04262024pia

Reakcie vedení škôl z okresu Levice zúčastnených na štrajku učiteľov a poslancov MsZ v Leviciach

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Reakcie vedení škôl z okresu Levice zúčastnených na štrajku učiteľov a poslancov MsZ v LeviciachLEVICE 28. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ - V okrese Levice sa do štrajku učiteľov zapojili pedagogickí či nepedagogickí pracovníci z viacerých škôl. Oslovili sme vedenia všetkých dotknutých škôl s troma otázkami:

1. Ako sa dotkol štrajk učiteľov Vašej školy a ako sa Vy ako riaditeľ/riaditeľka školy staviate k tomu štrajku?
2. Koľko pedagogických a nepedagogických pracovníkov z Vašej školy sa zapojilo do štrajku?
3. Kedy sa bude na Vašej škole vyučovať v normálnom režime?

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj zrekonštruovaných 1. - 4. izbových bytov na Kyjevskej ul. 7 v Leviciach.
Stredná priemyselná škola, Levice, Ing. Roman Karaffa, PhD., ING. PAED. IGIP, riaditeľ školy:

1. Štrajk sa prevádzky našej školy nedotkol, nakoľko štrajkuje len jeden pedagogický zamestnanec.

2. Jeden pedagogický zamestnanec, žiadny nepedagogický.

3. Stále sme v normálnej prevádzke.


Základná škola, Pri Podlužianke 6, Levice, Mgr. Mária Čuková, riaditeľka školy:

1. Naši pedagógovia vnímajú principiálne problémy v školstve ako dlhodobo neriešené, a preto sa rozhodli využiť svoje ústavné právo a vstúpili dnes do štrajku.

2. Celkove sa do štrajku zapojilo 40 pedagogických a odborných zamestnancov, čo neumožňuje zabezpečiť riadny výchovno-vzdelávací proces. Ako riaditeľka školy ich práva rešpektujem a podľa vzájomnej dohody sa riadna prevádzka školy obnoví dňa 28.01.2016.
3. Žiaci aj ich rodičia boli včas písomne informovaní o danom stave.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Základná škola, Zbrojníky, PaedDr. Magdaléna Pásztorová, riaditeľka školy:

1. Štrajk sa nás dotkol, reagovala som naň pozitívne a hneď som tlmočila oznam
v škole, kde sa rozprúdila debata na túto tému.

2. Do štrajku sa zapojilo všetkých 9 pedagogických pracovníkov. Pedagogickí
pracovníci sa do štrajku nezapojili.

3. Na našej škole sa bude vyučovať v normálnom režime od štvrtka 28.1.2016


Stanovisko učiteľov Gymnázia s vyučovacím jazykom maďarským - Gimnázium, Mládežnícka 22, Šahy - Ipolyság, Gábor Béres, koordinátor:

Všetci súhlasíme so štrajkovým výborom.
Učitelia dlhodobo poukazujú na nahromadené problémy v školstve, žiaľ ktoré dodnes nie sú riešené. Pedagogický zbor našej školy sa v plnej miere stotožní s požiadavkami Iniciatívy slovenských učiteľov a preto sa rozhodol ich podporiť v štrajku.

Gymnázium s vyučovacím jazykom maďarským - Gimnázium, Mládežnícka 22, Šahy - Ipolyság, Zuzana Petrezsélová, riaditeľka školy:

Som presvedčená, že školstvo potrebuje systémové zmeny, čo je ale zdĺhavý proces, a netýka sa to iba financovania. Ani kontinuálne vzdelávanie nie je dobre nastavené, učitelia by potrebovali hlavne metodickú podporu, a výrazne prispieť na materiálno-technické vybavenie škôl. Myslím si, že požiadavky reagujú na skutočný stav v školstve, ale sú zle načasované. Na našej škole sa zapojilo osem pedagogických zamestnancov do štrajku. Od 27.januára na škole začne vyučovanie v obmedzenom režime.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Základná a materská škola Žemberovce, Mgr. Marta Čechová, riaditeľka školy:

1. ZŠ s MŠ Žemberovce vstúpila so štrajku dňom 25.1.2016;

2. štrajkovalo 16 pedagogických pracovníkov, nepedagogickí zamestnanci sa nepodieľali na štrajku;

3. V normálnom režime pokračujeme 26.1.2016.

 

Základná škola, sv. Michala, Levice:

1. Celý štrajk vnímame ako odpoveď pedagógov na dlhodobo neriešené problémy v školstve, ktoré sú neustále odsúvané a ignorované. Veľmi nás mrzí, že mnohí občania vidia za štrajkom len platy učiteľov, nevidia tú obrovskú kopu problémov, ktoré pred sebou tlačíme, či je to nedostatok finančných prostriedkov na vybavenie a opravy škôl, kreditový systém až po vzdelávanie žiakov zo sociálne veľmi znevýhodneného prostredia – to sme spomenuli len zlomok problémov, ktoré nás trápia a ktoré majú priamy dopad na vzdelávanie a výchovu. Vedenie školy podporuje štrajk učiteľov.

2. Základná škola, Ul. sv. Michala 42 v Leviciach je od 26.1.2016 zatvorená, učí sa len jedna trieda na I. stupni. Nepedagogickí zamestnanci neštrajkujú.

3. O začiatku vyučovania budeme informovať rodičov cez internetovú stránku školy.

 

6. ZŠ, Saratovská 85, Levice, Dušan Polák, riaditeľ školy:

Pedagogickí a odborní zamestnanci našej školy využili svoje právo na základe článku 37 odsek 4 Ústavy SR a od 25. januára 2016 vstúpili do neobmedzeného štrajku v počte 45, čo je viac ako 90% z celkového počtu. Všetci nepedagogickí zamestnanci pracujú, resp. sú na PN, OČR, alebo čerpajú riadnu dovolenku.

Z tohto dôvodu je škola zatvorená a v škole sa nevyučuje. Ja, ako riaditeľ školy plne rešpektujem rozhodnutie pedagogických zamestnancov. O tom, kedy sa na škole začne vyučovať v normálnom režime, rozhoduje riaditeľ školy podľa rozhodnutia a počtu pedagogických zamestnancov, ktorí budú pokračovať alebo nebudú nepokračovať v štrajku.

Všetky informácie sú zverejnené a denne aktualizované na školskej web-stránke: www.6zslevice.edupage.sk


Zaujímalo nás tiež, ako štrajk učiteľov vnímajú poslanci MsZ v Leviciach. Keďže sú medzi nimi aj pedagógovia, táto téma sa ich bytostne týka, oslovili sme preto Mgr. Ervína Szalmu a Mgr. Petra Benčeka.

Gymnázium s vyučovacím jazykom maďarským - Gimnázium, Mládežnícka 22, Šahy - Ipolyság, Zuzana Petrezsélová, riaditeľka školy:

Reakcia Mgr. Ervína Szalmu:

Svoj pohľad na situáciu v školstve začínam myšlienkami Jána Amosa „Nesľubuj, že vykonáš, nehonos sa, že si vykonal, ale ponechaj svojim skutkom, aby za tebe hovorili.“

Tento odkaz je silno spätý s politickým dianím na Slovensku za niekoľko volebných období, ktoré výrazne ovplyvnilo život najmä skupiny ľudí z nízkej a strednej vrstvy. Nielen v školstve. Ak niekto tvrdí, že štrajk je apolitický, dovoľujem si ho vyviesť z omylu. Štrajk je o ľuďoch, o vyjadrení svojej nespokojnosti. Určite je tým ochromený imidž vládnucej vrstvy. Učitelia so sestrami mimo ich stavovských združení a odborových združení sú prví, ktorí vyjadrujú nespokojnosť nad situáciou súčasného stavu v školstve a zdravotníctve.
Pre toto hrdinské počínanie si zaslúžia všetci obrovský obdiv, úctu a rešpekt nás všetkých.
Rodičia, viem, aké ťažké je niekedy nájsť opatrovanie. Ale keď už nepodporujete učiteľov a nesúhlasíte s nimi, tak aspoň tentoraz zatnite zuby a snažte sa ich trocha pochopiť. Robíte to hlavne pre svoje deti a pre ich budúcnosť.
Po skúsenostiach ako sa ľudia s vervou pustili vo fórach a na sociálnych sieťach do osočovania a analýzy učiteľského povolania badám určité všeobecné napätie v spoločnosti a ostrú kritiku učiteľov. V prvom rade treba pripomenúť, že učiteľské povolanie je špecifické.
Verejnosť nemá dostatočné zdanie a fakty o práci učiteľov.

Mgr. Ervín Szalma - učiteľ - kandidát na poslanca Národnej rady Slovenskej republiky - voľte č. 20, krúžkujte č. 73
Učitelia nemajú prázdniny. Učitelia majú len dovolenku, tak ako každý iný zamestnanec. Prvý júlový a posledný augustový týždeň trávi väčšina učiteľov povinne v škole. Pripravujú, upratujú a sťahujú triedy, nakupujú pomôcky za vlastné peniaze, pripravujú ročné plány. Bojujú s takou byrokraciou, ktorá by položila aj ťažko skúšaných slovenských živnostníkov. Každý učiteľ pravidelne okrem vlastných hodín aj zastupuje, neraz dlhodobo, pričom si musí bleskovo naštudovať inú látku, pripraviť podklady a robiť byrokraciu navyše.
Školstvo patrí v SR k najbyrokratickejším a zároveň dlhodobo najproblematickejším rezortom vôbec. Školstvo je na tom oveľa horšie, ako si myslíte. V kvalite vedomostí detí sme jedným z najhorších štátov v Európskej únii. Dlhodobo investujeme do vzdelávania najmenej financií spomedzi vyspelých krajín. Do zahraničia odchádza študovať päťkrát viac slovenských maturantov a vysokoškolákov ako z okolitých krajín.
Ako učiteľ vnímam štrajk a celú iniciatívu veľmi pozitívne a prajem si, aby učitelia zotrvali aj napriek tlakom a vyhrážaniu sa, čo najdlhšie a nezlomili svoje stanovisko v požiadavkách. Mnohí avizujú roztrieštenosť učiteľov kvôli príslušnosti odborových stavovských organizáciách. Tu sa nik nepozerá na učiteľa, ako člena nejakej odborovej organizácie, ale ako na status učiteľa.
Učiteľov dnes ťaží množstvo problémov. Rovnako ich napríklad frustruje skutočnosť, že sa topia v byrokracii a že sa na nich v triedach kladú čoraz väčšie nároky bez potrebnej prípravy na pribúdajúce povinnosti.

Gymnázium s vyučovacím jazykom maďarským - Gimnázium, Mládežnícka 22, Šahy - Ipolyság, Zuzana Petrezsélová, riaditeľka školy:

Na prácu s deťmi, z ktorých je každé iné a mnohé majú špecifické vzdelávacie potreby, nemajú vytvorené optimálne podmienky. V triedach sú učitelia osamotení, bez potrebnej pomoci, bez dostatočného počtu asistentov, špeciálnych pedagógov a ďalších špecialistov. Mnohí z nich preto denne bojujú so situáciami, ktoré sami nedokážu vyriešiť a s ktorými im nikto nepomôže. A tam, kde nepanujú dobré vzťahy, ale narastajú konflikty, nemožno očakávať vzájomnú úctu a rešpekt.
Osobne si myslím, že požiadavky nás učiteľov sa dajú splniť. Nie sú nereálne. Niekde už konečne treba začať. Dav učiteľov vôbec netreba odignorovať. Vo vzdelávaní treba významne zvýšiť objem finančných prostriedkov. Na druhej strane chcem podotknúť, že požiadavky sú smerované len na regionálne školstvo, v čom mám určité výhrady. Osobne podporujem všetkých zamestnancov v školstve, ktorých je cca 150 000. Nemôžeme zabudnúť na nepedagogických: upratovačky, kuchárky, školníkov, ..., ktorí zarobia tesne na hranici minimálnej mzdy. Dokonca si myslím, že niekde je to aj pod ňou pri „dôslednom“ dodržiavaní legislatívy.
Veľmi nešťastný krok vnímam zavedenie normatívu na žiaka bývalým ministrom Froncom. Toto je celá škála problémov pri zle nastavenom rozdelení školstva fiškálnou decentralizáciou.
Umenie vládnuť sa nezakladá na sile, či opatrnosti, ale na múdrosti.

NakúpDoma.sk - eshop - čerstvá zelenina, ovocie, osivá - Dragúň, Levice
Mgr. Peter Benček:

1. Ste pedagógom a súčasne aj poslancom MsZ v Leviciach. Ako vnímate aktuálny ostrý štrajk učiteľov ako občan, pedagóg a poslanec?

Ako občan a pedagóg vnímam štrajk učiteľov ako využitie ich zákonného práva na štrajk, s cieľom poukázať na nedostatky a nízky status učiteľa a pedagogického zamestnanca na Slovensku. Aj keď osobne si myslím, že tieto problémy sa týkajú aj nepedagogických a odborných zamestnancov školstva.

2. Ako sa dotkol štrajk na Vašej škole, kde učíte a koľko pedagogických/nepedagogických zamestnancov školy sa do štrajku zapojilo?

Zamestnanci našej školy sa do štrajku nezapojili a to ani členovia OZ PŠaV na Slovensku a ani nečlenovia odborov nevyužili svoje právo na štrajk. Osobne som im - ako predseda ZO OZ PŠaV - v tom ani nebránil a ani som ich neodrádzal, ako to bolo prezentované v jednom diskusnom internetovom fóre.

3. Čo si myslíte o tom, že školské odbory na čele s p. Ondekom priamo nepodporili tento štrajk?

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PšaV) sa do štrajku priamo nezapojil, no viem, že nie je pravdou, že by svojich kolegov nepodporovali. Ja osobne si myslím, že každá aktivita, vedúca k zlepšeniu podmienok v školstve, je vítaná. Pán Ondek je skvelý vyjednávač (ktorý okrem iného myslí aj na špeciálne školstvo, ktoré v poslednom období čelí na Slovensku neoprávnenej kritike a dehonestácii zo strany niektorých politikov..) a počas jeho pôsobenia na čele OZ PŠaV dosiahol za posledné roky takmer maximum, čo sa v danej situácii dosiahnuť dalo a čo sa ani zďaleka nepodarilo dosiahnuť iným Odborovým Zväzom v iných odvetviach hospodárstva. Spolu so svojím tímom to vyjednal a dosiahol nielen pre našich členov, ale aj pre nečlenov, členov NšO, ISU a všetkých ostatných. Osobne vám odporúčam zoznámiť sa s jeho stanoviskom, prezentovaným v jeho otvorenom liste na stránke www.ozpsav.sk. Dovolím si uviesť len krátky úryvok z jeho listu:

"V období rokov 2013 – 2015 sa platy pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva zvýšili o viac ako 20%. V KZVS na rok 2016 sa konečne podarilo vyjednať výraznejšie zvýšenie tarifných platov aj pre nepedagogických zamestnancov a zamestnancov vysokých škôl, ktorých považujeme za neoddeliteľnú súčasť školstva a na ktorých ISU pri svojich aktivitách zabúda. Keďže nepriaznivé rozhodnutia voči školstvu sa diali viac ako 20 rokov, zmenu k lepšiemu nie je možné dosiahnuť za rok - za dva, nie to ešte za dva týždne. (a už vôbec nie za 1 - 2 dni, ako plánujú zotrvať v štrajku niektoré MŠ, ZŠ, SŠ. - pozn. autora)
OZ PŠaV je v školstve zatiaľ jediný, za ktorým stoja v oblasti kolektívneho vyjednávania a pomoci zamestnancom v školách rukolapné a viditeľné výsledky z posledných rokov."

4. Myslíte si, že sa týmto štrajkom dosiahnu podmienky, ktoré si vytýčila ISU a NŠO?

Prajem im to. Prajem nám to. Držím palce.

5. Chceli by ste niečo odkázať štrajkujúcim, ale aj tým, ktorý tento štrajk nepodporujú?

Všetci zamestnanci školstva: pedagogickí, nepedagogickí, odborní atď., atď., sme na jednej lodi a všetky aktivity, vedúce k zlepšeniu stavu školstva na Slovensku by nás mali stmeľovať, zoceľovať a nie trieštiť.
Prajem všetkým svojim kolegom mnoho síl v ich zaslúženej a neľahkej práci, ktorá je zároveň poslaním.
Vyzývam kompetentných, ktorí majú moc rozhodovať, aby si uvedomili, že bez dobrých učiteľov niet múdrej a vzdelanej spoločnosti.

zdroj: www.leviceonline.sk, fotografie: Ervín Szalma, www.isu.sk

Video z protestného zhromaždenia učiteľov na Námestí hrdinov v Leviciach zo dňa 27.1.2016:

POZRITE SI AJ:

- V Leviciach učitelia opäť štrajkovali, podpora prišla z viacerých kútov Slovenska - foto a video

- Štrajkujúci učitelia a rodičia pozor!

Do štrajku sa zapojilo aj viacero škôl z Levického okresu

O štrajkovej pohotovosti učiteľov s Ľudovítom Sebelédim, jedným z jej hlavných inciátorov

Od tohto dňa môžu ostať školy zatvorené. Učitelia hrozia ostrým štrajkom

Učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť, Smeru dali dva týždne

Iniciatíva učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť

Draxler sa vyjadril k štrajku učiteľov, je pripravený rokovať

Učitelia oznámili, že budú štrajkovať. Vydržím aj pol roka, hovorí šéf nových odborov

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre