04202024sob

Zlepší sa digitalizáciou kina Junior záujem verejnosti o kino samotné?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 21. septembra 2012 – Mestské zastupiteľstvo v Leviciach na svojom zasadnutí dňa 30. augusta 2012 schválilo zmenu rozpočtu mesta, v rámci ktorého sa rozhodlo poskytnúť peniaze pre MSKS Levice vo výške 105 600 EUR na digitalizáciu kina Junior. Tie prišli po ambíciách developerov postaviť multifunkčné sály s kinami v ich zábavno-obchodných centrách, ktoré sa však doteraz ani nezačali stavať, ako i po výzvach občanov investovať peniaze do digitalizácie kina Junior. Pre občanov mesta je to iste veľmi dobrá správa, mesto s najväčším okresom na Slovensku tak nezostane bez kina! Verejnosť si tak bude môcť vychutnať najnovšie filmy už v digitalizovanom formáte.

Zlepší sa digitalizáciou kina Junior záujem verejnosti s Romanom Ďurčaťom

O digitalizácii kina Junior sme sa porozprávali s predsedom Filmového klubu Otáznik Romanom Ďurčaťom, keďže Filmový klub premieta práve v tomto kine a táto zmena sa ho dotkne určite v nemalej miere.

Ako ste zareagovali, keď ste sa dozvedeli, že mesto Levice vyčlenilo dotáciu MSKS Levice na digitalizáciu kina Junior?

Samozrejme som sa potešil, i keď to ešte neznamená že sa aj kino podarí zdigitalizovať. No je na najlepšej ceste, aby sa mu to podarilo - teda aspoň má na to predpoklady.

Myslíte si, že zdigitalizovanie kina Junior motivuje občanov mesta viac navštevovať toto kino?

Do určitej miery áno ako každá technická novinka, no z dlhodobého hľadiska tá slávna pozlátka digitalizácie pominie a bude to v meste štandardné kamenné kino, ale nechcem predbiehať budúcnosť.

Hľadá sa historicky PRVÁ INTERNETOVÁ MISS a MISTER Levice!

Návštevnosť kina Junior nebola v roku 2012 veľmi vysoká, čo myslíte, čo by motivovalo ľudí viac navštevovať kino, keďže je zrejmé, že v súčasnosti ľudia najčastejšie pozerajú filmy priamo doma, sťahujú si ich z internetu, aj keď im je jasné, že je to nelegálne?

Návštevnosť kina Junior v roku 2012 nebola ani nízka (veľké množstvo školských predstavení). Kino by sa programovo malo začať viac orientovať na konkrétne sociálne skupiny (rodiny, školáci, mládež, seniori,...) a nesnažiť sa chovať komerčne, i keď je zatiaľ jediné v levickom okrese. Nemyslím tým, že by nemalo premietať komerčné filmy, to nie, len by malo zredukovať počet predstavení, dopĺňať určité kultúrne podujatia a podobne.

Chceli by ste aj Vy motivovať v najbližšej budúcnosti nejakým spôsobom Levičanov k ich väčšiemu záujmu o kino?

O to sa snažím stále. :) I keď to možno mnohokrát nie je vždy vidieť.

Aké sú podľa Vás negatíva digitalizovaného kina v porovnaní s 35mm premietaním? Ochudobní podľa Vás digitalizácia kina Junior Levičanov o niečo?

Pokiaľ je kino iba čisto digitálne, tak stráca možnosť premietania kvalitných starších filmov, ktoré sú iba na 35mm kópii (možno ešte nostalgia za starými analógovými kópiami). Tento stav by sa nemal týkať kina Junior. Pokiaľ bude digitalizácia kina Junior prevedená kvalitne,  nemala by ochudobniť divákov. Práve naopak, mala by byť iba prínosom.

Zlepší sa digitalizáciou kina Junior záujem verejnosti s Romanom Ďurčaťom

Ste predsedom Filmového klubu Otáznik. Dohoda s MSKS Levice Vám vyprší koncom roka 2012. Môžu sa nadšenci nekomerčných filmov v Leviciach tešiť aj na budúco-ročnú sezónu?

Filmový klub Otáznik je súčasťou MsKS Levice a na premietaní do konca roka 2012 sme sa dohodli ako tím a to v dobe, keď sa klasické kino zatváralo (myslím, že to bolo voľakedy v apríli 2012). Odvtedy sa zmenilo mnoho vecí. Neviem, aká bude budúcnosť, no dúfam, že tradícia filmového klubu v Leviciach nezanikne ani po ďalšie roky.

Ako ovplyvní digitalizácia kina Junior fungovanie FK Otáznik?

Priamo pravdepodobne v najbližšom období nijak. Nepriamo by mala digitalizácia skvalitniť samotné projekcie, a to skvalitnením zvuku, obrazu, v neskoršej dobe aj prínosom kópií a hlavne vytvorí moderné kamenné kino ako kvalitnú základňu filmového klubu v Leviciach.

Ako ste spokojný so záujmom ľudí o FK Otáznik?

Som spokojný, i keď privítal by som aj väčší počet návštevníkov.

Chceli by ste do najbližšej budúcnosti nejakým spôsobom motivovať nadšencov nekomerčných filmov, aby mali o priemietania FK Otáznik vyšší záujem?

Samozrejme, že by som chcel a aj sa o to snažím. No ako som uviedol vyššie, nie vždy som úspešný. :)

Ako by ste zhodnotili rok 2012 z pohľadu predsedu FK Otáznik a ako vidíte rok 2013?

Rok 2012 ešte neskončil a pre kino v Leviciach bol zatiaľ dramatický. Rok 2013 vidím optimisticky - veľa dobrých filmov a ešte viac divákov. :) Hlavne nech to v zdravý všetko prežijeme. ;)

Zmenu rozpočtu mesta Levice č. 1 si môžete pozrieť v plnom znení na tomto odkaze: http://www.levice.sk/download_file_f.php?id=299726
Kompletné dokumenty ohľadom MsZ v Leviciach zo dňa 30.8.2012 nájdete na tomto odkaze: http://www.levice.sk/zasadnutia-msz.phtml?id_menu=428&module_action__4323__id_zas=11086&module_action__4323__id_type=9#m_4323

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre