04202024sob

Andrea Stankovská-Hallon o Koncertných impresiách židovskej kultúry - To Life

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 14. júna 2013 - V nedeľu 16. júna sa v Levickej synagóge predstaví kvarteto AndreaS v zložení Andrea Stankovská-Hallon, Štefan Reiter, Juraj Alexander a Dušan Stankovský. K divákom prichádzajú s programom „Koncertné impresie židovskej kultúry -  To Life“, z projektu Židovská kultúra a umenie.

Koncertné impresie židovskej kultúry - To Life

Aby sme Vám tento projekt priblížili a zároveň Vás i navnadili, prinášame krátky rozhovor s Andreou Stankovskou-Hallon, prezidentkou občianskeho združenia Asociácie náročného diváka, ktoré projekt pripravilo.

Prečo ste zvolili tento názov pre turné, s ktorým navštívite viacero slovenských miest, dokonca máte naplánované i dve zastávky v Českej republike?

„Projekt Židovská kultúra a umenie má cyklickú formu. Rok 2013 je 5. ročníkom. Každý rok má projekt nový program, ktorý má svoj názov. Tento rok sa volá „ Koncertné impresie židovskej kultúry – To Life!“ V tomto programe okrem iných hudobných skladateľov dávame priestor nedožitým jubilantom, ktorými  sú G. Gershwin, S. Rachmaninov a J. Bock. A práve J. Bock a jeho nesmrteľný muzikál „Fidlikant na streche“, v ktorom je tá známa pieseň „ To Life!“
Celý koncert vystihuje prostredníctvom hudby krásu a invenčnosť prežitého hodnotného života všetkých osobností. Projekt je medzinárodný. I keď v hudobníckej, či umeleckej profesií sa hranice nerobia....!,“ prízvukuje popredná slovenská klavíristka, korepetítorka, flautistka i čembalistka.

„Dramaturgia koncertu a celého projektu je postavená na židovských svetových skladateľoch rôzneho žánru. Zaznejú skladby komponistov  klasickej hudby – S. Rachmaninov, F. Kreisler, muzikály – J.  Bock, A. L. Webber, jazz – G. Gershwin, opereta – J. Offenbach a židovské piesne. Všetky skladby sú upravené hudobným skladateľom a koncertným klaviristom D. Stankovským, od dua až po kvartet AndreaS,“ popisuje vystúpenie Andrea Stankovská-Hallon.
„Levickú synagógu sme minulý rok na jar 2012 otvárali s prierezom skladieb židovských skladateľov. Na jeseň sme usporiadali 4. ročník projektu a tento rok sme opäť nadšení možnosťou účinkovania v levickej synagóge pri jubilejnom 5. ročníku,“ dodáva.

Čím je židovská kultúra pre Vás výnimočná?

„Židovská kultúra patrí medzi najstaršie kultúry na svete. Od biblickej kolísky cez celé tisícročia, stáročia sa vyvíjala v hodnotných piliéroch v rôznych druhoch umenia. Dejiny poukazujú, ako boli Židia prenasledovaní, preto sa rozpŕchli do celého sveta. Židovská kultúra je spletený vrkoč krásnych i smutných príbehov ľudí a spoločenských udalostí. Hudba dokáže rozprávať bez jazykových pravidiel tak, že jej každý porozumie, treba sa len započúvať ....“

Občianske združenie Asociácia náročného diváka pôsobí na kultúrnej scéne 8 rokov. Keďže zahŕňa široké spektrum hudobných programov a rôznych žánrov, spolupracujú s ním poprední umelci, či sú to speváci, alebo inštrumentalisti. Do programovej ponuky AND sú začlenené ako rôzne dramaturgie, tak i rôzne zoskupenia účinkujúcich. „Kvarteto AndreaS je súčasťou OZ Asociácie náročného diváka. Členmi sú významné osobnosti slovenskej koncertnej scény. V AND pôsobíme 2 roky, ako kvarteto, ale poznáme sa už desaťročia. Začiatky boli krásne tak, ako je aj súčasná, či budúca spolupráca,“ približuje zoskupenie účinkujúcich jeho líderka.

Koncertné impresie židovskej kultúry - To Life 2013

Program s tématikou židovskej kultúry hráte i v koncertných sálach, no predovšetkým v priestoroch židovských synagóg. Aké sú pri tom Vaše pocity?

„Skladby židovských skladateľov sú vždy prepojené s hlbokými emóciami a empatiou k židovskej kultúre, národu, viere. Účinkovať v synagóge, tam, kde sa ľudia približujú Bohu a modlia sa za svojich blízkych, za lásku, to je fascinujúci pocit, nádherný dotyk s nadpozemskou silou ...“ hovorí Andrea Stankovská-Hallon.
„Všetci sa tešíme na každý koncert, každého diváka, na vzájomnú spolupatričnosť,“ dodáva na záver.

RM - TECH - bazény na mieru, prekrytia, stavby, servis

Preto Vás ešte raz srdečne pozývame na koncert kvarteta AndreaS „Koncertné impresie židovskej kultúry - To Life“, z projektu Židovská kultúra a umenie. Ten sa uskutoční v nedeľu 16. júna 2013 v Levickej synagóge o 18:00 hod. Vstupné je 9 €.

Projekt následne pokračuje i v ďalších mestách, dátumy koncertov nájdete na plagáte.

Prečítajte si i náš starší rozhovor s Andreou Stankovskou-Hallon aj o OZ Asociácia náročného diváka

zdroj: ms, foto: as

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre