04202024sob

PR články, komerčné, Levice

Správne svetlo a impulz pre zamestnancov

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Kancelárske osvetlenie môže zvýšiť produktivitu a efektívnosť. Svetlo ovplyvňuje emócie a fyziológiu osoby, pomáha udržiavať zdravie zamestnancov a stimuluje tvorivý proces. Náklady spoločnosti na kvalitné osvetlenie sa teda vrátia v podobe vyššieho výkonu a zisku. Ako si ho ale zariadiť a čo všetko je nutné pri výbere zvážiť?

Kvalitné obchodné váhy sa starajú o správne prerozdelenie a predaj tovaru bez strát. Oveľa  dôležitejšia je však otázka správneho osvetlenia v kancelárii počas chladného obdobia, kedy sa väčšina práce rieši v podmienkach umelého osvetlenia, pretože vonku je sychravo a pod mrakom. Riešenie je jednoduché – správne osvetlenie.

Štandardy v osvetlení

Práca v zlom svetle spôsobuje bolesti hlavy, zvyšuje únavu a zhoršuje videnie. Namiesto toho, aby sa človek sústredil na výrobné úlohy, prichádza o voľný pracovný čas z dôvodu nepohodlia. Aby sa predišlo takýmto situáciám, sú stanovené normy osvetlenia kancelárskych priestorov, ktoré by mal majiteľ podniku dodržiavať a vo vlastnom záujme aj zaistiť.

Moderné trendy v osvetlení

V súčasnosti je vybavenie osvetlenia v kanceláriách zohľadnené v niekoľkých základných zásadách:

  • Maximálne prirodzené svetlo. Prirodzené svetlo je pre ľudí najužitočnejšie, preto sa ho musia naučiť efektívne používať. Pri vzdialenostiach viac ako 6 metrov začína úroveň prirodzeného osvetlenia klesať. Nielen z tohto dôvodu je dôležité, aby bola miestnosť správne zónovaná. Sklenené priečky namiesto stien sú výborným a zároveň aj moderným riešením.
  • Optimálna teplota farby. „Teplé“ svetlo podnecuje človeka k relaxácii a príliš „studené“ bude zasa nemilosrdne podnecovať jeho nervový systém, čím sa zvýši úroveň napätia. Teplota farby by sa preto mala zvoliť v závislosti od úloh konkrétneho kancelárskeho priestoru. Neutrálne svetlo s teplotou farby od 3500-4000 K je ideálne pre prácu, pre rekreáciu a čakárne je lepšie zvoliť teplejší odtieň svetla. Zároveň by rozdiel v teplote svetla v kancelárii nemal byť príliš veľký, o čo sa inteligentné LED osvetlenie obchodných priestorovurčite postará.
  • Možnosť ovládať osvetlenie. Zahŕňa reguláciu intenzity osvetlenia a teploty farby v jednotlivých svetelných zdrojoch a vo svetelných zdrojoch pre všeobecné osvetlenie.

Dôležité faktory osvetlenia

Svetelný zdroj by mal byť umiestnený vľavo od pracovníka (pre pravákov).

Osvetlenie by malo dopĺňať celkový komfort na pracovisku. Pracovný stôl by ale toto osvetlenie nemal odrážať.

V kancelárii je lepšie používať energeticky účinné svetelné zdroje. Fluorescenčné alebo LED lampy tento problém dokonale vyriešia.

S vekom je človek na potrebu svetla citlivejší a rád si ho zvyšuje. Nie je ale dobré byť pod jeho vplyvom celý deň. Regulovanie pomocou stmievacích osvetlení je dobré.

Pri výbere osvetlenia pre kanceláriu je okrem iného potrebné brať do úvahy aj jeho štylistický dizajn, celkovú plochu a počet ľudí pracujúcich v ňom. Nezabúdajte na dekoratívne možnosti osvetlenia, pretože aj svetlo môže vytvoriť inšpirujúcu, tvorivú atmosféru, ktorá nepochybne ovplyvní efektívnosť spoločnosti.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre