04202024sob

Csilla Poláková predstavila „Blogerky“ aj Leviciam

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 10. marca 2011 – V priestoroch Galérie Jozefa Nécseyho Tekovského múzea v Leviciach sa 9. marca konala vernisáž výstavy s názvom Blogerky. Koncepcia výstavy je založená na prezentácii motívov, ktoré sú vo výtvarnom umení prítomné už od počiatku. Zobrazenie ženského tela, nahota, intimita, i keď trochu odlišnou formou, v tomto prípade zväčša kontrastujúca na farebných tapetových pozadiach.

Autorka Csilla Poláková nám predstavila ústrednú tému výstavy: „Súbor mojich prác sa venuje téme blogeriek. Sú to mladé dievčatá, ktoré majú svoje skreslené ideály krásy a snažia sa ich slepo nasledovať. Zvolila som techniku voyerizmu, pomocou sledovania blogov tak vytváram portréty mladých dievčat stredoškolského veku postihnutých anorexiou a bulímiou.“

Návštevníkov privítal spev Denisy Urbanovej, ktorá v sprievode mladých hudobníkov svojimi melodickými interpretáciami navodila skvelú atmosféru k prehliadke vystavovaných diel.

 „Taktika voyerizmu mi je blízka, využívala som ju aj vo svojich predchádzajúcich témach. Táto téma je súčasná a myslím si, že málo frekventovaná. Aj keď mnohí môžu mať pocit, že je  veľakrát citovaná. Určite však nie takou formou, ktorá je adekvátna na spracovanie tejto problematiky. Verím, že tejto téme sa oplatí venovať,“ odhalila svoj záujem o túto tému absolventka Ateliéru ± XXI Prof. Daniela Fischera z Katedry maľby a iných médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Csilla Poláková.

Veľká časť vystavených diel je súčasťou jej diplomovej práce, ktorú autorka postupne dopĺňa. Mladá umelkyňa  si uvedomuje, že sa tento problém týka menšieho počtu osôb než jej extrémny opak – obezita. Napriek tomu si myslí, že je dôležité venovať sa tejto generácii a jej problémom. Stavia na tom, že podobné ochorenia sú dosť závažné a týkajú sa veľkého počtu dievčat na to, aby sa táto problematika dotýkala celej spoločnosti.

Zaujímalo nás, či autorka prenáša na plátna konkrétne fotografie dievčat, vzájomne sa podporujúcich v chorobnom chudnutí, alebo pri ich stvárnení využíva svoju predstavivosť. „Tejto sérii sa venujem už pomerne dlho, samotnej práci predchádzalo obdobie zbierania materiálu. Nazhromaždila som kvantum fotiek, sú to stovky fotografii, a takisto som si odkladala texty týchto blogov. Výsledné obrazy sú spájaním fotografických predlôh, vlastnej inšpirácie čo sa týka farieb alebo tapetových potlačí z internetu. Niektoré fotky som pospájala, niekde som sa inšpirovala modelom, čiže výsledok nie je úplnou kópiou fotografie. Aj keď sú to portréty konkrétnych dievčat, nachádza sa tam moja inšpirácia,“ odpovedala výtvarníčka, ktorá v súčasnosti žije a tvorí v Bratislave, kde vyučuje odborné predmety na Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva.


„Vo svojej tvorbe využívam rôzne techniky a technológie, či už sa jedná o nejakú tlač alebo vytváranie trojrozmerných objektov. Túto tému prezentujú maľby akrylom na plátno. Pri pôvodnej inštalácii som využívala aj maľbu na stenu, priestory tejto galérie to však nedovoľujú. V tomto prípade som sa rozhodla pre voľnejšiu inštaláciu a spájanie obrazov,“ odpovedala umelkyňa na otázku týkajúcu sa používaných techník v jej tvorbe.

Na pôde Tekovského múzea v Leviciach, ktoré sa snaží prezentovať tvorbu levických autorov, sa Csilla so svojimi dielami už predstavila. Výstava Blogerky je už jej treťou v priestoroch levického múzea. Prvou bola spoločná výstava prác zo ZUŠky, tá druhá sa konala v roku 2007 pod názvom Mladé levické výtvarníčky. Túto nám autorka priblížila slovami: „Keď som naposledy vystavovala v Tekovskom múzeu, bola to spoločná výstava s Katarínou Balážovou a Andreou Bartošovou v priestoroch Dobóovského kaštieľa. Bolo to počas tretieho ročníka môjho štúdia na vysokej škole. Moja tvorba ešte nebola kompaktná ako teraz. Myslím si, že v súčasnosti už dozrela na ďalšiu samostatnú výstavu v Leviciach. Po výstave iných objektov pred niekoľkými mesiacmi som sa rozhodla práve pre vystavenie tejto série.“

Portréty dievčat, ktoré si úzkostlivo strážia svoju váhu a útočisko, či podporu hľadajú v internetovom prostredí, si môžete prezrieť do 1. mája 2011 v Galérií Jozefa Nécseyho.

Viac fotografií z výstavy nájdete v našom fotoalbume.

zdroj a foto: ms

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre