04242024str

Santovská filagória je už obecná, v budúcnosti by sa tu mohli vykonávať sobáše, kultúrne a iné podujatia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

SANTOVKA 1. júna 2023 - Santovská filagória je obecná. Ako informuje obec Santovka na svojej Facebook stránke, zápisom katastra sa stavba filagórie stala obecnou.

Santovská filagória je už obecná, v budúcnosti by sa tu mohli vykonávať sobáše, kultúrne a iné podujatia

"Nakoľko je filagória nehnuteľná kultúrna pamiatka, máme aj veľkú zodpovednosť. Sme ale plní elánu a veríme, že sa nám v najbližších rokoch podaria získať na obnovu tohto unikátu dotácie a granty, rovnako vysporiadať pozemky v okolí. V budúcnosti by sa vo filagórii a jej okolí mohli vykonávať sobáše, kultúrne a iné podujatia. Držte nám palce," dodáva starosta obce Ladislav Lauko na Facebook stránke obce.

Pozrite si našu video reportáž o Santovskej filagórii v rámci našej video relácie Ukryté poklady v okrese Levice:

Drevený pavilón - filagória v obci Santovka sa nachádza v parku za výrobnými objektami spoločnosti Západoslovenské žriedla, kde ju na upravenú terasu umiestnili v roku 1958 po jej opakovanej rekonštrukcii. Prvý krát ju rekonštruovali v roku 1923, keď bol jej stav po prvej svetovej vojne zlý. Značne poškodená bola aj po druhej svetovej vojne, po ktorej bola v roku 1947 opakovane zrekonštruovaná.

ČLÁNOK POKRAČUJE NIŽŠIE ⇩

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Filagória v obci Santovka je kultúrnou pamiatkou, ktorá súvisí s minerálnou vodou a kúpeľníctvom v Santovke. Až do 70. rokov 20. storočia bola centrom kultúrno-spoločenského a kúpeľného života. V jej upravenom okolí sa konali tanečné zábavy, promenády a športové podujatia. Do zoznamu pamiatok bola zapísaná v roku 1993. V súčasnosti je cieľom vychádzok miestnych obyvateľov aj rekreantov. Do obce vnáša odkaz spoločenského lesku niekdajšieho kúpeľníctva.

Filagóriu postavili ako výstavný pavilón minerálnych vôd v Budapešti na výstave v roku 1885. Tu ju kúpil nájomca santovského majetku Žigmund Toldi a umiestnil ju priamo nad studňou. Je dokladom kúpeľnej eletickej architektúry na vysokej profesionálnej úrovni. Výzdoba je inšpirovaná orientálnou architektúrou. V strede pavilónu bol pravdepodobne pitný stojan pre návštevníkov.

Ak budete mať cestu cez obec Santovka, alebo sa pôjdete na sem prídete okúpať, nevynechajte návštevu tohto skvostu okresu Levice.

zdroj a foto: Facebook Obec Santovka, video: Andrej Budai foto video služby, TV TEKOVHONT, Leviceonline.sk

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre