04262024pia

PR články, komerčné, Levice

Aké druhy zvukovej izolácie použiť ak máte hlučných susedov?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Hluk od susedov vo väčšej či menšej miere zažil každý, kto býva v bytovke. Niekedy je ten hluk len minimálny a vyskytuje sa sporadicky, ale v niektorých prípadoch (ak nemáte práve najohľaduplnejších susedov) je hluk pravidelný a naviac naozaj neúnosný.

Aké druhy zvukovej izolácie použiť ak máte hlučných susedov?

Pri zvukovej izolácii nie je dôležitá len jej účinnosť, ale aj hrúbka

Najjednoduchšie riešenie je slušný rozhovor so susedmi o tejto situácii. Ale to nie vždy vedie k želanému výsledku. Ak vašim susedom chýba akákoľvek empatia, musíte vziať veci do vlastných rúk. Nebojte sa, nemyslíme žiadne násilnosti, ale zvukovú izoláciu stien v byte.

Pri riešení zvukovej izolácie stien sú dôležité dve veci. V prvom rade to ako účinne dokáže daný materiál izolovať zvuk. Avšak to nie je jediná dôležitá vec. Ďalším dôležitým parametrom je aj hrúbka materiálu, ktorým chcete zvukovo izolovať stenu.

Ak by totiž bol izolačný materiál príliš hrubý, výrazne by vám to ukrojilo z priestoru na bývanie. A to taktiež nechcete. Najlepšia zvuková izolácia je teda tá, ktorá dosahuje najlepší kompromis medzi účinnosťou a hrúbkou.

So vzduchovou medzerou alebo bez nej? A čo s kročajovým hlukom?

Preto je potrebné najskôr určiť aký hluk chcete izolovať. Ak ide len o bežný hluk, ktorým je hovorené slovo, či tichšia hudba, postačí základná izolácia steny, ktorá sa prikladá priamo na stenu a teda sa nevytvára v jej konštrukcii žiadna vzduchová medzera.

Avšak ak je hluk naozaj veľký a počujete aj nízke frekvencie, vtedy príde vhod skôr „bezkontaktná“ zvuková izolácia. Tá sa nedotýka steny (alebo len minimálne) a kotví sa o podlahu a strop. Vďaka takto vzniknutej zvukovej medzere je účinnosť izolácie podstatne vyššia.

A čo keď vás trápi takzvaný kročajový hluk od susedov nad vami? Bohužiaľ, v tomto prípade by bolo najlepším riešením rekonštrukcia ich podlahy vrátane účinnej kročajovej izolácie. Vy si síce môžete odizolovať strop, ale tým zabránite len bežnému hluku ako je reč, či TV. Kročajový hluk k vám totižto preniká hlavne stenami.

Zdroj obrázka: Autor: TommyStockProject / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre