04242024str

PR články, komerčné, Levice

Pre koho sú povinné školenia BOZP?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Školenia BOZP sú zo zákona povinné. Týka sa to kompletne všetkých zamestnancov a všetkých firiem, bez ohľadu na oblasť podnikania. Je teda úplne jedno, či je vašim pracovným nástrojom počítač, auto alebo zvieracie kliešte. BOZP musí absolvovať každý. 
Kto sa musí školenia zúčastniť?

Absolvovať školenia BOZP musia všetci zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer aj na dohodu alebo majú akúkoľvek inú pracovnú zmluvu. Školenia sa týka aj konateľov firiem. V praxi to znamená, že ak máte firmu, v ktorej ste zamestnaný len vy ako konateľ je potrebné mať bezpečnostné školenie.

Nezáleží ani na tom, v akej oblasti podnikáte. Práce vo výškach, v sklade, manipulácia so strojmi, zariadeniami ako sú špeciálne zvieracie kliešte alebo na montážnych linkách, sú samozrejme rizikovejšie a vyžadujú aj  iné školenia. BOZP sa ale týka všetkých firiem, teda aj takých, kde sa nepracuje manuálne.

Ako často treba robiť školenia?

Školenie BOZP má každý nový zamestnanec absolvovať pri nástupe do zamestnania. To znamená, že prvý deň, prípadne ešte pred ním by ste mali so zamestnancom vyriešiť tieto školenia. Okrem školenia by sa mali overiť nadobudnuté vedomosti.

Najčastejšie sa tak robí písomným testom. Školenia potom treba opakovať minimálne každé 2 roky, alebo pri preložení zamestnanca iné pracovisko alebo pri zavedení nových strojov a technológii. Pri niektorých profesiách sa musia robiť aj špeciálne školenia, pričom sa niektoré musia opakovať každý rok.

Kto vykonáva školenie?

Školenia vykonáva osoba, ktorá má absolvované školenie a skúšky pre bezpečnostného technika a technika požiarnej ochrany. Školenie môže vykonať interný zamestnanec, ktorý je odborne spôsobilí pre túto činnosť. Druhou možnosťou je zabezpečiť školenia dodávateľsky, teda objednať si firmu alebo fyzickú osobu, ktorá má oprávnenie od Národného inšpektorátu práce.  

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre