04242024str

Významný český multiinštrumentalista Jiří Stivín sa predstavil v Leviciach + fotografie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 29. októbra 2012 - V levickej synagóge sa v sobotu 27. októbra predstavil významný český multiinštrumentalista, jazzový hudobník a skladateľ  Jiří Stivín, ktorého pôvodným povolaním je filmár (kameraman). V Leviciach ho sprevádzali hudobníci Ondrej Krajňák (piáno), Maksim Anakhin (gusli), Elena Vedayko (husle) a Šimon Marko (klarinet).

Významný český multiinštrumentalista Jiří Stivín sa predstavil v Leviciach + fotografie

 

Niečo o Jiřím Stivínovi:

Jeho mama je známa česká televízna a filmová herečka epizódnych a malých rolí pani Eva Svobodová, jeho sestra Zuzana je bývalá česká herečka niekdajšia členka Divadla Semafor, jeho dcéra Zuzana je tiež herečkou a zpeváčkou.

s Facebookom máte z Leviceonline.sk oveľa viac. Stačí lajk a viac noviniek z Levíc a okolia príde priamo k Vám.

Študoval kameru na FAMU, ale po absolutóriu sa venoval výhradne hudbe. Jeho hudobný prejav charakterizuje nespútanosť, improvizácia, časté prechádzanie medzi jednotlivými hudobnými štýlmi. Vystupoval v rockovej kapele Sputnici, bol členom činoherného súboru hudobného divadla v Karlíně. Jeho hlavným oborom je však jazz. Spolu s Martinom Kratochvílom založil v šešťdesiatych rokoch súbor Jazz Q. V rámci ročného pobytu v Londýne študoval Kráľovskú hudobnú akadémiu. Po návrate do Československa založil súbor Stivín & Co. Jazz Systém. V rokoch 1970 – 1973 účinkoval ako člen, sólista a nakoniec i ako dirigent činoherného orchestra Národného divadla v Prahe. Neskôr utvoril s Rudolfom Daškom zoskupenie System Tandem, ktoré se stretlo s veľkým úspechom ako u poslucháčov, tak u odbornej verejnosti na mnohých predných európskych jazzových festivaloch. V osemdesiatych rokoch pôsobil predovšetkým ako sólista zúčastňujúcich se mnohých vlastných i cudzích hudobných projektov. Jeho dvojalbum Výlety bolo v roku 1981 zaradené medzi najpozoruhodnejšie európske jazzové projekty roka. Od osemdesiatych rokov sa predovšetkým so súborom Collegium Quodlibet hojne venuje hraniu skladieb klasickej hudby, v ktorých sa špecializuje na obdobie renesancie a baroka. V tejto oblasti získal zkúsenosti najmä díky Milanovi Munclingerovi, ktorý učil Stivína hre na flautu a zoznámil ho s predklasickou interpretačnou praxou. S Milanom Munclingerem a členmi súboru Ars rediviva tiež často vystupoval v Proslulých Hovorech s flétnou a posluchači. Od polovičky osemdesiatych rokov tiež pedagogicky pôsobí na Pražskom konzervatóriu, kde vyučuje hru na flautu. Na Jazztage Leverkusen '86 Stivín prišiel s vlastným Workshop Band a ďalší s Günther "Baby" Sommer, Theo Jörgensmann a Barre Phillips. Venoval sa i tvorbe hudby pre film a divadlo. 28.10.2007 mu prezident ČR Václav Klaus udelil Štátne vyznamenanie za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.

Z jeho koncertu v levickej synagóge sme pripravili fotoreportáž. Všetky naše fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii TU.

zdroj: http://cs.wikipedia.org, www.leviceonline.sk, fotografie: Milota photo, www.milotaphoto.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre