04252024štv

Mladí hokejisti začnú školský rok s novou výstrojou

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Mladí hokejsti začnú školský rok s novou výstrojouLEVICE 27. augusta 2011 – Ľadový hokej patrí medzi najobľúbenejšie športy na Slovensku, no rovnako sa zaraďuje medzi tie najnáročnejšie, hlavne z finančného hľadiska na výstroj a vybavenie. V Hokejovom klube Levice dlhodobo funguje program „Príď medzi nás“, ktorý oslovuje rodičov, žiakov i malé detičky, aby prišli do klubu a venovali sa ľadovému hokeju. V rámci uvedeného programu klub bezplatne zapožičiava mládeži kompletnú hokejovú výstroj.

Levický hokejový klub patrí medzi prvé, ktorým bola vďaka dotácii zo Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) odovzdaná hokejová výstroj určená pre mládež.

Táto bola poskytnutá zo zisku organizovania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave. Podobnou cestou chcú ísť aj manažéri ostatných klubov. Zverené prostriedky chcú pretaviť do výstrojí, hokejok, či úhradu dopravných nákladov.

V piatok 26. augusta 2011 počas prestávky prvého prípravného zápasu domáceho A-tímu s účastnínkom 1. hokejovej ligy HC Topoľčany, boli hokejové výstroje od SZĽH odovzdané detičkám v hokejovej predprípravke a žiakom nastupujúcim do 5 športovej hokejovej triedy. Išlo o kompletnú výstroj hráča ľadového hokeja.

Za SZĽH odovzdal výstroj vedúci metodik SZĽH Mgr. Andrej Schőber, za HK Levice ju prebral riaditeľ hokejového klubu Ing. Ladislav Szuťányi a za 4. ZŠ pri Podlužianke riaditeľka školy Mgr. Mária Čuková.

Mladí hokejsti začnú školský rok s novou výstrojou

„V súčasnej dobe sa nám podarilo stabilizovať úpadok mládežníckeho hokeja a počty žiakov sa pohybujú na konštantnej úrovni. Uvidíme, či dar zväzu jednotlivým klubom pomôže trošku naštartovať prísun nových hráčov do väčších či menších klubov. Všetky majú v súčasnosti problém „naháňať“ nových adeptov na tento šport. Verím tomu, že pomocou takej cesty ako urobili Levice, sa podarí priviesť nových členov do hokejovej rodiny,“ hovorí o mládežníckom hokeji Mgr. Andrej Schőber.

Mladí hokejsti začnú školský rok s novou výstrojou„Za posledné tri – štyri roky sa podarilo Leviciam navýšiť počty v jednotlivých kategóriách, ale určite to chce ešte kopec tvrdej roboty, dostať sa do stavu, aby dokázali konkurovať najmä počtami a potom aj kvalitou väčším klubom, kde sa počty pohybujú okolo 20 – 25 detí na mužstvo. Pokiaľ nedosiahnu vyššie počty, len ťažko sa im bude dariť hrať lepšie a porážať väčšie kluby,“ tvrdí o situácii v Leviciach vedúci metodik SZĽH Mgr. Schőber.

Riaditeľka 4. ZŠ pri Podlužianke Mgr. Mária Čuková označila spoluprácu medzi školou a HK Levice ako veľmi dobrú: „Medzi našou školou a klubom je úzke prepojenie. Tréneri, ktorí hokejovo vedú naše deti, sú súčasne aj trénermi v hokejovom klube. Dennodenne komunikujeme a riešime potrebné záležitosti tak, aby naše deti boli úspešné.“

„Som presvedčená, že tento akt pomôže dobrej veci a podarí sa získať deti pre šport. Mám skúsenosť s tým, že mnohé deti by rady športovali a rodičia by ich v tomto športe podporili, keby to nebolo finančne tak náročné,“ zdôverila sa Mgr. Čuková.

Špeciálnym hosťom slávnostného odovzdávania hokejovej výstroje bol Boris Valábik, slovenský reprezentant a hráč klubu NHL Pitsburgh Penguins.

Na otázku, ako by charakterizoval situáciu prípraviek v dobe, keď začínal s hokejom so súčasným stavom, Boris odpovedal: „Predovšetkým bolo viac detí, tlačili sme sa v ročníkoch. Ako sme sa teraz rozprávali, pre trénerov je problém postaviť 20 detí do šatní. Toto je najviac alarmujúca vec.“

„Na tomto štadióne som odohral veľa zápasov. Začínali sme v rámci Západoslovenského kraja i s Topoľčanmi, ktoré tu hrali aj dnes. Odohrali sme s nimi mnoho zápasov. Od doby mojich začiatkov je dosť nových vecí, ktoré mládež zaujímajú. Ja sám mám mladšieho brata a viem, že záujmy detí sú rôzne. Sú to najmä počítače i iné veci, ktoré mladých držia od športu,“ povedal Boris Valábik, ktorý po zraneniach už trénuje a 5. septembra odlieta za "veľkú mláku".

Veríme, že poskytnutá hokejová výstroj poslúži v hokejovom raste detí, ktoré si vybrali ľadový hokej za svoj obľúbený šport.

Priebeh, výsledok i fotografie z prvého prípravného zápasu nájdete v našom článku Tesná prehra s prvoligistom.

zdroj: ms, foto: Patrik Štrba

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre