04192024pia

Lions Levice vstúpili do ligy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Lions Levice vstúpili do ligyLEVICE 7. februára 2012 – Šport, ktorý mnohí z nás poznajú len ako zábavu a relax po večeroch. Šport, ktorý sa praktizuje sa po celom svete a má mnoho fanúšikov. V našom meste síce nemá dlhú tradíciu, no i tu sa hráva na ligovej úrovni. Je ním biliard, ktorý učaroval i niekoľkým Levičanom. Predstavujeme Vám tím levických reprezentantov v tomto športe – Lions Levice. Všetkých jeho členov sme vyspovedali v našom rozhovore.

Športový tím sa skladá zo štyroch členov v zložení Ing. Marián Vyžinkár, Martin Sivák, Radoslav Ledényi a nežné pohlavie zastáva jediná členka Natália Tranová. Tím Lions Levice vznikol len začiatkom roka 2012 a do ligy Slovenského biliardového zväzu sa prihlásili 9. januára 2012. Ako každý začiatočník, aj tím Lions Levice začína v druhej lige, konkrétne v skupine Juh. „Z druhej ligy potom z každej skupiny postúpi víťaz do prvej ligy a pevne veríme, že sa nám to časom podarí. Pre víťazov prvej ligy je možný postup Lions Levice vstúpili do ligydo Extraligy,“ oboznamuje nás s herným systémom najmladší člen tímu a zároveň jediná žena v tíme Natália Tranová. Jeden biliardový tím už reprezentoval pred niekoľkými rokmi mesto Levice a tomu sa podarilo prebojovať až do Extraligy.

„Momentálne sme tu naozaj nováčikovia, keďže sme doteraz takmer vôbec nesledovali dianie v lige. Tento prvý rok je pre nás taký „zoznamovací“. No už po prvých dvoch zápasoch, aj keď prehratých, máme veľmi dobré pocity. Máme príležitosť sa čo to priučiť od súpera, načerpať nové skúsenosti a myslím, že môžem hovoriť za celý tím, že nás to veľmi baví, hlavne keď vidíme, ako sa zo dňa na deň zdokonaľujeme“ pokračuje 23 ročná Natália, ktorá sa biliardu pasívne venuje už takmer 6 rokov, no aktívne ho začala hrávať asi pred 1,5 rokom.

Aktívne sa biliardu venuje len niekoľko športovcov, preto nás zaujímalo, ako dlho sa aj ďalší členovia tímu Lions Levice tomuto športu venujú a ako sa k biliardu dostali.
„Biliard patrí medzi moje záľuby už dlhšiu dobu, takže som rád, že sme sa mu od tohto roku začali venovať už aj súťažne, že už to nie je len hranie medzi kamarátmi,“ hovorí Radoslav Ledényi. „Začal som hrávať na strednej škole, takže sa mu venujem už 14 rokov. Posledné 2-3 roky aktívne. Biliard som začal hrávať len tak zo zábavy, ale potom sa mi dostal pod kožu,“ pokračuje 29 ročný Levičan.

„V mladosti som hrával basketbal za ŠBK Junior Levice neskôr som našiel záľubu vo večerných športoch ako poker a biliard. Ten druhý ma oslovil prakticky hneď, ako som prišiel do podniku, kde takýto stôl mali. Vyzerala to byť zaujímavá hra, pri ktorej nejde len o silu a presnosť, ale hlavne o tom premyslieť si každý úder a myslieť vždy dopredu. A samozrejme, popri práci je dobré, keď si človek nájde niečo, čo ho baví a pričom si môže oddýchnuť,“  prezrádza 25 ročný Ing. Marian Vyžinkár.

Lions Levice vstúpili do ligyMartina Siváka, študenta Technickej univerzity vo Zvolene bavil biliard už od malička, no vážnejšie ho začal brať zhruba pred desiatimi rokmi: „zdokonaľovať som sa začal od roku 2001, keď otec kúpil biliardový stôl,“ hovorí.

„Ja osobne som dosť športovo založený človek a taktiež potrebujem nejakú aktivitu na vyplnenie voľného času, no fyzicky náročným športom sa už venovať nemôžem zo zdravotných dôvodov. Biliard mi padol do oka už keď som ho hrala prvýkrát, no vtedy by mi ani nenapadlo, že raz budem hrať ligu. Je to šport, pri ktorom treba veľa rozmýšľať, nie je to len o udieraní tágom do gúľ  Človek musí mať aj nejakú taktiku a rozmýšľať nad niekoľkými ťahmi dopredu a to sa mi na tejto hre páči,“ zdôveruje sa Natália.

Ako tím oficiálne funguje Lions Levice len od 9. Januára 2012, vznikol tesne pred uzávierkou registrácie mužstiev do sezóny 2012. S touto myšlienkou sme sa pohrávali už dlhšiu dobu, ale až po oslovení majiteľkou biliardového klubu sme sa dali dokopy ako tím a prihlásili sa do ligy. Hlavným podnetom pre jeho vznik pokladajú prirodzenú súťaživosť a snahu porovnávať sa s inými, lepšími hráčmi a tímami. Posunúť víkendové hranie biliardu s kamarátmi na profesionálnejšiu úroveň, zdokonaľovať sa v tom, čo ich baví a taktiež zviditeľniť tento šport pre ľudí v Leviciach.

Lídrom tímu je Marián Vyžinkár, no toho si do tejto funkcie zvolili ostatní členovia až po vzniku tímu. „V tíme sme všetci rovnocenní takže úloha „kapitána“ je viac-menej formalita kvôli nutnosti tejto funkcie pre komunikáciu s predstaviteľmi SBIZ a úlohy rozhodcu v domácich zápasoch. Samozrejme rád som túto úlohu prijal a budem sa snažiť si ju aj zaslúžiť,“ povedal o svojom poste Marián.

Lions Levice vstúpili do ligyNatália ako jediná žena v tíme a dokonca aj v celej lige zatiaľ nepociťuje žiadne rozdiely: „V tíme som braná tak isto ako aj ostatní členovia. Akurát tak mám oproti mužom zopár výhod, čo sa týka pravidiel. Uvidím na ďalších zápasoch, aké budú reakcie od konkurencie. Dúfam, že budú milo prekvapení kvalitou mojej hry. Párkrát som sa už stretla s názorom, že ženy nevedia hrať biliard tak dobre ako muži (nie konkrétne na moju osobu), a takéto škatuľkovanie nemám rada. A aj práve preto som ja, aj mnoho iných žien dôkazom toho, že to nie je pravda :).“

Názov Lions Levice si zvolili na poslednú chvíľu, tak ako aj založenie klubu. A konkrétne názov Lions sa im najviac pozdával, pretože pramení z názvu mesta Levice. „V otázke názvu mal každý z nás pár zaujímavých nápadov a nakoniec sme sa dohodli na tomto. Dobre to znie a ľahko sa to pamätá LL ,“ dopĺňa vznik klubového názvu Marián.

Aj keď ešte nie sú ostrieľaní profesionáli, majú už za sebou odohraných niekoľko náročných zápasov a ako to už chodí, i zaváhaní. „Keď sme sa prihlasovali do ligy, mysleli sme si, že sa v nej hráva len hra č. 8 (najčastejšie hrávaná, tú isto poznajú všetci), no tri dni pred prvým zápasom sme zistili, že sa hrávajú aj hry č. 9 a č. 10, ktoré sme doteraz nikdy nehrávali. Takže sme mali tri dni na naštudovanie pravidiel a natrénovanie týchto hier. Ale brali sme to s humorom a športovo, vždy lepšie ako sa tesne pred zápasom vystresovať. Teraz hlavne musíme tieto hry často trénovať a na najbližších zápasoch to už snáď bude lepšie,“ prezrádza prvé kroky v lige Natália. „Hneď pri prvom ligovom stretnutí sme prišli do herne súpera, kde boli úplne iné biliardové stoly ako u nás. Zaskočilo nás najmä to, že boli nižšie, ako tie naše a samozrejme, zvyknúť si na iné plátno a odrazy od mantinelov, nie je ľahká vec. Takže určite aj to sa podpísalo na výsledku,“ dopĺňa Marian Vyžinkár.

V premiérovom ročníku nemajú veľké ciele, no chceli by skončiť v prvej štvorke a v budúcnosti určite postúpiť do vyšších súťaží. Z každej skupiny v 2. lige totiž postupuje prvý do 1. ligy a zároveň prvý tím z 1. ligy postupuje do extraligy.

Lions Levice vstúpili do ligy„Prvý rok v lige nemáme vysoké ciele. Radšej čakáme menej, a potom sa možno milo prekvapíme na konci tohtoročnej ligy. A ak aj nie, tak sa určite nevzdáme a budeme v lige pokračovať aj budúci rok. Hráme prvý rok, zoznamujeme sa s celým systémom, taktiež ani nevieme, na akej úrovni sú naši súperi, takže sa ani nemôžeme porovnávať a odhadovať, či sme lepší alebo horší. Akokoľvek skončíme, budeme radi, že sa nám to podarilo rozbehnúť a budúci rok už budeme vedieť, do čoho ideme,“ hovorí Natália, ktorú Marián ešte dopĺňa: „Prvý ročník je pre nás viac-menej skúšobný, musíme sa zorientovať, kde sa asi kvalitou nachádzame, porovnať sa s konkurenciou a až potom si stanovíme nejaké dlhodobejšie ciele. Samozrejme chceme skončiť čo najvyššie v tabuľke a ukázať, že máme najvyššie ambície.“

Majú naši Levičania i svoje vzory alebo idoly z tejto oblasti? „Čo sa týka vzorov, sú to hráči z príbuzných športov, ako je Snooker, ktorý je deklarovaný ako „Hra Gentlemanov“. Sú to osobnosti ako Ronnie O'Sullivan a John Higgins“ odpovedal na našu otázku Marian Vyžinkár.

Na záver sme dali nášmu tímu možnosť osloviť i Vás, fanúšikov a nadšencov tohto športu, ale i tých z Vás, ktorí biliard doteraz vôbec nehrali, no zaujal ich. „Hlavné je hrať s chuťou a mať z toho radosť. A ak sa biliardu chcete venovať vážnejšie, tak poctivo trénovať,“ nabáda 25 ročný Martin Sivák. „Fanúšikom a nadšencom biliardu by som chcel odkázať len toľko, že je to veľmi zaujímavý šport a netreba sa báť začať sa mu venovať. Každý si v ňom určite nájde niečo pekné,“ pripomína Radoslav Ledényi, ktorého doplnila Natália Tranová: „Nebojte sa začať venovať sa biliardu. Je to skvelý šport, pri ktorom sa toho dá veľa naučiť. V podniku, do ktorého chodíme trénovať cez týždeň a v ktorom sa odohrávajú aj ligové zápasy, máme svoju nástenku, na ktorej si ktokoľvek môže pozrieť predpísané pravidlá biliardu. Takisto ak nás niekto osloví, nemáme problém s niečím pomôcť, poradiť, prípadne si s niekým aj zahrať. V budúcnosti by sme možno uvažovali aj o odborných hodinách biliardu pre verejnosť.“
Lions Levice vstúpili do ligy„Našou snahou je aj propagácia tohto športu a snaha zvýšiť záujem a návštevnosť herne, kde hrávame. Budeme radi ak sa nájdu ľudia, čo nás podporia. Či už ako sponzori alebo diváci,“ uzatvára náš rozhovor Marian Vyžinkár.

Prinášame Vám i stručný prehľad pravidiel, s ktorými nás členovia tímu oboznámili. V lige je stanovený dress code „b“, ktorý určuje povolené oblečenie hráčov na zápasoch.

Muži musia mať spoločenské nohavice bez našitých bočných vačkov a nesmú byť z rifloviny a k tomu košelu alebo polokošelu. Obuv musí byť spoločenská, čierna, kožená.

Ženy musia mať taktiež spoločenské nohavice, ktoré nesmú byť z rifloviny, košelu, polokošelu alebo elegantný top, prípadne šaty, ktoré musia zakrývať kolená. K tomu musí byť taktiež spoločenská obuv.
Hrá sa systémom každý s každým. Za výhru si tím pripíše 2 body, za prehru 1b a v prípade nedostavenia sa na zápas, je kontumačná prehra za 0 bodov. Na základe týchto bodov sa na stránke SBIZ po každom zápase aktualizuje tabuľka s aktuálnym poradím tímov. Po prvých zápasoch v druhom polroku 2012 nasledujú odvetné zápasy, taktiež každý s každým. Na otvorení sezóny 2013 potom oficiálne prebehne vyhodnotenie roku 2012, no výsledky už budú zverejnené v danej tabuľke po poslednom odvetnom zápase.


Najbližší zápas sa odohrá tím Lions Levice  v Nitre, 18.2. s družstvom LA Bill Nitra v ich herni v Agroinštitúte.
Ďalšie zápasy budú nasledovne:
10.3. v Leviciach proti tímu Duriči Colorado Bratislava
24.3. v Bratislave proti tímu BK Mamut Bratislava
21.4. v Leviciach proti tímu Vegas Club „B“ Dunajská Streda
12.5. v Trnave proti tímu London „B“ Trnava
Potom budú nasledovať odvetné zápasy s každým tímom, no na tie ešte nie sú určené dátumy.

Podrobný rozpis tímov aj zápasov, a taktiež aj ďalšie informácie o lige nájdete na stránke slovenského biliardového zväzu – www.sbiz.sk.  

Fotografie sú z prvého zápasu, ktorý sa odohral v Nových zámkoch proti tímu Piano „B“ Nové Zámky.

Lions Levice vstúpili do ligy

Kontatné info na tím Lions Levice:

Ing. Marián Vyžinkár
Perecká 2961/1 934 05 Levice
0904 618 688

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre