04192024pia

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 25. augusta 2016 AKTUALIZOVANÉ - Je smutným faktom, že v meste Levice sa 4 roky nevybudovalo žiadne detské ihrisko! Naposledy v roku 2012. Ďalej ojedinele prebiehala revitalizácia a oprava už vybudovaných detských ihrísk. V súčasnosti sa však mnohé detské ihriská v Leviciach nachádzajú v dezolátnom stave a je potrebné, aby sa mesto Levice touto témou aktívne zaoberalo.

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

Jedno pre verejnosť neprístupných detských ihrísk v školskom areáli v Leviciach. Detské ihrisko v areáli ZŠ Pri Podlužianke 6. "Detské ihrisko je vyhradené výlučne pre žiakov školy v čase prevádzky."

AKTUALIZOVANÉ: Dňa 25.8.2016 poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach jednohlasne schválili návrh skupiny troch poslancov MsZ Levice Mgr. Ervína Szalmu, Bc. Miloša Zaujeca, Ing. Ivana Murína, pričom na návrhu spolupracovali aj občania p. Luboš Baran, p. Zuzana Homolová a p. Milan Pénzeš na vybudovanie nových detských ihrísk na viacerých miestach mesta Levice!

Týmto hlasovaním bolo Mestskému úradu v Leviciach uložené spracovať koncepciu rozvoja detských ihrísk a predložiť ju na ďalšie Mestské zastupiteľstvo. Zároveň boli schválené finančné prostriedky na vypracovanie projektovej dokumentácie na dve veľké detské ihriská a 4 malé detské ihriská (s pieskoviskom a ohradením, bez pieskoviska len s hracími prvkami, ...). Predpokladá sa, že v rozpočte na rok 2017 budú schválené finančné prostriedky na ich vybudovanie. V prípade malých detských ihrísk by sa jednalo o pilotné projekty.

Pripomeňme si, že za uplynulé 2 roky sa na základe noriem STN EN 1176 a STN EN 1177 v meste Levice zrušilo 51 hracích prvkov bez vízie ich akejkoľvej náhrady, či budovania nových zariadení. Naposledy sa v meste Levice vybudovalo nové detské ihrisko v roku 2012. Alarmujúca je však skutočnosť, že mesto Levice doteraz nemalo žiadnu koncepciu budovania detských ihrísk! Spoločnou témou je tiež akútny nedostatok detských ihrísk, ktoré sa húfne rušili kvôli nezodpovedajúcim normám EÚ, takisto bez akejkoľvek vízie obnovy, či budovania nových. Takisto si pripomeňme, že v minulosti bolo v Leviciach až 95 detských pieskovísk!


Mesto Levice síce vybudovalo niekoľko centrálnych ihrísk, momentálne ich je 5, no tie svoj účel neplnia podľa spokojnosti väčšiny rodičov s deťmi. Spomenutá skupina poslancov a občianska iniciatíva teda Mestskému zastupiteľstvu navrhujú postupné budovanie malých detských ihrísk na jednotlivých sídliskách tak, ako boli rodičia s deťmi doteraz zvyknutí.

Ich návrhom je, aby sa ešte v roku 2016 na uliciach Ľanová, Dopravná 2436, M.R.Štefánika 467 a Pri Teheľni 3087 vybudovali prvé malé detské ihriská, keďže tieto oblasti sú príliš vzdialené od centrálnych ihrísk, čo je pre rodičov s deťmi nepraktické. Bohužiaľ, podľa najnovších informácii sa peniaze v rozpočte mesta Levice na rok 2016 na budovanie týchto prvých detských ihrísk nenašli.

V návrhu sú aj plány na ďalšie roky. V roku 2017 sa navrhuje vybudovať ďalších 14 malých lokálnych ihrísk, ktorých cena by mala byť približne 84 000€. Tie by sa mali budovať na uliciach Mochovská 2993, Súkenícka, Ku Bratke 2910, Perecká 2961, Zd. Nejedého 2876, Hlboká 3085, Okružná 3395, Poľná 1664, Dopravná 2437, Vajanského 2383, UL,. Podjavorinskej 2337, P.O. Hviezdoslava 616 a v Mestských častiach Kalinčiakovo a Horša.

Ďalej v roku 2018 sa navrhuje vybudovať ďalších 11 malých lokálnych ihrísk, ktorých cena by mala byť približne 66 000€. Tieto by sa mali budovať na uliciach Textilná, Perecká 2970, Zd. Nejedlého 2870, Kpt. Nálepku 3033, Krátka 3078, Okružná 3396, Dopravná 2437, M.R.Štefánika 463, P.O. Hviezdoslava 610 a v Mestských častiach Čankov a Horša.

Dané ulice, na ktorých sa navrhuje budovať nové detské ihriská, boli vyberané od najvyššieho počtu obyvateľov po najnižší, keďže sa v daných lokalitách na centrálnych ihriskách mamičky s deťmi tlačia asi najviac a preto je potrebné ihriská odľahčiť.

Kompletné materiály k návrhu si môžete pozrieť a sú na stiahnutie TU:http://levice.eu/2016/28b_Detske_ihriska.zip

Finančné prostriedky na opravy a revitalizácie ihrísk a športovísk vo fonde opráv sa niekoľko rokov v rozpočte nemenili. Vyčlenených finančných prostriedkov je veľmi málo a mnohé školy nemajú z čoho svoje detské ihriská revitalizovať, resp. budovať. Na druhej strane netreba spájať školské témy s výstavbou nových centrálnych detských ihrísk v meste.

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5

Je však zaujímavé, že vo viacerých materských školách a hlavne v základných školách v meste Levice sa detské ihriská a športoviská nachádzajú, no nie sú sprístupnené verejnosti. V prípade, žeby sa tieto verejnosti sprístupnili, zvýšilo by to dostupnosť a aj lokalizačnú úpravu budovania plánovaných objektov. Samozrejme, je tu otázka ochrany týchto detských ihrísk, no je to všetko o nás, o ľuďoch, či by sme si tento majetok dokázali chrániť a používať s opatrnosťou. Povedzme si pravdu, táto problematika je veľmi diskutabilná.

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

Jedno z mála verejnosti prístupných a novších detských ihrísk v Leviciach medzi ulicami Slobody - Ľ. Ivana.

Na tému detské ihriská v Leviciach sme sa porozprávali s poslancom MsZ v Leviciach Mgr. Ervínom Szalmom, ktorého sa táto téma bytostne dotýka z viacerých dôvodov. Je totiž pedagógom na ZŠ, čiže denno denne prichádza do priameho styku s deťmi, súčasne je členom komisie vzdelávania a mládeže a okrem toho pozná množstvo mladých rodín, keďže je aj sobášiacim a víta deti na Mestskom úrade v Leviciach a denno denne sa stretáva s ľuďmi, ktorí sú nespokojní so súčasným stavom detských ihrísk v Leviciach.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.

Poslanec Mgr. Ervín Szalma tému budovania detských ihrísk riešil na mnohých Mestských zastupiteľstvách. Ako nováčik v MsZ sa snažil viazať finančné zdroje na detské ihriská. V tomto roku však prednosť dostali cesty.
Opäť vníma túto otázku podobne ako pri mnohých potrebách občanov, ako vôľu vedenia mesta zaradiť do rozpočtu finančné zdroje a určiť si výstavbu detských ihrísk ako kľúčovú pre spokojnosť našich detí, mládeže, ako aj všetkých občanov.

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

Takto opusteno a nevyužito vyzerá "detské ihrisko" na Mochovskej Ul. v Leviciach. Nachádzajú sa tu len dve pieskoviská.

S témou otvorenosti športovísk a detských ihrísk v areáloch škôl a na verejnosti je spojená aj Mestská polícia, ktorá v rámci kontroly detských ihrísk, ako sú najmä v nočných hodinách detské ihriská využívané, v súčasnosti túto funkciu neplní. Je to však všetko o nás, o ľuďoch, či si chceme a budeme tieto veci chrániť a vážiť si.

Mesto Levice musí pre vybudovanie nových detských ihrísk, alebo ich obnovy, dodržiavať platnú legislatívu EÚ. Preto sa podujalo na odstraňovanie existujúcich nevyhovujúcich hracích prvkov a zároveň na budovanie nových integrovaných detských ihrísk vo vytypovaných lokalitách všetkých obytných sídiel v meste Levice. Miesta budúcich ihrísk sú zvolené tak, aby jednak vyhovovali právnym predpisom EÚ a zároveň plnili viac funkcii, a to sú:
1. integrácia hracích prvkov - ihrisko je určené pre širšiu vekovú skupinu (od 3 do 15 rokov) čím je sledovaná lepšia využiteľnosť nových hracích prvkov;
2. dostupnosť - vzdialenosť k ihrisku - rádius dostupnosti je cca 300m;
3. bezpečnosť - je zabezpečený certifikáciou dodávateľa detských prvkov;
5. odolnosť proti vandalizmu - veľmi dôležitý aspekt z dôvodu následnej údržby detského ihriska;
6. mobiliár a zeleň - lavičky, smetné koše, vytvorenie zelených bariér od komunikácie.

V súčasnosti je vytypovaných 22 lokalít, z ktorých je zrealizovaných iba 5! (kliknite na obrázok pre zväčšenie).

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?
Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?
Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

Na viacerých miestach v Leviciach veľmi chýbajú detské ihriská. Má mesto Levice s touto situáciou v pláne niečo robiť?

Od môjho pôsobenia v MsZ som niekoľkokrát avizoval nutnosť revitalizácie a dôležitosť budovania detských ihrísk a športovísk. Na komisiu pravidelne pozývam veducich oddelení. Bohužiaľ, do tohto času sa vôľa a hlavne finančné prostriedky na budovanie nových ihrísk nenašli. Som zástancom sídliskových detských ihrísk, hlavne na základe podnetov mladých rodín, žijúcich v sídliskových častiach mesta. Zámer mesta a trend je však budovať centrálne detské ihriská vo vybranych lokalitách, ktoré vyhovujú stanoveným podmienkam. Pristúpil som na zámer mesta, s podmienkou budovania detskych ihrísk okamžite z najbližšieho navrhovaného rozpočtu. Ďalej sprístupniť všetky detské ihriská a športoviská v školských objektoch. Tieto ihriská zrevitalizovať. Bohužiaľ, aj na revitalizacie, či do fondu opráv sa nenašla snaha, navýšiť rozpočet.

Pred rokom mesto Levice kontrolovalo pieskoviská detských ihrísk z hľadiska ich kvality. Ako dopadli výsledky?

K tejto otázke sa momentálne neviem vyjadriť. Pri najbližšej návšteve mestského úradu budem žiadať vyjadrenie zodpovedných za túto inšpekciu a výsledné konanie, či výsledky kontroly. Viem však, že zámer je aj tieto pieskoviská mimo budovania centrálnych detských ihrísk, postupne likvidovať v zmysle noriem EÚ a úspore finančných zdrojov.

Niektoré detské pieskoviská sa dokonca zrušili a odstránili sa kovové kolotoče. Prečo?

Všetky spomínané staré detské ihriská nevyhovujú normám EÚ. Preto boli odstránené a kovový šrot odvezený riadne vysúťaženou firmou. I napriek niektorým výnimkám by mestu pri zachovanì týchto ihrísk a nielen v prípade úrazov detí, hrozilo legislatívne konanie, ktoré sa môže vyšplhať do astronomických cifier.
Vôbec nie som stotožnený s týmto konaním a reálne zastávam názory nespokojných rodičov. Keď mesto zruší 30 detských ihrísk a nieje schopné budovať aspoň jedno?! Pravidelne tá istá odpoveď: "Nie sú na to finančné zdroje!"
Potom je NIEKDE CHYBA!!!

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Plánovalo sa aj vybudovanie detského ihriska/pieskoviska v priestoroch starého mestského parku. Práce sa síce začali, no nedotiahli. Z akého dôvodu a plánuje sa vôbec jeho dokončenie? Do kedy?

Ihrisko v časti bývalého jazierka je jeden veľký omyl. Najmä z môjho pohľadu, ale aj iných poslancov. Budem žiadať, aby ten, čo dal príkaz, vysypať tam tie fúry piesku, tento piesok rozvozil na vlastné náklady do detských pieskovísk v meste. Nechcem porovnávať krajské mesto Nitra v parku na Sihoti, ale tak nejako si predstavujem detské ihriská v parku. Pre mňa je ihrisko RYBA taktiež v mestskom parku veľký omyl.

Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?

V takomto úbohom stave sa v súčasnosti a už dlhšiu dobu nachádza nedokončené pieskovisko v bývalom jazierku Parku M.R.Štefánika v Leviciach. Je tam len surovo nanosený piesok...

Na ktorých miestach v Leviciach by sa podľa Vás mali akútne vybudovať nové detské ihriská?

Všade, kde je po nich dopyt. Určite treba začať, čím skôr. V tomto roku boli pre mesto prioritou cesty. Pevne verím, ze budúci rok to budú detské ihriská a športoviská. Zámer mesta je postupne v Leviciach vybudovať 18 centrálnych ihrisk vrátane mestských častí (Viď príloha - mapa). Navrhované lokality sa môžu zmeniť, no musia podliehať podmienkam a stanoveným normám. Osobne som zmapoval niektoré lokality. Nie vo všetkých som našiel zhodu s pôvodnou lokalizáciou, navrhovanou úradom.
Určite medzi nich patrí z môjho pohľadu prioritne Hviezdoslavova (hradný park), Dopravná, Ľanová (Rybníky 5), Mochovská (Rybníky 3), ale aj ďaľšie.

Čo všetko by nové detské ihrisko malo obsahovať?

S kvalitou a rôznorodosťou prvkov detských ihrísk ide aj o vyšší finančný rozpočet.
Všetky podmienky sú uvedené v prílohe. Myslím, že deti si toho zaslúžia čo najviac. Netreba zabúdať na oplotnenie voči psíčkarom, vhodnú zeleň (nie alergény) a dreviny na zatienenie detských atrakcií v prípade silného slnečného žiarenia v letných mesiacoch.

Kedy by sa na daných miestach mohli obyvatelia mesta dočkať nových detských ihrísk?

Pevne verím, že v najbližšom navrhovanom rozpočte bude svietiť 6 ciferná suma na realizáciu kvalitných detských ihrísk. Mesto od roku 2012 nevybudovalo ani jedno detské ihrisko v meste. Čo je veľmi smutné, že budúcej generácii nie sme vôbec naklonení. Z celkového plánovaného počtu 18 ihrísk je do tohto času realizovaných 5. Často sa "pod nohy hádžu polená" aj súkromným podnikateľom, ktorí chcú budovať na vlastné náklady detské ihriská, aj keď možno nie v zodpovedajúcej kvalite. Mrzí ma aj fakt, že v súčasnej 1.etape realizácie projektu Vinohrady, nieje zakomponované detské ihrisko. Pri schválenom finančnom rozpočte SMUTNÉ!!!

Aká môže byť suma za vybudovanie jedného takéhoto detského ihriska?

Reálne som sa rozprával so zamestnancami uradu o 3 centrálnych kvalitnejších detských ihriskách s viacerými prvkami, kde by postačovala suma 100 000 eur na 3.

Odkázali by ste niečo rodičom, ktorí zúfalo čakajú na nové detského ihrisko v mieste ich pobytu?

Budem odpovedať netradične: "Aby sa zaktivizovali a spoločne prišli na otvorené komisie! Aby so svojimi detmi prišli i na mestské zastupiteľstvá, bojovať s pár poslancami za naše deti, za budúcnosť našich detí, za naše mesto!!!"

zdroj: www.leviceonline.sk, fotografie: Mgr. Ervín Szalma

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre