04252024štv

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

Jazzové Vianoce 2021 Levice okorení Laco Deczi&Celula New York

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 3. novembra 2021 - Jazzové Vianoce 2021 Levice okorení jedna z najvýraznejších osobností a studne humoru nielen bývalého Československého jazzu - trúbkar Laco Deczi v spoločnosti Celula New York. Už 22. ročník podujatia sa uskutoční dňa 16. novembra 2021 o 19:00 hod. v Reviczky klube na Vojenskej 28.

Jazzové Vianoce 2021 Levice okorení Laco Deczi&Celula New York

Vstupné: predpredaj 15 Eur, v deň koncertu 20 Eur
Predpredaj: Photo And Gift, Ľ. Štúra 21/C, Levice
Podujatie je v režime kompletne zaočkované osoby.

Lacovi Déczimu sa podarilo presadiť doma, ale po emigrácii aj v Spojených štátoch – na scéne, kde publikum a zákony show businessu nikomu nič neodpúšťajú. Žije v New Yorku, obklopený vynikajúcimi hudobníkmi, vydáva jednu platňu za druhou.

Prečítajte si aj:

Trúbkar Laco Déczi (1938, Bernolákovo) patrí medzi priekopníkov slovenského jazzu. Počas štúdií na strednej priemyselnej škole hrával v niekoľkých amatérskych súboroch na trúbku. Z toho obdobia bolo najvýznamnejšie účinkovanie v Academia Clube, ktoré bolo zamerané na west-coast jazz. Neskoršie to boli vlastné hardbopové formácie Danubia Quintet (1958) a repertoár tvorili prevažne skladby prevzaté od Jazz Messengers. Nahrávky skupiny vzbudili veľký záujem i v Prahe, najmä u kontrabasistu s významným renomé – Luďka Hulana. Laco Déczi sa v Prahe predstavil počas vojenčiny (1960-1962). Takmer pravidelne tu účinkoval na jam sessions v kaviarni Zimného štadióna na Štvanici, najskôr ako hosť Studia 5 a neskoršie Jazzového Studia.

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Po skončení vojenčiny sa rozhodol venovať jazzu natrvalo a tak sa presťahoval do Prahy, kde boli lepšie možnosti uplatnenia. Príležitostne hrával v Jazzovom orchestri Československého rozhlasu v Prahe, v divadelnom sextete divadla Rokoko. Po príležitostnej spolupráci získal angažmán v SHQ vibrafonistu Karla Velebného. Neskoršie účinkoval tiež v Reduta Quintete. V roku 1967 založil Laco Déczi vlastnú formáciu Jazz Cellula, ktorá funguje dodnes. V priebehu niekoľkých rokov sa v nej vystriedalo množstvo českých a slovenských hudobníkov – Laco Tropp, Svatopluk Košvanec, Josef Vejvoda, Karel Růžička, Petr Král... Vďaka usilovnosti a prirodzenému talentu sa Lacovi Déczimu podarilo dostať sa medzi domácu interpretačnú špičku, čoho dôkazom boli aj ohodnotenia a ceny. V 70. rokoch hral Laco Déczi v Jazzovom orchestri Československého rozhlasu, kde patril k sólistickým oporám. V tomto období spolupracoval s mnohými hudobníkmi a jeho tvorba je zachytená na platniach.

V  rokoch 1983-85 sa Jazz Cellula prezentovala s mladšími hudobníkmi s príklonom k rocku – Laco – „Vajco“ Déczi ml. – bicie nástroje, Přemysl Faukner – basová gitara a Zdeněk Fišera – gitara. V roku 1983 Laco Déczi krátkodobo hosťoval v  orchestri Sonnyho Costanza. Absolvoval zájazd na Kubu v duu s českým gitaristom Z. S. Dvořákom.

Laco Déczi je známy svojím nekompromisným postojom najmä k inštitúciám, ktoré v období komunizmu mohli „šmahom ruky“ rozhodovať o bytí a nebytí hudobníka. A tak sa často stávalo, že mal zákaz hrania – „dištanc“. Preto nikoho neprekvapil jeho trvalý odchod do SRN spolu so synom. Po dvoch rokoch tu vydali LP Jazz Cellula 5 – Der Profi, Nürnberg 1986. Od roku 1987 žijú v New Yorku. Trúbkár Laco Déczi a bubeník Laco Déczi Jr. sa pokúšali presadiť ako sólisti v iných skupinách v  USA, ale takisto obnovili Jazz Cellulu, s  ktorou sa predstavili aj na 17. Bratislavských jazzových dňoch 1991. Výsledkom ich činnosti v USA je LP Cellula, (New York – Hammer Studio 1989, Hovado Records), zahrňajúca výlučne skladby Laca Décziho. V USA pozýva do Jazzu Celluli mladých hudobníkov, pretože už od roku 1983 Laco Déczi presadzuje do svojej tvorby podnety novej davisovskej tvorby. Laco Déczi sa predstavil obecenstvu v rôznych kluboch a v televízii v New Yorku a v Nemecku.

V decembri 1989 vystúpil v rámci pravidelných jazzových koncertov Jazz Ministry v  St. Peter´s Church – Jazz Vespers and Concerts v New Yorku. Koncertoval na literárnom večeri českej literatúry – Celebration of Czech Literature v roku 1989 v New Yorku. Zúčastnil sa na demokratickej predvolebnej kampani v Connecticut (1988). V roku 1992 účinkoval na jazzovom festivale v Kolíne a v  Košiciach. Účinkoval tiež vo veľkom benefičnom programe Voices of Czechoslovakia v New Yorku spolu s  kontrabasistom Gustávom Riškom, ktorý je dlhoročným priateľom Laca Décziho a pionierom slovenského jazzu. Z vystúpení v kluboch v New Yorku treba spomenúť klub Jimmy Walker´s (1990), Cotton Club (1992). Laco Déczi píše Vianočný koncert pre malý symfonický orchester a spevácky zbor, Etudy pre dychové nástroje.

Laco Déczi Jr. – bicie nástroje. Študoval u Dave Weckla. Nedávno sa stal víťazom Connecticut drummer´s competition. Pôsobí spolu so svojim otcom v Jazz Cellula a v súbore s afro-karibskými vplyvmi Mikata.

Vaico Déczi – najstarší Déczi junior, ktorý hral a spolupracoval s množstvom hudobníkov, napr. u nás populárnym Al Di Melom. V USA vlastnil jazzový klub, ktorý asi pred pol rokom predal a ešte učil na jazzovej bubeníckej škole, ktoré taktiež ukončil pre veľké množstvo účinkovania v rôznych kapelách.

O Lacovi Deczim asi nie je potrebné veľa písať, je to česko-slovenský trubkár, kapelník a skladateľ v oblasti džezu, inovátor hudobného nástroja, ale aj príležitostný herec a amatérsky maliar. Proste Laco je zjav, legenda nenapodobiteľná osobnosť.

Treba prísť, vidieť, počuť a potom pochopí každý :) Laco žije striedavo v New Yorku a v Prahe.

zdroj a foto: Juraj Gergely

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

FIRMY a ŽIVNOSTNÍCI POZOR! VÝHODNÁ REKLAMA NA LEVICEONLINE.SK a TVTEKOVHONT TU.

TERAZ AKCIA! Objednajte si u nás reklamu na určité obdobie a získate ju na 2x dlhšie!

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre