04252024štv

PR články, komerčné, Levice

Ako spoznáte, kedy meniť turbo

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Mnoho skrytých porúch auta si nemusíte všimnúť. Varovné signály problémov s turbom sú však pomerne jasne rozpoznateľné. Stačí len, aby ste o nich vedeli. Prezradíme vám preto, ako sa naučiť počúvať, čo vám hovorí vaše turbodúchadlo.

Ako spoznáte, kedy meniť turbo

Pískanie

Ak turbo pri vyšších otáčkach začína pískať, signalizuje to, že je zanesená jedna z turbín. Pískanie turbodúchadla môžete počuť v kabíne auta. Ak zvýšite otáčky, pískanie bude hlasnejšie. V takomto prípade je potrebné nechať turbodúchadlo prezrieť odborníkom, ktorý vám pravdepodobne odporučí jeho výmenu alebo repas turba.

Zníženie výkonu auta

Ďalším z varovných príznakov poruchy turba je pokles výkonu motora. Najčastejšie sa v tomto prípade jedná o poruchu turbíny, ktorou sa nasáva vzduch. Môže ísť tiež o problém s lopatkami, ktoré môžu byť čiastočne alebo celkom zablokované sadzami a turbo preto nie je schopné zvýšiť plniaci tlak motora. V tomto prípade bude potrebné turbodúchadlo vyčistiť.

Modrý alebo čierny dym z výfuku

Aj dym nezvyčajnej farby signalizuje problémy s turbom. Ak je sfarbený do modra, pôjde pravdepodobne o nedostatočné tesnenie vnútorných komponentov. Modrú farbu spôsobuje mazacia kvapalina, ktorá pri nedostatočnom tesnení uniká, zhorí v rozohriatom potrubí a vychádza výfukom spolu s ostatnými plynmi. Po diagnostike poruchy sa pravdepodobne dozviete, že potrebujete repas turbodúchadla alebo jeho výmenu.

Dym z výfuku môže byť zafarbený aj do čierna. Signalizuje to nedostatočný prívod vzduchu, kvôli čomu pri spaľovaní pohonných hmôt vzniká nerovnováha v prospech paliva. Táto nerovnováha spôsobuje čierny odtieň dymu. Pri kontrole sa pravdepodobne zistí, že porucha je v tesnení nasávania alebo vzduchovom filtri auta.

Vysoký plniaci tlak

Znakom poruchy turba je aj príliš vysoký plniaci tlak. V tomto prípade pôjde o poruchu podtlakového ventilu. Môže to byť spôsobené jeho zaseknutím alebo budú problémom podtlakové hadičky.

Vyššia spotreba oleja

Ak musíte do vozidla často dolievať olej, problémom môže byť nedostatočné tesnenie. Pri zvýšenej spotrebe oleja preto odporúčame nechať turbodúchadlo skontrolovať. Mechanik vám následne odporučí výmenu alebo repas turbodúchadla.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre