04242024str

Najlepší mechatronici Slovenska sú z Levickej priemyslovky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 6. apríla 2017 - Na trnavskej Materiálovotechnologickej fakulte, Ústave aplikovanej informatiky, automatizácie a mechatroniky konal v piatok 31. marca 2017 5. ročník celoslovenskej súťaže Skills Slovakia Mladý Mechatronik.

Najlepší mechatronici Slovenska sú z Levickej priemyslovky

Cieľom aktivity bolo zapojiť mladých talentovaných stredoškolákov zo stredných odborných škôl Slovenskej republiky do Projektu zručností mladých ľudí v systéme odborného vzdelávania. Je to vedomostná i praktická súťaž v odbore mechatronika, súťaž dvojčlenných družstiev.

Andrej Budai photo

Súťaže sa zúčastnili žiaci Strednej priemyselnej školy (SPŠ) Levice Marek Maczkó zo IV.M a Richard Vrecník zo IV.E triedy. V septembri títo chlapci vedeli len málo, čo je to programovateľný logický automat (PLC) a ako sa programuje, nemali ani tušenia. Svedomitá príprava a tréning na zariadeniach, ktorými disponuje SPŠ Levice, mali skutočne veľký úspech.

Najlepší mechatronici Slovenska sú z Levickej priemyslovky

Programovali sa dve modulárne produkčné stanice – distribučná a triediaca stanica, v prostredí Simatic Manager - Step7 dve PLC. Distribučnú stanicu bolo potrebné aj zmontovať. Na úlohách, ktorých spôsob obhajoby si žiaci zvolili v anglickom jazyku, pracovali dve hodiny. Konkurencia bola veľká, súťaže sa zúčastnilo jedenásť dvojčlenných družstiev z celého Slovenska.

Chlapci zo SPŠ Levice obsadili 1. miesto! Len dvom družstvám sa podarilo zvládnuť úlohu do zdarného konca – s menšími chybičkami.

Celkové bodové hodnotenie bolo nasledovné: 1. miesto: 96,33 bodov, 2. miesto: 95,67 bodov, 3. miesto: 48,67 bodov.

Najlepší mechatronici Slovenska sú z Levickej priemyslovky

Kladne bola hodnotená spolupráca žiakov levickej priemyslovky. Okrem dobrého pocitu z víťazstva majú úspešní žiaci ďalší bonus. Forma praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky sa zmenila na obhajobu úspešnej žiackej práce. Pre SPŠ Levice je to v tejto súťaži už štvrté prvenstvo! Úspech "priemyslovákov" je aj výzvou pre mladších spolužiakov do budúcich ročníkov, pretože konkurencia je vysoká a mladých talentovaných žiakov pribúda.

zdroj a fotografie: Ing. Alena Kvapilová

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre