04232024uto

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

Slávnostne otvoria severnú časť Náučného chodníka Horšianska dolina

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. apríla 2023 - Slávnostne otvoria severnú časť Náučného chodníka (NCH) Horšianska dolina. Ako informuje referent pre cestovný ruch a regionálny rozvoj Mestského úradu (MsÚ) Levice Zuzana Obická, slávnostné otvorenie sa uskutoční v sobotu 22. apríla 2023 o 11:00 hod. za cestným mostom medzi obcami Kmeťovce a Žemberovce.

Slávnostne otvoria severnú časť Náučného chodníka Horšianska dolina

Podľa ďalších informácii súčasťou otvorenia bude prechod dolinou, preto sa účastníkom odporúča použiť pevnú turistickú obuv. "Trasa začína za cestným mostnom medzi obcami Kmeťovce - Žemberovce a končí v Horši. Jej dĺžka je 5,8 kilometra. Náučným chodníkom nás prevedie Vladimír Smetana z Tekovského múzea v Leviciach," dodáva Obická.

Horšianska dolina bola pre svoju jedinečnosť vyhlásená za chránené územie so 4. stupňom ochrany už v roku 1975. "V rámci NCH je možné pozorovať nielen silu a krásu prírody, ale i pozostatky z kultúrneho dedičstva našich predkov (vodné mlyny a náhony). Treba upozorniť, že nejde o typický NCH s upraveným povrchom terénu. Nakoľko trasa NCH prechádza cez časti doliny, ktoré sú v ochrannom pásme 4. stupňa a niektoré dokonca v pásme európskeho významu, terén trasy nemohol byť upravený. Ide o náročnejšiu trasu, preto nie je vhodná pre menšie deti. Taktiež by sme radi zdôraznili, že severná trasa je určená iba pre peších turistov, nie je možné ju absolvovať na bicykli. Spadnuté stromy vytvárajú prirodzenú prekážku na trase," upozorňuje referent pre cestovný ruch a regionálny rozvoj MsÚ Levice.

Pre zväčšenie mapy kliknite na ňu:

Slávnostne otvoria severnú časť Náučného chodníka Horšianska dolina

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Chodník kopíruje tok potoka Sikenica a na jednom úseku je potrebné prejsť na druhú stranu rieky po kameňoch, resp. za nízkeho stavu vody ju prebrodiť. "Cestou sa môžete pokochať krásnymi výhľadmi a tiež budeme míňať pozostatky niekoľkých vodných mlynov a náhonov, postavených v minulosti na tomto úseku potoku Sikenica. Na náučnom chodníku boli osadené štyri informačné tabule, ktoré poskytnú návštevníkom doliny informácie nielen o geomorfológii doliny, ale taktiež aj o histórii vodných mlynov fungujúcich v doline," dodáva.

Vzhľadom na vysoký stupeň ochrany Zuzana Obická zdôrazňuje zákaz pohybu mimo značeného chodníka. "Aj napriek prísnym opatreniam, ktoré v doline platia, je prechod dolinou naozaj čarovný a v každom ročnom období ponúka iný pohľad na nedotknutú prírodu. Pokiaľ budete mať silu a chuť pokračovať Horšianskou dolinou ďalej, smerom do Krškán, môžete pokračovať prechodom doliny aj v jej južnej časti (už existujúcim NCH z roku 2010), čím sa dostanete až do obce Krškany. Môžete sa pridať k turistickému oddielu KST Lokomotíva Atóm Levice, ktorý v južnej časti doliny v bývalom kameňolome plánuje opekačku," priblížila pracovníčka MsÚ Levice.

Podľa jej ďalších informácii nakoľko ide o lineárny typ chodníka a nevrátite sa na začiatok trasy, odporúčame využiť autobusový spoj Levice - Pukanec (spoj. č. 402404 11), ktorý odchádza z autobusovej stanice Levice o 10:35 hod., z nástupišťa 12. "Autobusové spojenia pre návrat do Levíc: Horša - rázcestie: 15:38 hod. (spoj. č. 402404 26), Krškany - Malé Krškany: 17:04 hod. (spoj. č. 402412 46). Tento projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky," uzavrela Obická.

Bližšie informácie: Ing. Zuzana Obická, referent pre cestovný ruch a regionálny rozvoj MsÚ, tel. 036 6350 204, e-mail:

Slávnostne otvoria severnú časť Náučného chodníka Horšianska dolina

zdroj a foto: MsÚ Levice

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre