04252024štv

PR články, komerčné, Levice

Solárny kolektor alebo fotovoltaický panel? Čo je lepšie?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Úspora energie v domácnosti alebo veľkej firme nie je už moderným trendom, ale prirodzenou súčasťou ekonomiky, ktorá si zakladá na ochrane životného prostredia a rozumného využitia prírodných zdrojov. Tento trend podporuje aj solárna energia a fotovoltaické systémy, o ktorých si niečo bližšie teraz povieme, pretože málo ľudí sa v rozdielnosti týchto dvoch moderných spôsobov výroby alternatívnej energie vyzná.

Využívanie slnečnej energie nám umožňuje ušetriť drahú elektrickú energiu dodávanú do domácností energetickými spoločnosťami, pričom hlavnou zložkou takejto domácej elektrárne sú
solárne kolektory alebo fotovoltaické panely.

Princíp oboch typov panelov je rovnaký. Absorbujú surovú energiu zo slnka a svetla a využívajú ju na vytvorenie využiteľnej energie. No predsa len tu pár nepatrných rozdielov nájdeme.

Solárne kolektory

Stručne povedané, solárny kolektor je konštrukcia alebo zariadenie, ktoré premieňa slnečnú energiu na teplo, čomu sa odborne hovorí fototermálna konverzia.

Najjednoduchším solárnym kolektorom sú čierne kovové platne, obalené v sklenenom alebo plastovom puzdre, ktoré sa zvyčajne montuje na strechu domu.

Solárny kolektor je v podstate miniatúrny skleník, akumulujúci slnečnú energiu, ktorá potom ohrieva vodu cirkulujúcu cez rúrky skryté pod doskou a teplonosnou látkou. Čím viac energie sa prenesie do tohto média, tým vyššia je jeho účinnosť. Poskytujú vám maximálnu účinnosť a nemalú úsporu energie.

Poslúžia vám na vykurovanie bazénov a skleníkov, no môžete nimi vyhriať aj dom, ktorý by však mal byť vybavený nizkoteplotným vykurovacím systémom, kam spadá napríklad podlahové vykurovanie.

Aj keď ste si možno doteraz mysleli, že sú finančne nákladné, v porovnaní s fotovoltaickým panelom sú slnečné kolektory na výrobu elektrickej energie často cenovo dostupnejšie.

Fotovoltaický panel

Výhodou fotovoltaických panelov by mala byť ich celoročná účinnosť a vyššia produkcia energie, pretože na svoju prevádzku potrebujú najmä svetlo a nie iba priame slnko, ako je tomu v prípade slnečných kolektorov. Tie sa najskôr samé musia účinkom žiarenia zohriať a až potom sa zapne celý systém.

Pre mnohých môže byť fotovoltaický panel finančne náročnejší, no pri správnej inštalácii a výbere dodávateľa, bude vaša fotovoltaická elektráreň dokonalým doplnkom na spotrebu energie.

Fotovoltaika je často doplnkom aj pre vaše spotrebiče v domácnosti. Vďaka jednoduchosti prepojenia s celým systémom dokáže zaistiť potrebnú energiu celému domu. Nemusíte sa báť prebytkov energie zo slnka, samotná montáž je o niečo jednoduchšia a prevádzka takmer bezúdržbová.

Kedy očakávať návratnosť investícií?

Fotovoltaické panely vám dlho vydržia, pre porovnanie kvalitné solárne panely majú životnosť od 25 do 30 rokov, u fotovoltaických je to až do 50 rokov. Návratnosť pôvodných investícií sa odhaduje v rozsahu zhruba od 5 do 13 rokov.

Samozrejme, závisí to od toho, na čo budú tieto moderné alternatívne zdroje energie slúžiť, kde budú umiestnené, v akej kvalite, ktorý spôsob vykurovania použijete a iné. V spoločnosti ECO PRODUKT si ale pre váš dom, ten správny a kvalitný solárny alebo fotovoltaický panel určite vyberiete a vaše pohodlie bude tak maximálne a hlavne počas celého roka.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre