04202024sob

PR články, komerčné, Levice

Nivelačná hmota pre dokonalú podlahu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Potrebujete vyrovnať podlahy v dome alebo byte? Máte kombináciu pôvodných sadrových a cementových poterov a finálna nášľapná vrstva bude kombináciou parkiet, kobercov a dlažby? Alebo potrebujete zrealizovať vyrovnávaciu vrstvu za jeden deň? Na každú z týchto situácii existuje riešenie.

Nivelačná hmota pre dokonalú podlahu

Skôr ako sa pustíte do práce, je potrebné sa v ponuke nivelačných hmôt alebo nivelačných stierok zorientovať. Začnime materiálom samotných stierok. Na bežné použitie máme v zásade dva typy stierok – cementovú asadrovú, pričom platí, že cementovú nivelačnú hmotu môžete použiť iba na cementové podklady, ale sadrová nivelačná hmota je použiteľná tak na sadrový podklad, ako aj na cementové podklady. Dôležitým kritériom pri výbere vhodnej nivelačnej hmoty je aj hrúbka vrstvy, ktorú potrebujete zrealizovať. Preto by ste malibrať do úvahy odporúčania výrobcu ohľadom minimálnej a maximálnej hrúbky vrstvy, ako aj skutočnosť či je daná hmota vhodná len do interiéru alebo aj exteriéru, najmä keď riešite vyrovnanie plôch v exteriéri. V neposlednom rade je nutné si zodpovedať otázku, aká podlahová krytina bude vašou finálnou nášľapnou vrstvou. Aj keď v tomto smere treba podotknúť, že pokiaľ riešite bežné podlahové krytiny ako je plávajúca podlaha, keramická dlažba alebo koberec, drvivá väčšina bežných nivelačných hmôt predstavuje vhodný podkladpre ich položenie.

Aké vlastnosti má mať dobrá nivelačná hmota?

K bežným spracovateľským vlastnostiam, ktoré by dobrá nivelačná hmota mala mať, patria dobrý rozliv, malé pnutie, minimálne zmrštenie či brúsiteľnosť. Niekedy sa k bežným požiadavkám na nivelačnú hmotu pridávajú špeciálne ako napríklad požiadavka na extrémnupevnosť, veľmi rýchly nábeh tuhosti (rýchlo tuhnúca stierka), na vystuženie vláknami alebo na pridanie syntetických živíc alebo zušľachťujúcich prísad. V prípade, že je stierka vhodná ako finálna úprava povrchu, tak je to aj požiadavka na vysokú oteruodolnosť. Povrch takejto stierky možno naimpregnovať, prípadne pretrieť alebo prestierkovať reakčnou živicou.

Nivelačné hmoty so špeciálnymi vlastnosťami

Okrem základného rozdelenia nivelačných hmôt podľa typu nášľapnej vrstvy, hrúbky vrstvy nivelačnej hmoty a materiálu podkladu sú prípady, kedy je nutné zvoliť si nivelačku so špeciálnymi vlastnosťami. Tými najčastejšími sú už spomínané požiadavky na extrémne vysokú pevnosť, napríklad na vyrovnanie a prípravu podkladu v priemyselných objektoch, ale rovnako aj požiadavka na nivelačnú hmotu, ktorá sa dá aplikovať na špeciálny podklad akým sú drevené podlahy alebo požiadavka na čas realizácie.

V prípade použitia Rýchlej nivelačnej hmoty môžete textilné krytiny pokladať už po 1 hodine, PVC krytiny, kaučukové krytiny či linoleum po 2 hodinách, lepené parkety a korok po približne 3 hodinách.

Na čo si dať pozor počas realizácie

1/ Podklad pod nivelačné hmoty musí byť suchý, nezamrznutý, nosný, tvarovo stály a bez nečistôt. Odporúča sa podklad prebrúsiť a následne povysávať.

2/ Všetky zvislé konštrukcie je potrebné v mieste styku s podlahou pred realizáciou nivelizačnej hmoty opatriť obvodovou dilatačnou páskou.

3/ Dilatačné škáry v podklade sa musia preniesť aj do nivelačnej vrstvy!  

4/Je nutné dodrž maximálnu hrúbku vrstvy nivelačnej hmoty v jednom pracovnom kroku.

5/ Čerstvú nivelačnú hmotu je potrebné chrániť vhodnými opatreniami proti rýchlemu vysúšaniu.

 

Ak si sami netrúfate na výber prípadne realizáciu nivelačnej hmoty neváhajte sa obrátiť na odborníkov z firmy MUREXIN.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre