04192024pia

Správy a aktuality zo spoločnosti v meste a okrese Levice

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny and Miloslav Kollár

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Nedávno sme priniesli rozhovor s nadaným sólovým bubeníkom Lucasom Perným, ktorý hudobne spolupracuje aj s levickou skupinou Krumplipapricash. Charizmatický hudobník však nezaháľa na vavrínoch, aktívne koncertuje a po prináša nový hudobný projekt, v ktorom ide o improvizovanú experimentálnu hudbu.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Tá je postavená na bicích nástrojoch Lucasa Perného a nástrojových alternáciách – syntetizátory/elektronika/, sitar, husle, ktoré obsluhuje multiinštrumentalista Mgr. Miloslav Kollár. Hudba vzniká priamo na pódiu a jednotlivé časti sa rozvíjajú priamo od atmosféry, ktorá vzniká v koncertnej sále.


V rámci svojho hudobného projektu mladí hudobníci vydali počas apríla 2012 koncertné videá z ich vystúpenia v bratislavskom Kultúrnom centre DUNAJ. Tie si  môžete pozrieť priamo na tomto mieste:




Portál Leviceonline.sk oslovil Lucasa Perného a Mgr. Miloslava Kollára, aby nám o tomto ich hudobnom projekte povedali niečo viac.

Ako vznikol Váš spoločný hudobný projekt? Odkedy sa datuje Vaša spolupráca?

Kollár: S Lukášom sme začínali v psychedelickej rockovej formácii Krumplipapricash, lenže gitara mi postupne prestala ako výrazový prostriedok stačiť, a tak som svoju pozornosť sústredil na exotické hudobné nástroje (sitar, saz, husle), na klávesové nástroje a syntetizátory. U klávesov sa snažím sústrediť na dobový zvuk. Či už sú to simulátory v 60tych rokoch populárnych elektrických organov Vox a Farfisa, alebo analógových syntetizátorov ako napríklad MiniMoog, Arp2600, Arp Odyssey a pod. To kontraste s procesovaním zvukov pomocou PC a MIDI vytvára ten správny retro zvuk, ktorým sme charakteristickí.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Perný: S Miloslavom Kollárom spolupracujem už od roku 2009 (retro kapela Krumplipapricash alebo projekt SPKK) a po asi ročnej prestávke (rok 2011) som ho najskôr pozval ako hosťa do svojho sóloveho projektu Lucas Perny's Live Drum Solo Show. Pôvodne išlo o rozšírenie sólovej šou o vyplnenie syntetizátormi, no neskôr sme sa po koncertom jamovaní prepracovali k úplne novému žánru intuitívnej hudby, ktorý je snáď celoslovenskou raritkou. Spája živé bicie a elektroniku v štýle proto-elektronických kapiel, prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov 20. storočia."

Ako by ste charkaterizovali hudobný štýl, ktorý hráte a čo Vás inšpiruje?

Perný: Z mojej strany (bicích nástrojov) je hudba inšpirovaná najmä psychedelickým a progresívnym rockom (Soft Machine, Iron Buttefly, Matching Mole, The Doors, Cream, Jimi Hendrix Experience, King Crimson, Pink Floyd), kraut-rockom (Can, Cluster, Tangerine Dream, Gila), živím dnb (Jojo Mayer) a taktiež antická a stredoveká hudba. Ide najmä o spojenie toho starého a kvalitného z prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov s novodobým vplyvom drum & bass a rozličných elektronických žánrov hraných naživo. Spájame tanečnú, avantgardnú, progresívnu a archaickú hudbu.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Kollár: Náš štýl by som popísal ako "drum & drone". Vzniká kombináciou energického rytmu bubnov s neustále súvisle znejúcim základným tónom, spojeným s jeho alikvótami. Tento tón, tzv. drone, je charakteristický už pre hudbu primitívnych národov (austrálski Aborigéni, mongolskí pastieri, ale aj majstri z Indie). Ten má dokázateľné účinky na ľudskú myseľ a je jednou z brán k hudobnému psychedelickému tranzu. U etnických nástrojov je drone spolu s alikvótami dosahovaný znením voľných stún (napríklad u indickej Sitar stún sympatetických), a u elektronických syntetizátorov jemným rozladením frekvencií ich oscilátorov. Oba prístupy, akustický aj elektronický, našli už v hudobnej histórii široké použitie, ale náš štýl je unikátny práve ich spojením, kombináciou tradičných historických nástrojov a modernej elektroniky.

Aká je koncepcia Vašich koncertov pri toľkých hudobných žánroch?

Perný: V podstate je náš hudobný repertoár delený na niekoľko okruhov. Prvým z nich je kombinácia bicích nástrojov v štýle drum and bass so syntetizátormi proto-elektro doby. Druhým číslom je kombinácia 1960s organov (Farfisa alebo Vox Continental) s bicími nástrojmi, ktorá často fanúšikom pripomína tvorbu skupiny The Doors. Treťou kategóriou je kombinácia ethno hudby, antickej hudby a stredovekej hudby s bicími nástrojmi. Využívajú sa husle, flauty, mandolína a sitar. Určite by som ešte rád spomenul akustickú alternáciu našich vystúpení, ktorá je určená najmä na malé koncerty. Na akciách tohto typu využívam orientálnu darbuku, djembe alebo bongá. Okrem toho je Miloslav Kollár aj folkový skladateľ, ktorý má vo svojom repertoári niekoľko skladieb, pri ktorých ho akusticky doprevádzam.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Kollár: V našich vystúpeniach dostávajú priestor ako komponované skladby, tak aj voľnejšie, intuitívne hranie, a práve ono sa na koncertoch stretáva s najväčším ohlasom. Na koncepcii intuitívneho hrania a tvorby hudby v reálnom čase interakciou hudobníkov priamo na pódiu, je fascinujúca hlavne nepredvídateľnosť, ktorá počas celej skladby drží v napätí ako samotného hudobníka, tak prostredníctvom neho aj poslucháčov. Prirovnal by som to slovami Holgera Czukaya, krautrockového a elektronického pioniera, k futbalovému zápasu, kde každý hráč pozná cieľ hry aj všetky jej postupy a stratégie, ale nikdy nedokáže predvídať, v ktorej časti ihriska sa v ktorú sekundu lopta ocitne a kedy padne gól, čo robí hru nepredvídateľnou a vzrušujúcou.

Ako sa v súčasnosti darí predsadzovať sa na hudobnom trhu? Ako sa má experimentálny hudobník 21. storočia?

Kollár: Situácia na dnešnom hudobnom trhu je viac než problematická. Digitalizácia hudby, médiá a internet spôsobili, že hudba už nie je ojedinelým sviatkom ako ešte pred 100 rokmi, keď bola technika záznamu v plienkach, ale skôr soundtrackom ku každodennému životu. Hudba sa stala tovarom, kde mnohokrát nejde ani tak o kvalitu, ako o reklamu a manažment. Jediné, čím môže súčasný hudobník ešte zaujať, je originalita prístupu. Ako každá hudba, aj naša je najlepšia naživo, a preto sme v uplynulých mesiacoch odohrali niekoľko desiatok koncertov na väčších, či menších scénach (KC Dunaj Bratislava, Max Gallery Trnava a pod.) Myslím, že mnohé pozitívne reakcie na naše koncerty potvrdzujú, že aj novátorské hudobné postupy majú na dnešnej hudobnej scéne stále svoje miesto.


Čo sa Vám doteraz podarilo dosiahnuť?

Perný: Do súčasnosti sa nám podarilo v rámci spolupráce odohrať množstvo podarených koncertov na rozličných akciách od galérií, cez kluby, až po malé aj veľké festivaly. Keďže s Milom spolupracujem už od roku 2009, zažili sme veľa zážitkov. V rámci nového projektu sme vydali dve skladby: "Afternoon Dreams"a Psychedelic Drum’n’Synth", ktoré sú takým malým úvodom k pripravovanému spoločnému albumu, na ktorom pracujeme. Okrem audio materiálu sme vydali záznam z koncertu v KC DUNAJ, ktorý je autentickou ukážkou našej koncertnej tvorby.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Aké sú Vaše plány do budúcnosti?

Perný: V blízkej dobe vyjde nový videoklip ku skladbe "Afternoon Dreams" a plánujeme vydať spomínaný sólový album. Okrem toho máme v pláne odohrať množstvo koncertov a dostať sa aj do zahraničia.

Kollár: Šíriť našu hudbu ďalej prostredníctvom koncertov a nahrávok a sprostredkovať tak našim poslucháčom podobný tranzový zážitok, aký máme pri hraní my.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Prečítajte si aj náš rozhovor s Lucasom Perným „Sólový bubeník Lucas Perny vydal nový singel Newborn“.

Pre tých, ktorí by si tento zaujímavý hudobný projekt chceli pozrieť a vypočuť naživo, najbližšie hrá toto duo v trnavskom Caffé Rock The Jam, a to v sobotu 16.6.2012 o 20:00 hod.

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

Projekt intuitívnej hudby Lucas Perny & Miloslav Kollár

zdroj: www.leviceonline.sk a Lucas Perný, fotografie a video: Lucas Perný

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre