04252024štv

PR články, komerčné, Levice

Ako puzzle prešli z dreva na lepenku?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým aká skladačka je naozaj dlhodobo obľúbenou, tak určite by to boli puzzle. Ich počiatky siahajú zhruba do polovice 18. storočia. Samozrejme, nestali sa okamžite všeobecne rozšírenou zábavkou detí aj dospelých.

Ako puzzle prešli z dreva na lepenku?

Lepenkové puzzle nezožali úspech ihneď

A taktiež sa od začiatku nevyrábali z lepenky, čo je materiál, z ktorého sa v súčasnosti puzzle vyrábajú najčastejšie. Na začiatku boli drevené puzzle. Lepenkové puzzle sa objavili o viac ako sto rokov neskôr, koncom 19. storočia. Avšak chvíľu trvalo, pokiaľ sta stali dominantnými.

Zo začiatku sa ich výrobcovia puzzle stránili, pretože si mysleli, že budú vnímané ako menej kvalitné v porovnaní s drevenými. A samozrejme aj kvôli tomu, že zisky z drevených puzzle boli jednoducho vyššie. Aká udalosť však túto situáciu zmenila a spôsobila, že v súčasnosti sa drevené puzzle vyrábajú nanajvýš v detskom prevedení s menším počtom dielikov? Možno budete prekvapení.

Puzzle získali úspech vďaka udalosti, ktorá zasiahla celý svet

Ešte predtým, ako sa na trhu objavili rôzny výrobcovia puzzle, napríklad Clementoni puzzle, stali sa lepenkové puzzle nielen dominantné, ale zároveň sa z puzzle všeobecne stala zábavka aj pre dospelých, keďže sa začali vyrábať aj komplexnejšie varianty s vyšším počtom dielikov.

Mohla za to udalosť, o ktorej by to nikto nepovedal, Veľká hospodárska kríza. Obľúbenosť puzzle počas tohto obdobia narástla vďaka tomu, že boli lacnou, dlhotrvajúcou zábavkou a samozrejme, dali sa skladať opakovane. Inak povedané, poskytovali za málo peňazí, veľa muziky. A peniaze boli v tých časoch problém.

Následne po druhej svetovej vojne predaj drevených puzzle začal definitívne upadať, keďže vyššie mzdy sa podpísali na ich vyšších cenách. Zároveň sa medzičasom vďaka pokrokom vo výrobe stali lepenkové puzzle atraktívnejšími.

Zdroj obrázka: Autor: Rido / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre