04192024pia

Levice - kultúra, správy a aktuality z kultúry v levickom okrese

Pred filmovými predstaveniami FK Otáznik sa premieta kinožurnál, blíži sa Febiofest Levice 2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pred filmovými predstaveniami FK Otáznik sa premieta kinožurnál, blíži sa Febiofest Levice 2016

LEVICE 6. apríla 2016 - Azda každý, kto v poslednom čase navštívil filmové predstavenie levického filmového klubu Otáznik, spozoroval zmenu. Pred predstavením sa totiž premieta filmový týždenník alebo kinožurnál pod názvom Týždeň vo filme, čo sú krátke dokumenty zo socialistických čias z rokov 1945 - 1990.

V rámci tejto skutočnosti sme sa porozprávali s predsedom Filmového klubu Otáznik Romanom Ďurčaťom, aby nám ozrejmil, o čo vlastne v rámci týchto kinožurnálov ide.

Pred každým filmovým predstavením FK Otáznik sa premieta Týždeň vo filme. Na základe čoho a kedy vznikla táto iniciatíva?

Filmové týždenníky sa premietajú vo filmovom klube, len pred filmami z distribúcie Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Slovenský filmový ústav (SFÚ) zdigitalizoval časť kinožurnálov z rokov 1945 – 1990 a po vzájomnej dohode s ASFK tak umožnil aj premietanie týchto týždenníkov vo filmových kluboch tak ako sa voľakedy premietali v kinách. Je to súčasť našej histórie a to je asi najväčší dôvod na ich premietanie v kine. Samozrejme je to aj nostalgická spomienka na kinožurnály ako súčasť našej kinematografie – dar minulosti. V našom filmovom klube sme začali ich premietanie od marca 2016. Premieta sa desať minút pred začiatkom celovečerného premietania – zvyčajne o 18:50 hod.

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5
Čo sa vlastne premieta/predstavuje v rámci Týždňa vo filme?

Týždeň vo filme bol zdroj informácií a bohužiaľ v časoch vlády komunistov aj nástroj propagandy. Sú to autentické krátke šoty zachytávajúce rôzne spoločenské udalosti ale aj kultúrne podujatia. Tiež sú tu zobrazení ľudia z rôznych oblastí Slovenska.
Tieto kinožurnály sú zrkadlom doby, v ktorej boli natočené. Môžeme tu vidieť a tak si aj spraviť predstavu na povojnové Československo, budovateľské roky, nespravodlivé procesy v päťdesiatych rokov (samozrejme vtedy vykreslené ako spravodlivé), obroda demokracie v šesťdesiatych rokoch, normalizácia,...
Uvedomelý divák s odstupom času vie rozoznať propagandu a urobí si tak obraz tej doby. Niektorí si len nostalgicky zaspomínajú a mladší diváci získajú predstavu o časoch z blízkej minulosti.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Čo je cieľom tejto iniciatívy?

Nostalgická kinematografická spomienka na blízku minulosť s možnosťou rozlíšiť skutočný stav s odstupom času. Tiež porovnať súčasnosť s nedávnou minulosťou a možnosť nachádzania paralel minulosti s aktuálnou situáciou. No a možno iba cestovanie v čase tak ako nám to kinematografia vo svojej kráse dokáže ukázať.

Bližšie info o kinožurnáloch: http://www.fkotaznik.sk/ine-filmove-akcie/260-kinozurnal1945-1990
Program: www.fkotáznik.sk
Na stránke www.fkotáznik.sk si vie každý tieto letáky pozrieť ku každému kinožurnálu.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Pred filmovými predstaveniami FK Otáznik sa premieta kinožurnál, blíži sa Febiofest Levice 2016

Medzinárodný festival filmových klubov – Febiofest Levice 2016

Počas štyroch dní 13.-16.4.2016 sa vo Filmovom klube Otáznik – kino Junior Levice bude konať Medzinárodný festival filmových klubov – Febiofest Levice 2016, v rámci ktorého sa premietnu štyri filmy, pričom dva z nich prídu osobne uviesť tvorcovia daných filmov! Srdečne pozývame...

Znelka Febiofest Levice 2016:

Program Medzinárodného festivalu filmových klubov – Febiofest (MFFK – Febiofest)
Filmový klub Otáznik – kino Junior Levice:

13.4. o 19:00hod. JÁ, OLGA HEPNAROVÁ o 18:50 hod. kinožurnál

r.T. Weinreb, P. Kazda, Česko / Poľsko / Franc. / Slovensko, 2016, 105 min. MP 15+
Sugestívny, dramatický príbeh o mrazivých dôsledkoch spoločenského marazmu v období relativizácie základných mravných hodnôt v Československu je inšpirovaný autentickým tragickým príbehom. O univerzálnosti autorskej výpovede svedčí, žiaľ, zdanlivo nemotivované násilie a hromadné vraždy nevinných a nič netušiacich ľudských bytosti, ktoré sa v rôznych častiach sveta dejú aj dnes.

14.4. o 17:00 hod. SEDEM STATOČNÝCH o 16:30 hod. víťazný krátky film MFFK

r. John Sturges, USA, 1960, 123 min. MP 12+
Príbeh Siedmych statočných je príbehom malej zúboženej dedinky na mexických hraniciach, ktorá rok čo rok znáša nájazdy banditu Calvera, ktorý ako hladné kobylky požiera väčšinu zásob farmárov. Film, ktorý je minimálne druhým najlepším westernom všetkých čias, je povestnou výnimkou v pravidle o adaptáciách a remakoch. Pri všetkej úcte ku Kurosawovým Siedmym Samurajov...

osobne prídu uviesť tvorcovia filmu:

15.4. O 17:00hod. ZEM, KTORÁ HĽADÁ SVOJE NEBO

r. Erik Praus, Slovensko, 2016, 75 min. MP 12+
Príbeh jednej horehronskej obce cez osudy jej obyvateľov je reflexiou sociálnej a ekonomickej reality súčasného Slovenska a zároveň hľadaním zmyslu bytia či vzťahu k svojej zemi, k svojim koreňom. Udržiavanie tradícií ľudovej kultúry a folklóru nie je iba romantickým zahľadením do dedinskej society. Nástojčivá apelatívnosť sociálnej reality posúva prvky tradičného spôsobu života čoraz bližšie k témam celospoločenským. Prausov film ponúka esej o človeku, ktorý sa vždy znova púšťa do zápasu o vlastný zmysel bytia.. Po skončení filmu beseda s tvorcami dokumentu.

16.4. o 17:30 hod. CHLAPEC VO SVETE PRÍŠER

r. Mamoru Hosoda, Japonsko, 2015, 119 min. MP, české titulky
Kyuto je sirota, ktorý sa dostal do fantastického sveta príšer, kde sa od svojho učiteľa učí bojovému umeniu. Len silná priateľská väzba medzi chlapcom a beštiou, spoločná spolupráca s využitím všetkých síl a odvahy môže pomôcť poraziť temné zlo, ktoré sa snaží uvrhnúť ľudský svet a svet šeliem do smrteľného chaosu... Nádherný japonský animovaný film, od svetoznámeho režiséra, má čo povedať malým i veľkým divákom.

Filmové projekcie sa uskutočnia v kine JUNIOR. Vstupné na všetky predstavenia: 2,-€ členovia FK, ostatní: 3,50€. Zmena programu vyhradená! Filmový klub premieta pre verejnosť!

zdroj: FK?, www.leviceonline.sk, foto: http://www.skcinema.sk/
PREČITAJTE SI TIEŽ:

- Občania zachránili levické kino

- O digitalizácii s predsedom komisie kultúry MsZ

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre