Pečenie jedál v peci nebolo kedysi ničím výnimočným. Hoci ich rokmi nahradili modernejšie technológie a spotrebiče, v súčasnosti sú opäť veľmi vyhľadávané! Ide predovšetkým o mobilné pece. Povieme Vám, na akom princípe fungujú, aké sú ich výhody a načo vlastne slúžia.
Princíp mobilnej pece
Na rozdiel od klasických vstavaných, sú mobilné pece omnoho ľahšie a menšie. Bez problémov ich teda umiestnite do záhrady, ale aj do interiéru a v prípade potreby ju jednoducho premiestnite tam, kde Vám to práve vyhovuje. Jej umiestnenie taktiež nevyžaduje žiadne montáže ani stavebné úpravy Vašej kuchyne. Položiť ju môžete na pohyblivý stojan alebo pevný stôl. Obávať sa nemusíte ani zložitej inštalácie či ovládania. Úplne Vám postačí kvalitné drevo a chuť pripravovať výnimočné jedlá!
Čím a ako v peci kúriť?
Aby ste svojim jedlám zaistili naozaj jedinečnú chuť, používajte výhradne drevo, ideálne suché a tvrdé. Vyhýbajte sa tuhým aj tekutým podpaľačom, z ktorých môžu Vaše pokrmy nepríjemne napáchnuť. Počas hodiny pečenia spotrebujete približne 2 kg dreva.
Jedinečná kvalita jedál
Práve aróma z horiaceho dreva dodáva pokrmom pripravovaným v peci celkom inú, špecifickú chuť. V peci pripravíte akékoľvek jedlo od polievky, gulášu, cez mäso, až po domáce koláče. Už po približne pol hodine dokáže pec dosiahnuť teplotu 280-320 stupňov, preto je ideálna aj na pečenie domáceho chlebu alebo pizze. Kvalitná pec navyše pri občasnom dokladaní dreva, udrží teplo až sedem hodín.
Celoročné varenie vonku?
Kvalitné mobilné pece sú vyrábané z odolných materiálov, vďaka ktorým ich s príchodom zimných mesiacov alebo dažďa, nemusíte presúvať do interiéru. Pokojne tak môžu byť vystavené aj horším poveternostným podmienkam, v prípade veľmi nepriaznivého počasia ich však môžete prikryť. Najmä v zime, počas sneženia sa odporúča prikryť komín a počas mrazov schovať do interiéru teplomer.
Pec ako záchrana v prípade výpadku?
Keďže pec nie je viazaná na žiaden zdroj elektriny a na jej obsluhu stačí výhradne drevo, v prípade rozsiahlejšieho výpadku elektriny môže byť doslova našou záchranou. Jednoducho ju stačí preniesť do interiéru a občasným prikladaním dreva dokážme v peci udržať teplo aj na niekoľko hodín.