnes.

Pôvodne sa ruda z Pukanca mala voziť do Bohunickej doliny, ktorá sa nachádza hneď pod tajchom. Tam mali byť postavené stupy na mletie rudy. To sa však ukázalo ako nevýhodné a preto sa rozhodli viesť vodu 12266 metrov dlhým jarkom ponad Pukanec až na hranice s devičianskym chotárom a tam v údolí prameňa v Doline a s využitím prítoku vody z Ergištôlne postaviť stupy. Takto vznikol Štamposký jarok. Okrem prívodu vody k stupám jarok zachytával prívalové zrážkové vody stekajúce zo svahov, čím chránil Pukanec pred povodňami.

Z konca prvého – “pukanskej trasy jarku” – je možnosť návratu späť rovnakou trasou, alebo sa dá zísť na štátnu cestu, po ktorej sa dá buď vrátiť do Pukanca, alebo pokračovať asi štyri kilometre smerom na Banskú Štiavnicu k začiatku druhej časti náučného chodníka – “štamposkej trase jarku”.

Jednoznačne odporúčame prejsť si tento náučný chodník a spoznať nielen históriu nášho regiónu, ale aj krásy prírody a vychutnať si zdravú prechádzku na čerstvom vzduchu.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

zdroj, foto a video: Leviceonline.sk, TVTEKOVHONT

Prečítajte si aj:

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre