04192024pia

Zimný fotografický workshop na Počúvadle

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 12. februára 2015 - Fotografický workshop Regionálneho osvetového strediska v Leviciach - Svetlo a tieň/akt a Dokumentárny projekt Premeny Slovenska sa na Počúvadle niesol v znamení meteorologických premien Slovenska.

Zimný fotografický workshop na Počúvadle

V kalamitný piatok sa - po snehových problémoch s dopravou - na miesto určenia prekvapujúco dostavil takmer každý prihlásený účastník. Boli však aj takí, ktorí kvôli doprave nedorazili, alebo prišli po trojhodinovej pešej túre - zmorení, mokrí od snehu a únavy.

Mnohí mali rozcvičku po ceste v podobe pílenia padnutých stromov na ceste, mnohí po snahe dostať svoje auto zo závejov... Ale pomohli traktory a dobrí domáci ľudia. S malým oneskorením sa začal samotný program – osobná prezentácia lektorov a tiež prezentácia na určenú tému. Lektori, Boris Németh / Fotograf roka 2011 / a Ján Viazanička, predstavili svoj Dokumentárny projekt Premeny Slovenska.

Presspoint Levice
O ich projekte sa kurátorka L. Majlingová vyjadrila: „Boris Németh inklinuje skôr k zachytávaniu udalostí s bezprostrednou účasťou človeka a Ján Viazanička preferuje viac zábery na vizuálne zásahy, ktoré ľudia v krajine či na ulici vytvárajú a po sebe zanechávajú. Ich spoločný fotografický pohľad prináša často bizarný, inokedy úsmevný, no predovšetkým pravdivý záznam vizuálnej a kultúrnej identity dneška.“ Samotní autori sa vyjadrili, čo ich zaujíma: premeny, ich forma, ale aj obsah. Zaujímajú sa o mestá, dediny, sídliská aj novodobé satelity, pochody, demonštrácie, štátne sviatky aj folklórne festivaly, zatepľovanie domov, automobilky, diaľnice, nákupné centrá, Poloniny, Tatry, Dunaj aj Zemplínska šírava.

Celá sobota patrila fotografovaniu – od nasledujúceho skorého rána účastníci jednej skupiny navštívili neďalekú obec, kde zvečňovali atmosféru domácej zabíjačky a fašiangový sprievod masiek. Úlovky v podobe dokumentárnych a umeleckých fotografií sú pozoruhodné.

Zimný fotografický workshop na Počúvadle

Svetlo a tieň ako základný stavebný prvok umeleckej fotografie sa na workshope na Počúvadle premietol aj v tradičnom žánri fotografie – v akte. Zúčastnení fotografi si vyskúšali najprv fotografovanie v daných priestoroch chaty a neskôr absolvovali fotografovanie v improvizovanom fotografickom štúdiu. Lektor skupiny Gabriel Kosmály im premietol inšpiračné zdroje, ktoré boli prezentované z diel najvýznamnejších fotografov 20. a 21. storočia. Samotná práca prebiehala v dvoch skupinkách.

Prvá skupina vďaka prekrásnemu počasiu fotografovala v exteriéri na tému diptych, kde hľadali motívy formou, alebo obsahom blízke ženskému telu. Tieto práce pridružili k materiálom nafotografovaným v interiéri.

Druhá skupina sa snažila vytvoriť fotografie nie prvoplánového charakteru, ale telo zobrazovali formou štylizácie a montáže. Významným prínosom bola osobnosť pražskej modelky Kláry, ktorá sa svojim dokonalým pózovaním, vlastnými nápadmi a skúsenosťami pričinila o kvalitu výsledného záberu. V prestávkach fotografovania, ale aj mimo nich, prebiehali konzultácie s lektorom.

Každý účastník si pripravil svoje denné portfólio, ktoré sa prezentovalo vo večerných hodinách, za aktívneho hodnotenia lektorov. Pracovalo sa naozaj veľa a to v tvorivej atmosfére. Všetci si mohli odniesť niečo, čo ich v ďalšej práci obohatí a výtvarne posunie k novej obrazotvornosti. Vznikli naozaj zaujímavé artefakty, ktorých spoločným menovateľom bolo výtvarné hľadanie a invenčnosť.
zdroj a fotografie: mk
POZRITE SI AJ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre