04252024štv

PR články, komerčné, Levice

Užite si blížiace sa leto v kabriolete. Je lepšie látková alebo pevná strecha?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Jazda v kabriolete so stiahnutou strechou je snom nejedného vodiča. Máte aj vy v úmysle investovať do nového auta a užiť si leto s vetrom vo vlasoch, ale neviete, pre aký typ strechy sa rozhodnúť?

Užite si blížiace sa leto v kabriolete. Je lepšie látková alebo pevná strecha?

Strecha robí kabriolet

Kabriolet definuje najmä jeho strecha – tá buď úplne chýba, alebo je skladacia. Taká sa potom ovláda jednoduchým stlačením tlačidla, s manuálne sťahovateľnými strechami sa dnes už príliš často nestretnete. Jazda so stiahnutou strechou je samozrejme hlavným lákadlom kabrioletu, na druhú stranu musíte počítať s vyššou hlučnosťou a zníženou bezpečnosťou.

Látková skladacia strecha

Medzi hlavné výhody látkových striech patrí bezpochyby ich ľahká konštrukcia a dobrá skladnosť, vďaka ktorej strecha v zloženom stave nezaberá príliš miesta v batožinovom priestore. Avšak je potrebné mať na pamäti, že plátno je pomerne náchylné k vonkajším vplyvom. Auto preto parkujte na čistom a suchom mieste a jeho streche venujte dostatočnú starostlivosť – samozrejmosťou by malo byť pravidelné čistenie a impregnácia. Myslite tiež na to, že kabriolet môže predstavovať ľahký cieľ pre vandalov alebo zlodeja – cez látkovú strechu sa do vozidla dostanú podstatne ľahšie ako cez tú pevnú kovovú.

Pevná skladacia strecha

Pevná skladacia strecha zabezpečuje lepšiu zvukovú aj tepelnú izoláciu, takže sa jazdy v kabriolete nemusíte vzdávať ani v zimných mesiacoch. Vďaka robustnejšej konštrukcii môže pevná strecha po zatvorení zlepšovať torznú tuhosť vozidla, čím výrazne zlepšuje jeho ovládateľnosť pri extrémnej záťaži.

A aké sú nevýhody? Počítajte jednak s vyššou hmotnosťou, jednak s väčšími nárokmi na miesto. Zložená strecha často zaberie veľkú časť batožinového priestoru, na rodinnú dovolenku preto radšej vyrazte vo vhodnejšom aute. U plne automatických striech tiež hrozí väčšie riziko poruchy a drahých opráv. Na rozdiel od látkovej strechy, s ktorou možno s trochou snahy ručne manipulovať aj pri nefunkčnosti elektromechanického systému, s pevnou strechou sa vám to v drvivej väčšine prípadov nepodarí.

Hardtop strecha

Jednu dobu ste sa u kabrioletov mohli stretnúť aj so špeciálnou neskladacou strechou označovanou ako hardtop. Tú využívali najmä majitelia vozidiel s látkovou strechou, ktorí si chceli užiť pohodovú jazdu aj v zime. V súčasnosti sú však hardtop strechy u nových vozidiel skôr výnimkou.

Nezabudnite si na na svojom vozidle vymeniť pneumatiky. Rebríček najlepších pneu zoradíte aj na Heureka.sk.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre