04202024sob

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 20. júna 2016 - Regionálne osvetové stredisko v Leviciach prezentovalo svoju činnosť na konferencii „Cesta mladých k vidieckemu mládežníckemu parlamentu“, ktorá sa konala 10.6.2016 v Mládežníckom centre Kontakt v Leviciach. Organizátorom konferencie bol Vidiecky parlament na Slovensku.

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

Rozvoj každého človeka súvisí aj s činnosťami, ktoré počas svojho života vykonáva. Zapájanie sa do rôznych aktivít súvisí s rozvojom komunikačných a sociálnych zručností, ktoré je potrebné rozvíjať v každom období a aj veku človeka.

Keďže je spolupráca mladých ľudí so zástupcami regiónu a samosprávy veľmi dôležitá, je tiež potrebné ich k tomu viesť, ukázať im cestu. Jednou z možností je organizácia a realizácia aktivít, ktoré zaujímavým a neformálnym spôsobom informujú a navádzajú na zamyslenie a následne aj na riešenie problémov.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

Práve tento cieľ si kládol projekt "Cesta mladých k vidieckemu mládežníckemu parlamentu". Na konferencii sa stretlo viac ako 50 mladých ľudí zo SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku, SOŠ Pod amfiteátrom a Gymnázia sv. Vincenta de Paul z Levíc. Výber účastníkov bol zámerne realizovaný na rôznych stredných školách, aby ich vzájomná komunikácia bola podporená aj prirodzenou zvedavosťou.

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

Samozrejme, boli pozvaní a aj sa zúčastnili zástupcovia občianskych združení a organizácií z nitrianskeho kraja. Doplnil ich vzácny hosť prof. Ing. Dušan Húska, ktorý svojou múdrosťou a skúsenosťami získanými vekom spolu s aktívnou prácou mal čo odovzdať mladým ľuďom a umožnil im zároveň zamyslieť sa nad svojim poslaním v živote.

V takomto širokospektrálnom zložení sa začala Konferencia, z ktorej sme mali snahu získať informácie a podnety mladých ľudí pre problematické časti života na vidieku a hľadanie ich riešení. 

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

Jednotlivé časti konferencie viedli Ing. Mária Behanovská, Ing. Helena Longauerová a Ing. Hedviga Gulová, ktoré si rozdelili celý obsah aktivít na menšie časti, aby ich prestriedanie boli pre študentov zaujímavé.

Takto sa hovorilo o Vidieckom parlamente a o jeho doplnení o Vidiecky mládežnícky parlament, ktorý by odzrkadľoval problémy vidieka a ponúkal riešenia z pohľadu mladých ľudí.

Tvorbe projektov a ich významu, spôsobom a možnostiam zapájania sa mladých ľudí do aktivít sme sa venovali v úvodných prezentáciách konferencie a aj v samostatnom bloku – „Ako si vytvoriť projekt, manažovať ho až po jeho vyhodnotenie“. Mladí ľudia neformálnym spôsobom rozvíjali svoje zručnosti v oblasti motivácie, komunikácie, spolupráce, projektového mechanizmu, prezentácie, propagácie.

Aktívni mladí ľudia – naša budúcnosť

V ďalšom samostatnom bloku sme študentom ponúkli interaktívne zážitkové stanovištia, ktorých cieľom bolo zábavou a hrou (hry so strukovinami – Rok 2016 je Medzinárodným rokom strukovín, ľudové múdrosti, príslovia, porekadlá, odkazy ľudových rozprávok...) podnecovať k prepájaniu myšlienok, možnostiam riešenia problémov vidieka, nadväzovaniu kontaktov, sieťovaniu a k ďalšej spolupráci.

Počas celej konferencie bola v priestoroch inštalovaná výstava činnosti OZ Guľôčka pôsobiaceho na vidieku a prezentované projektové aktivity spolu s výstupmi, ktoré mladí ľudia realizovali.

More sa stále skladá z kvapiek a aj tá naša, ktorou prispejeme v myšlienkach a práci je dôležitá.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Budúcnosť je postavená na aktívnych mladých ľuďoch. Takí sa v Leviciach stretli a veríme, že o ich aktivitách budeme v budúcnosti počuť.

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

zdroj a fotografie: Ing. Helena Longauerová, Regionálne osvetové stredisko v Leviciach, Ing. Hedviga Gulová, OZ Guľôčka

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre