04262024pia

Na Mestskom úrade v Šahách sa podarilo odborne zrekonštruovať historické schodisko (video)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ŠAHY 14. júla 2020 - Na Mestskom úrade v Šahách sa podarilo odborne zrekonštruovať historické schodisko. Okrem toho tu prebehli aj ďalšie rekonštrukčné práce.

Na Mestskom úrade v Šahách sa podarilo odborne zrekonštruovať historické schodisko (video)

Budova Mestské úradu v Šahách má bohatú históriu, postavili ju pred viac ako 100 rokmi. Obdobie bývalého režimu zanechalo na budove stopy takmer neexistujúcej starostlivosti, no v poslednom období sa ju vedeniu mesta podarilo z časti obnoviť. "Obnovili sme jednu a druhú časť fasády, súsošia na budove najmä vďaka grantom a ľuďom, ktorým sa podarilo dotiahnuť tieto projekty," povedal primátor mesta Šahy Štefan Gregor.

Za posledných päť rokov sa vedenie mesta sústredilo na obnovu interiéru budovy. "V pravom krídle sme obnovili toalety, ktoré využívajú najmä hudobníci a vystupujúci. Na dvoch stranách budovy sa podarilo obnoviť okná za nové, ktoré majú aj tepelno-technické vlastnosti, takže izolujú. Ďalej sme zrekonštruovali divadelné pódium, šatňu pre umelcov a vystupujúcich s viacerými úpravami," dodal Gregor.

Ďalšími obnovami prešla aj podlaha v sobášnej sieni a na chodbe, vymenilo sa viacero dverí v pravej časti budovy. Najväčšou dominantou budovy je jej vstup a historické schodisko, ktoré mali veľký problém. "Jedna strana bola sadnutá o viac ako osem centimetrov a keď ste po nich išli, mali ste veľmi zlý pocit. Vďaka podpore Ministerstva kultúry sa nám podarilo získať grant v hodnote 15.000 eur. Podali sme žiadosť na úpravu statického narušenia schodov v ľavom krídle schodov a súčasne aj na rekonštrukciu toaliet pod nimi," vysvetlil primátor.

Verejné obstarávanie mesto realizovali transparentne a oslovilo viacerých miestnych podnikateľov. "Bola tam však podmienka, aby tieto práce boli pod dohľadom reštaurátora. Spoločnosť, ktorá realizovala tieto rekonštrukčné práce, vykonala veľmi kvalitnú robotu, ktorú ocenili aj pracovníčky Pamiatkového úradu v Nitre. Som veľmi rád, že sa tieto práce zrealizovali tak, ako sa zrealizovali, pretože v tom momente, keď sa pracovníci pustili do rozoberania schodiska, nikto nevedel, ako to celé dopadne, nikto nevedel, čo sa pod nimi nachádza. V tejto chvíli sa môžem hrdiť tým, že schody vyzerajú ako nové," dodal Gregor.

Kameraman/fotograf na svadbu, prvé sväté prijímanie, stužkovú slávnosť, oslavy, firemné a spoločenské akcie - ANDREJ BUDAI FOTO - VIDEO SLUŽBY

Predmetom pamiatkovej ochrany je zachovať pamiatkové hodnoty kultúrnej pamiatky. Medzi pamiatkovými hodnotami je najmä hodnota originálu, to znamená, že prípade obnovy tohto schodiska sa to podarilo v plnej miere. "Nakoľko všetky schody zostali v rámci tejto rozsiahlej rekonštrukcie pôvodné. Keďže bola narušená statika, muselo dôjsť ku kompletnému rozobratiu a spevneniu základov. Dá sa povedať, že je to príkladná obnova, nakoľko sa zachoval úplny rozsah originálu, čo je túžbou každého pamiatkára. Schodisko bolo vo veľmi havarijnom stave, takmer všetky schodiskové stupne boli popraskané a výrazne naklonené. Hrozila tu postupná deštrukcia. Chcela by som vyzdvihnúť výbornú spoluprácu mesta s Krajským pamiatkovým úradom Nitra. Je to jedna z najlepších spoluprác zo samospráv v rámci Nitrianskeho kraja," uzavrela odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu Nitra Tatiana Danieličová.

Pozrite si videoreportáž nášho projektu regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT:

zdroj, foto a video: Andrej Budai foto - video služby, TVTEKOVHONT, Leviceonline.sk

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

Pozrite si videoreportáže TVTEKOVHONT tu: https://www.youtube.com/tvtekovhont

Prečítajte si:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre