04192024pia

Levice a okolie má čo pre turistov ponúknuť nielen na jeden deň

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Mesto Levice a jeho okolie síce pre turistov v súčasnosti nieje príliš lákavá destinácia, no napriek tomu má čo ponúknuť. A nielen na jeden deň. Asi najväčším lákadlom je dozaista Levický hrad, ktorý je dominantou mesta.

Levice a okolie má čo pre turistov ponúknuť nielen na jeden deň

Levický hrad bol postavený v druhej polovici 13. storočia na skalnej vyvýšenine nad močaristým územím. Mal chrániť cestu do kláštornej pevnosti v Hronskom Beňadiku a do stredovekých banských miest. Jadro hradu tvoril gotický palác a opevnenie s kruhovou baštou. V 16. storočí sa stal jednou z pätnástich pevností, ktoré mali zastaviť tureckú inváziu. V roku 1571 dal župan Tekovskej stolice postaviť na dolnom nádvorí pohodlný renesančný kaštieľ, kde dnes sídli Tekovské múzeum. V rámci pamiatkovej záchrany objektu boli v 70. rokoch 20. storočia zakonzervované ruiny hradu a opevnenia, pričom v dolnom (Dóboovskom) kaštieli sa umiestnilo Tekovské múzeum.

Tekovské múzeum v Leviciach vzniklo zásluhou vrábeľského poštmajstra Jozefa Nécseyho, ktorý daroval mestu Levice v roku 1927 svoju rozsiahlu zbierku archeologických predmetov z okolia Vrábľov a Dolného Požitavia, národopisných predmetov zo severnej časti Tekovskej župy a okolia Zvolena, obrazov, rodinného archívu a kníh. Múzeum v súčasnosti organizuje rôznorodé výstavy z činnosti a zbierkového fondu múzea, ďalších slovenských a zahraničných múzeí, ako aj rôznych kultúrno-spoločenských organizácií v tzv. Dobóovskom kaštieli. Samozrejmosťou sú stále expozície zbierok vlastivedného či prírodovedného fondu.

Súčasťou Tekovského múzea v Leviciach sú vysunuté expozície Skalné obydlia Brhlovce, vzdialené asi 10 km od Levíc a Vodný mlyn Bohunice, asi 25 km od Levíc. Tieto dve miesta sú takisto mimoriadne obľúbenými destináciami pre turizmus.

Levice a okolie sú známou vinárskou oblasťou. V centre mesta sa nachádzajú staré vínne pivnice, ktoré stoja za návštevu ako aj Krížny vrch s množstvom pivničiek. V meste sa nachádza niekoľko historických kostolov, historická budova, v ktorej v súčasnosti sídli Stredná odborná škola pedagogická, zrekonštruovaná synagóga, ktorá je pravidelne ďalším kultúrnym centrom výstav a komorných koncertov. V centre Levíc je samozrejmosťou možnosť zábavy, bowling, billiard, množstvo kaviarničiek, reštaurácii i možnosti ubytovania. V rámci ubytovania stojí za zmienku spomenúť historické budovy hotela Lev a hotela Golden Eagle. Oproti Levickému hradu sa nachádza Kalvária s výhľadovou vežou na celé mesto a okolie, z jej vrchu je možno vidieť Štiavnické vrchy a za pekného počasia i ďalej. Treba tiež spomenúť Chránenú krajinnú oblasť Levické rybníky, na ktorých hniezdi mnoho vzácnych vtákov a živočíchov a ktoré sú príjemným miestom na prechádzku.

V meste sa pravidelne organizujú akcie ako Levický jarmok, Levické hradné slávnosti a ďalšie. Nedávno v Leviciach zrevitalizovali náučný turistický chodník, ktorý vedie už zo spomenutej Kalvárie cez malý lesopark až na Krížny vrch, kde sa nachádza okrem už spomínaných vínnych pivničiek aj povesťami opradená studnička, kríž, starý kostolík či hájnikov dom. Na náučnom chodníku je možné nájsť viacero osadených informačných tabúľ o histórii okolia.

Počas leta je tu samozrejmosť osvieženia sa v neďaleko kúpalisku Margita-Ilona v mestskej časti Kalinčiakovo, či celoročne v neďalekých kúpeloch Santovka či Podhájska. Neďaleké čilejkárske obce ponúkajú možnosť nazrieť do ich histórie, v obci Nový Tekov je možné navštíviť Bobi Ranč s možnosťou zajazdiť si na koňoch, v obci Jur nad Hronom je zas možné, vyskúšať si vodnú turistiku - splav Hrona, využiť miestne kempingové služby, či pobicyklovať sa po Pohronskej cyklomagistrále. Neďaleko Levíc, približne 30 km od mesta sa nachádza najvyšší vrchol Štiavnických vrchov - Sitno, ktorého výška je 1008 metrov nad morom a ponúka možnosti turistiky aj po miestnych banských tajchoch, z ktorých najobľúbenejší je tajch Počúvadlo priamo pod vrcholom Sitna, na ktorom sa nachádza zrúcanina starého sitnianskeho hradu, takisto opradeného povesťami. Asi 35 km od Levíc sa nachádza mesto Banská Štiavnica, ktoré je zaradené do svetového dedičstva UNESCO.

V mestskej časti Kalinčiakovo sa tiež nachádza románsky kostolík z 12. storočia, v meste Želiezovce Kaštieľ Eszterházyovcov, v ktorom pôsobil hudobný skladateľ Franz Schubert. Pokračovať by sa dalo aj ďalej. Podľa týchto informácii tu majú turisti postarané o program na viac ako jeden deň...

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre