04202024sob

Príležitosť na jarný šport v okolí Levíc

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Aj keď zima ešte ani poriadne nedosiahla svoj vrchol, nie je zlé sa pomaly pozrieť dopredu na jarné mesiace a priblížiť si aktivitu, ktorá môže niektorým azda poslúžiť v snahe o zhodenie prebytočných kilogramov z Vianoc, a iným ako vytúžený pohyb v prírode. Reč je o cykloturistike.

Levice nachádzajúce sa v blízkosti kopcov a lúk ponúkajú cyklistom množstvo trás, na ktorých môžu obyvatelia Levíc a iný návštevníci spoznať nielen krásy miestneho kraja ale aj historické pamiatky.

Tento článok priblíži jednu konkrétnu cyklotrasu v okolí Levíc – Tekove.

48-kilometrový okruh okolo Levíc

Ako naznačuje samotný názov, cyklotrasa začínajúca v meste Levice sa rozprestiera na 48 kilometroch. Po celej dĺžke stúpavo-klesavého profilu (na pevnom asfalte) cyklisti pocítia prevýšenie 360 metrov, s čím by sa mali vysporiadať aj tí s horšou kondičkou.

Príležitosť na jarný šport v okolí Levíc

Trasa: Levice – Mýtne Ludany – Hontianska Vrbica – Santovka – Domadice – Žemberovce – Brhlovce – Čankov – Malý Kiar – Kalinčiakovo – Levice

Cyklotrasa sa z Levíc vydáva smerom na juh do obce Mýtne Ludnany a Hontianska Vrbica. Cestu cez tieto mestečká lemuje zvlnená tekovská príroda a na jar je možné spozorovať rozprestierajúce sa láne žltej repky olejky.

Ďalšou zastávkou trasy je obec Santovka, ktorá je známa vďaka historicky najslávnejšej minerálnej vode Slovenska, rovnomennej Santovky. Trochu histórie – minerálna voda vyvierajúca z prameňa sa môže pýšiť mnohými zdravotnými účinkami. Jedným z príkladov je jej dôležitá úloha počas epidémie cholery v 19. storočí – choroba sa vtedy do obce vďaka pitiu vody vôbec nedostala.

Cesta opúšťa Santovku, stáča sa smerom na sever a putuje do obce Brhlovce. Táto časť trasy si vďaka takmer 10-kilometrovému súvislému stúpaniu vyžiada o trochu viac úsilia ako tie iné. Odmenou je ale Brhlovská rezervácia slovenskej ľudovej architektúry. Dedinka je tvorená obydliami vytesanými do skaly, ktoré vznikli ako súčasť protitureckej obrany. Neskôr sa z nich stali hospodárske usadlosti a i teraz sa nachádzajú vo veľmi zachovanom stave.

Pred návratom do Levíc sa na trase nachádzajú ešte tri obce – Čankov, Malý Kiar a Kalinčiakovo, pričom posledná z nich je v podstate už súčasťou Levíc. Jednou z posledných spomenutiahodných zastávok je letovisko Margina Ilona. Po návrate do samotných Levíc sa predovšetkým turistom nepochádzajúcich z mesta ponúka ešte návšteva Levického hradu.

Ako je možné vidieť, cyklotrasa poskytuje nielen výhľad na prírodu, ale aj možnosť navštíviť množstvo zaujímavých pamätihodností a miest. V okolí však zďaleka nie je jedinou a pri prehliadaní Internetu je možné naraziť na množstvo ďalších zaujímavých ciest. Cyklistika je teda dobrým spôsobom, ako na jar spojiť príjemné s užitočným. Tí, ktorým nie je cudzia cyklistika a tipovanie na výsledky Petra Sagana, nebudú mať s motiváciu vysadnúť na bicykel určite žiadny problém.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre