04192024pia

Spoločnosť Miba Steeltec dokončila rozšírenie závodu vo Vrábľoch za 10 miliónov eur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

VRÁBLE 9. júla 2020 - Len deväť mesiacov po slávnostnom výkope základov v auguste 2019 spoločnosť Miba Steeltec dokončila svoju novú firemnú budovu v závode vo Vrábľoch.

Spoločnosť Miba Steeltec dokončila rozšírenie závodu vo Vrábľoch za 10 miliónov eur

Investovala približne desať miliónov eur do výstavby závodu na trecie obloženia, do budovy, strojov a vonkajších úprav. "Výrobná plocha vzrástla o polovicu, z doterajších 11.000 štvorcových metrov (m2) na súčasných 16.500 m2. V novej firemnej budove na približne 600 m2, spoločnosť Miba navyše vytvorila administratívne priestory a miesto pre laboratórium, oddelenie výskumu a vývoja a sociálne zariadenia. Na zlepšenie komplikovanej situácie s parkovaním vytvorila Miba ďalších 180 parkovacích miest," uviedol konateľ spoločnosti Miba Steeltec Patrik Rác. Od roku 2007 bolo do spoločnosti Miba Steeltec investovaných 70 miliónov eur.

Miba Steeltec je v rámci celosvetovo pôsobiacej skupiny Miba dôležitým high-tech výrobným závodom v oblasti technológie trecích obložení. Tie sa používajú v prevodovkách, nápravách a brzdách stavebných strojov, traktorov alebo banskej techniky. Miba Steeltec okrem toho vyrába súčiastky pre automobilový priemysel so zameraním na vozidlá s pohonom všetkých kolies. Spoločnosť dodáva komponenty zákazníkom ako John Deere, Caterpillar, Volvo, ZF, AGCO, GKN i Gima. Od založenia spoločnosti Miba Steeltec v roku 2007 sa do závodu investovalo už 70 miliónov eur. "S ukončeným rozšírením vytvára Miba Steeltec predpoklady na ďalší udržateľný rast po koronakríze," povedal Patrik Rác.

Následky globálnych obmedzení v spoločnosti a ekonomike sa týkajú aj firmy Miba Steeltec. V mesiacoch apríl a máj poklesol obrat o približne 50 percent (%), v poslednom mesiaci (jún) sa situácia zlepšila, keďže všetci zákazníci obnovili výrobu, vieme však, že plánujú väčšie odstávky počas leta, čiže situácia je stále veľmi neistá. "Náročnú situáciu v súčasnosti dobre zvládame," vysvetľuje Rác. "Veľmi intenzívne spolupracujeme s odborovým zväzom a dohodli sme sa na opatreniach, ako je flexibilný pracovný čas alebo čerpanie dní dovolenky," dodáva.

Na dobré zvládnutie krízy aj z dlhodobého hľadiska podporuje Miba Steeltec požiadavku mnohých slovenských firiem na zavedenie modelu skráteného pracovného času podľa rakúskeho alebo nemeckého modelu. "Tento model je výhodný pre firmu a zamestnancov. Na jednej strane vytvára možnosť flexibilne reagovať na výpadky obratu pomocou dohodnutého skráteného pracovného času. Na druhej strane sa ním vo veľkej miere zaistí príjem zamestnancov. V Rakúsku napríklad dostávajú minimálne 80 % svojho príjmu aj počas skráteného pracovného času," vysvetľuje konateľ spoločnosti. Takýto model je podľa neho potrebný aj na Slovensku, aj keď by zamestnávatelia jeho výhody v aktuálnej situácii ešte nepocítili. "Bol by to veľký posun pre budúcnosť a príprava pre ľahšie zvládnutie podobných zložitých situácií. Dúfame, že ho nová vláda zavedie," uzatvára Patrik Rác.

O MIBA Steeltec

Miba Steeltec Vráble je výrobným podnikom v rámci divízie Miba Friction Group. Rakúska spoločnosť pôsobí vo Vrábľoch od roku 2007 a zameriava na výrobu trecích obložení do prevodoviek, náprav a bŕzd stavebných strojov, traktorov a banskej techniky. Produkty sa využívajú tiež v automobilovom i leteckom priemysle, ale aj v zariadeniach veterných elektrární. Miba Steeltec má 632 zamestnancov a patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Nitrianskom kraji.

zdroj: Arthur media, s.r.o., foto a video: Andrej Budai foto - video služby, TVTEKOVHONT, Leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre