04252024štv

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

Tekovské múzeum v Leviciach a Skalné obydlia Brhlovce znova otvárajú svoje brány

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. mája 2020 - Tekovské múzeum (TM) v Leviciach s potešením oznamuje svojim návštevníkom, priateľom a spolupracovníkom múzea, že na základe prijatých opatrení Úradom verejného zdravotníctva (koronavírus COVID-19) bude od 6. mája 2020 TM v Leviciach a vysunutá expozícia skalné obydlia Brhlovce znovu otvorená. Informoval o tom Ján Dano, riaditeľ TM v Leviciach.

Tekovské múzeum v Leviciach a Skalné obydlia Brhlovce znova otvárajú svoje brány

Podľa jeho slov návštevník múzea bude musieť dodržiavať hygienické opatrenia, ako je dezinfekcia rúk, ochranné rúško na tvár a dodržiavať pokyny lektora múzea. "VYSUNUTÁ EXPOZÍCIA VM BOHUNICE bude kvôli maľovaniu interiéru otvorená až od 12.5.2020," dodal Dano.

Podporte projekt celoregionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT

Naďalej platí, že LEVICKÉ HRADNÉ SLÁVNOSTI 2020, plánované na 13.6.2020, je z dôvodu šírenia koronavírusu Covid-19 ZRUŠENÉ, takisto je ZRUŠENÁ aj NOC MÚZEÍ A GALÉRII 2020, ktorá bola plánovaná na 16.5.2020.

Aktuálne od 6.5.2020 si v TM v Leviciach môžete prísť pozrieť stálu expozíciu archeológie, histórie lekárnictva, histórie hradu, cechy a remeslá, spoločenský život, ľudový odev či výstavu fotografii Ladislava Bielika August 1968.

Tekovské múzeum v Leviciach a Skalné obydlia Brhlovce znova otvárajú svoje brány

Odo dňa 30.6.2020 si vo výstavných priestoroch Tekovského múzea v Leviciach - Dobóovský kaštieľ bude môcť návštevník pozrieť ďalšiu výstavu, ktorá je pripravená k vzhliadnutiu - Interaktívna výstava "Kyvadlo – vedecká hračka", ktoré pripraví banskobystrické občianske združenie Vedecká hračka, aby si pripomenulo 25 rokov svojej činnosti.

Výstavu tvoria vedecké hračky, teda dobré kvalitné hračky, ktorými možno priblížiť najmä fyzikálne zákonitosti a technické fenomény. Základom výstavy sú kyvadlá: Newtonovo, Galileovo, Maxwellovo, Rothovo, magnetické, chaotické a spriahnuté. Krátky videofilm približuje aj matematické a Foucaultovo kyvadlo. V hodinách je nepravé fyzikálne kyvadlo.
Pri hre s vystavenými vedeckými hračkami si návštevník uvedomí alebo upevní poznatky súvisiace s kmitmi, kyvmi, frekvenciou, vlnením, ... Spôsob manipulácie a fyzikálny základ každého zo 70 exponátov (okrem hračiek pre najmenších návštevníkov) je objasnený v prehľadných návodoch s obrázkami, ktoré sú väčšinou doplnené QR kódom, po odkrytí ktorého si návštevník môže pozrieť súvisiace video (napr. manipuláciu s hračkou, zaujímavosť alebo širšiu teóriu) vo vlastnom mobilnom telefóne.
Autorkou výstavy je Beata Puobišová, predsedníčka o. z. Vedecká hračka. Na tvorbe a realizácii výstavy sa podieľali aj Figurovci z Prešova, Klára Kováčiková z Nového Mesta nad Váhom a Matej Kapusta z Banskej Bystrice.

Tekovské múzeum v Leviciach a Skalné obydlia Brhlovce znova otvárajú svoje brány

V Kapitánskej budove TM v Leviciach si od 26.7.2020 budete môcť prísť pozrieť výstavu "Čo sa skrýva pod šatami" z histórie spodnej bielizne. Výstava bude zo zbierok TM v Leviciach a súkromných zbierok, prezentujúca históriu spodného prádla od polovice 19. storočia do polovice 20. storočia.

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika Zľavaonline.sk - paleta najlepších zliav Sexland.sk - všetko pre Vaše potešenie
Tekovské múzeum v Leviciach a Skalné obydlia Brhlovce znova otvárajú svoje brány

zdroj a foto: TM v Leviciach

Nakúpdoma.sk - eshop - Byt a domácnosť, elektronika a spotrebiče, šport a fitness, kuchyňa, pánska a dámska móda, obuv, Topshop produkty, alko-nealko nápoje, kozmetika
Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

POZRITE SI TIEŽ:

Podporte finančne Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT.SK
TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre