04202024sob

V lokalite oddychovej zóny na Pereckej ulici pri toku Perec vyrúbu niekoľko stromov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. januára 2022 - V dňoch od 17. do 28. januára 2022 bude Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), štátny podnik, Odštepný závod Banská Bystrica, Správa povodia dolného Hrona a dolného Ipľa vykonávať technicko – pestovateľský zásah (výrub stromov) v prietočnom profile vodného toku Perec v lokalite oddychovej zóny na Pereckej ulici v úseku od kostola po Mochovskú ulicu. Informuje o tom mesto Levice.

V lokalite oddychovej zóny na Pereckej ulici pri toku Perec vyrúbu niekoľko stromov

"V týchto dňoch Vás prosíme o obmedzenie pohybu ako aj o zvýšenú opatrnosť pri pohybe príslušnej techniky v danej lokalite a akceptovanie pokynov zodpovedného pracovníka SVP, š. p. Práce budú prebiehať v pracovných dňoch v čase od 8.00 hod. do 13.00 hod. Ďakujeme za pochopenie," dodáva mesto.

K výrubu sme oslovili aj samotný SVP.

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

"Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik v zmysle platnej legislatívy a povinností z nej vyplývajúcich odstraňuje brehové porasty vo vodných tokoch a na pobrežných pozemkoch tak, aby sa nestali prekážkou odtoku vody pri povodniach a aby ostali zachované prírodné podmienky danej lokality," informuje hovorca SVP Marián Bocák.

V intraviláne mesta Levice sa takýto technicko – pestovateľský zásah plánuje uskutočniť na vodnom toku Perec v riečnom kilometri 41,200 – 43,250 v najbližších dňoch a teda v mimovegetačnom období. "Jeho cieľom bude odstrániť stromy, ktoré sú suché, prestarnuté, choré a nebezpečne naklonené," dodáva Bocák.

Pôjde o prebierkový výrub, nie o holorub. "V tejto husto osídlenej lokalite ohrozujú zdravie a život ľudí, pretože v bezprostrednej blízkosti toku sa nachádza mestský park s detským ihriskom, ako aj cestná komunikácia. Okrem toho sú zhoršené odtokové pomery toku, resp. v zimnom období ľadochod. Postupným nakláňaním stromov, ich pádom alebo pádom konárov dochádza aj k poškodzovaniu majetku správcu toku a to zábradlia, ktoré plní ochrannú a bezpečnostnú funkciu," vysvetľuje hovorca SVP.

Stromy, ktoré bude potrebné odstrániť, boli vyberané veľmi citlivo a po odbornom posúdení Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Ponitrie a Okresným úradom – odborom starostlivosti o životné prostredie Levice. "Jedná sa o jelšu, vŕbu krehkú, vŕbu bielu a topoľ čierny. Všetky stromy sú označené oranžovou farbou v tvare kruhu v koreňovej výške a vo výške 130 cm nad zemou. Práce budú vykonávané tak, aby sa čo najmenej zhoršili a obmedzili voľnočasové aktivity miestnych obyvateľov, ako aj premávka na priľahlej cestnej komunikácii. Informovanie miestnych obyvateľov, ako aj iných dotknutých zložiek, bude prebiehať formou písomných oznámení a využité budú aj dostupné mestské masovo – komunikačné prostriedky," uzavrel Bocák.

zdroj a foto: mesto Levice, SVP

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre