04252024štv

Správy a aktuality zo spoločnosti v meste a okrese Levice

Online rozhovor s Mgr. Ervínom Szalmom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 24. februára 2016 - Mimoriadne aktívny a agilný mladý muž, ktorý miluje prácu s ľuďmi, najmä s deťmi, keďže je dlhé roky učiteľom na Základnej škole Andreja Kmeťa v Leviciach.

Online rozhovor s Mgr. Ervínom Szalmom

Okrem toho má veľmi blízky vzťah aj k športu, keďže je bývalým futbalovým trénerom. Jeho denno-denný kontakt nielen s deťmi a ich rodičmi ho donútilo zamyslieť sa nad problémami súčasneho sociálneho postavenia najmä dnešnej mládeže, mladých rodín, ale aj tých skôr narodených. Jeho záujem o veci verejné odzrkadľuje aj jeho kandidatúra na poslanca Mestského zastupiteľstva v Leviciach a to, že je medzi verejnosťou mimoriadne obľúbený a známy vyvrcholilo k jeho bezproblémovému zvoleniu do tejto verejnej funkcie, z ktorej je možné aktívne ovplyvňovať dianie v meste Levice. Ako poslanec MsZ v Leviciach je členom komisie vzdelávania a mládeže.

Mgr. Ervín Szalma sa narodil v Žiari nad Hronom, no v Leviciach žije odmalička, keďže sa hneď po narodení presťahovali do Levíc. Má 36 rokov, je otcom 12 ročného Timoteja a žije s partnerkou Mirkou. Mgr. Ervín Szalma má vysoké ambície a mimoriadny záujem, zastupovať v nadchádzajúcom volebnom období verejnosť aj v slovenskom parlamente ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, kde by chcel aktívne presadzovať svoje myšlienky a návrhy. Preto sa rozhodol v parlamentných voľbách 2016 kandidovať za politickú stranu #SIEŤ s volebným číslom 73. Mgr. Ervín Szalma je jediným zástupcom za okres Levice na kandidátke najsilnejšej pravicovej strany #SIEŤ, je súčasne predsedom MC #SIEŤ okres Levice.

Mgr. Ervín Szalma - VÁŠ HLAS V PARLAMENT


OTÁZKY A ODPOVEDE

V rámci jeho kandidatúry vo Voľbách 2016 sme s Mgr. Ervínom Szalmom zrealizovali dňa 25.2.2016 online rozhovor, v rámci ktorého ste mu mohli poslať akúkoľvek otázku (samozrejme v rámci slušnosti a dodržiavania morálnych zásad). Jeho odpovede na Vaše otázky sú tu:

Online rozhovor s Mgr. Ervínom Szalmom

Peter Benček: Moja otázka pre kandidáta - pána Ervína Szalmu do dnešnej diskusie: Aké opatrenia (v prípade volebného úspechu) príjme a ako bude riešiť strana SIEŤ problematiku špeciálneho školstva , ktoré je v súčasnosti vďaka niektorým politikom (napr. Pollák) v nelichotivej situácii, je očierňované, nedocenené a jeho zamestnanci sa márne dožadujú verejnej diskusie, keďže problém sa dotýka nielen ich, ale i bežných základných škôl (v prípade celkového zrušenia špeciálnych škôl).

Ervín Szalma: Ide v skratke o to, že celé to je šité "horúcou ihlou" v snahe niektorých politikov zapáčiť sa EÚ a "utopiť" nemalé peniaze projektom EÚ Integrácia a inklúzia MP detí v ZŠ bežného typu. Špeciálni pedagógovia a učitelia špec . škôl sú očierňovaní, ich práca je dehonestovaná a zľahčovaná. Nebránime sa postupnej integrácii, ale POSTUPNEJ a odborne prevádzanej, s postupným kategorizovaním postihov - podľa závažnosti a mnohých ďaľších ukazovateľov a nie zbrklej a nepremyslenej, ktorá týmto deťom nepomôže - naopak im poškodí a negatívne zasiahne aj do výchovy a vzdelávania bežnej , intaktnej populácie. Nemalá problém bude aj bežná vybavenosť ZŠ, ktoré v súčasnosti nie sú ani personálne, ani materiálne vybavené na výchovu a vzdelávanie týchto detí. Chýbajú špeciálno - ped. potreby a pomôcky, špeciálne miestnosti (napr. bezpodnetná miestnosť, snoozelen, bezbariérový prístup do jednotlivých ZŠ, schodolezy, výťahy, špeciálne vybavenie IKT špec. klávesnicami, prispôsobenou poč. technikou atď, atď, atď. Veď v našom záujme je pomôcť a nie v konečnom dôsledku poškodiť. Odmietanie diskusie zo strany p. Polláka a jeho neochota počúvať rozumné argumenty zo strany ľudí z praxe tomu nepomôžu...V súčasnosti aj niektoré levické školy sú vystavené riziku problematike zrušenia špeciálneho školstva. Tieto opatrenia budeme musieť citlivo riešiť na MsZ v Leviciach.

Jozef: Ako sa máš?

Ervín Szalma: Jozef zodpovedne.
Snažím sa, aby moju kandidatúru a postoj ľudia vnímali vážne. Aj keď tomu dnes nik neverí, že nejaký politik to myslí v parlamente naozaj vážne. Bol by som rád, keby môj syn a deti, ktoré vzdelávam nemuseli utekať v budúcnosti zo Slovenska. Dôvera je pre mňa záväzok pred verejnosťou vnímaného "skorumpovaného politika".

Andrej: Ervín, prečo si sa rozhodol kandidovať práve za stranu Sieť? Ak by si bol zvolený do NR SR, ako budeš stíhať robiť aj poslanca v MsZ a súčasne aj učiteľa?

Ervín Szalma: SIEŤ ma oslovila ako novovznikajúca strana. Väčšina členov je bez akejkoľvek bývalej politickej príslušnosti. Byť dobrý politik znamená pre mňa mať hmotnú zodpovednosť za všetky rozhodnutia a konať s čistým úmyslom pre spokojnosť občanov. Preto si mojou kandidatúrou pýtam od ľudí mandát.
Predvídať moje zvolenie do parlamentu v čase pred 5.marcom a súčasne porovnávať ho s mandátom poslanca v MsZ a s činnosťou je pre mňa predčasné. Ale nijako neohrozím moju činnosť poslanca MsZ, práve naopak nový mandát by bol prínosom pre región.
Výkon učiteľského povolania bude prerušený podobne ako primátor a viceprimátor v našom meste.
Pre mňa bude vždy učiteľské povolanie poslaním.

Ľudovít: Myslíte si, že má strana Sieť šancu uspieť vo volbách? Čo Vás motivovalo ísť na kandidátku?

Ervín Szalma: Sieť je novovznikajúca mladá strana s mladými členmi bez politickej príslušnosti s programom, ktorý je nastavený pre potreby ľudí. Referencie tejto strany sú pozitívne a preto pevne verím, že voliči nielen z nášho regiónu ale aj z celého Slovenska budú podporovať naše ciele, vybudovať dobrý štát pre všetkých ľudí. Prečo som sa rozhodol kandidovať, som napísal v predchádzajúcej odpovedi.

Mária: Myslíte si, že štrajk učiteľov mal význam pred voľbami, keď aj opozičné strany zvolali mimoriadnu schôdzu a samé na ňu v dostatočnom počte neprišli?

Ervín Szalma: V pozícii učiteľa som osobne podporil štrajk a využil tak ústavné právo. Pravidelne sa zapájam do aktivít, ktoré sú vyjadrením nesúhlasu nad súčasným stavom školstva. Verejnosť nepozná mieru práce a zodpovednosti pedagogického zamestnanca. Svoje stanoviská som ozrejmil i v televízií TA3 A RTVS. Bohužial, ako je zvykom, tu bolo celé vyjadrenie vyňaté z kontextu. Mám výhrady voči požiadavkám najmä v podpore finančných požiadavkách nepedagogických zamestnancov, kde sa na nich zabudlo!!! Treba nastaviť systémové riešenia nielen vo financovaní a zamerať sa na vzdelávanie každého žiak. Nastaviť servis vzdelávania pre žiaka, spokojnosť rodiča a kvalitu výkonu pedagógov a zamestnancov v školstve.
Každý štrajk má a mal vždy politické pozadie. Keďže sa vyjadruje nespokojnosť so zabehnutým systémom.
Mnohé strany taktizovali a vo svojich vyhláseniach boli lídri veľmi opatrní.
Jednou z naozaj renomovaných odborníčok je p. ZUZANA ZIMENOVÁ z odbornej pracovnej skupiny školstva zo #SIETe, ktorá sa problematike naozaj rozumie.

Dia: Ervín, spýtam sa aj ja... pri jednom rozhovore so zástupcom učiteľov v rádiu odznelo, že ako sa majú osamostatniť a vziať si hypotéku z platu 850€. Ja sa teda pýtam, ako sa majú osamostatniť ľudia pracujúci v justícii z tabuľkového platu zodpovedajúceho výške minimálnej mzdy? Áno, tiež máme zodpovednosť, tiež strávime v práci nemálo času (ako napríklad zdravotné sestry), nadčas nám nepreplatí nikto.. tak ako plánuje strana Sieť riešiť túto otázku? Plánuje vôbec?

Ervín SzalmaVeľmi dobre položená otázka, na ktorú je veľmi ťažké odpovedať. Vnímame ju rovnako citlivo aj vo svojej rodine. #SIEŤ sa zaväzuje presadiť ústavnú ochranu percenta odvodov smerujúceho do 2. piliera, aby ich vlády nemohli meniť podľa ľubovôle. Zjednodušíme daňový systém a znížime daň z príjmu pre všetky pracujúce rodine. Veríme, že peniaze treba nechať v rodinách, ktoré najlepšie vedia, ako s nimi naložiť. Presadíme zvýšenie daňového bonusu o 120 EUR na dieťa a nezdaniteľný základ na dospelého o 680 EUR. Rodine to prinesie ročne 500 EUR navyše. Úprava zákonníka práce by mala viesť práve k požiadavkám, ktoré predkladáte. Nadčasy treba riešiť v zmysle zákonníka práce so svojim zamestnávateľom. Riešenie je jednoznačne určené zmenou zákonníka práce po vzájomnej dohode so zástupcami zamestnávateľov a odborových organizácii. Ďakujem za Váš príspevok.

Ján: Prečo ste sa rozhodli kandidovat do NR?

Ervín SzalmaV snahe pomôcť regiónu, pomôcť štátu, pomôcť tejto krajine. Nedá mi, nepozerať sa na nečinnosť niektorých inštitúcii a orgánov, ktoré v našom meste Levice a v jeho okrese neriešia problémy a potreby jeho obyvateľstva. Jednou z najvážnejších požiadaviek občanov je oprava nadjazdu v Leviciach. Je toho oveľa viac v regióne Tekova a Hontu, čo nás všetkých trápi. Ďalej, južný región vždy ťahal za kratší koniec a najviac tým trpia farmári, remeselníci, podnikatelia v agrosektore ale aj v ostatných odvetviach. Jedná sa najmä o nezamestnanosť. Súčasná nezamestnanosť je varovným signálom pre nás všetkých, pokým nezamestnaní nebudú viac motivovaní pracovať. Vo financovaní športu cez inštitúciu ministerstva túto otázku riešiť v prospech navýšenia pomoci talentovanej mládeže cez samosprávy. Ďakujem za otázku, budem rád, ak ma budú ľudia kontaktovať s konkrétnymi požiadavkami aj do budúcnosti.

Ján: Vedie sa v našom meste proti vám antikampaň? Keď áno viete kto to organizuje?

Ervín SzalmaÁno, viem o tom, no nevnímam takéto aktivity. Snažím sa sústreďovať na svoju kampaň a robím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil o správnosti voľby mojej osoby, pretože tomuto regiónu chcem naozaj len pomôcť. Pomôcť chcem aj celému Slovensku. Pevne verím, že typickým politikom nikdy nebudem. To znamená, ručiť hmotnou zodpovednosťou za svoje rozhodnutia, zabrániť nehospodárnemu zaobchádzaniu s peniazmi daňových poplatníkov. Je jedno, či a kto vedie proti mne a #SIEŤ-i akúkoľvek antikampaň, ja sa snažím sústrediť len a len na svoju kampaň a na získanie dôvery voličov.

Peter: Chcem sa spýtat, aky je tvoj názor, ako učiteľa na nastavený kreditový systém a čo by sa malo v našom školstve zmeniť.

Ervín SzalmaPodobné neefektívne kroky sú nešťastným riešením financovania školstva a nemôže sa stať, aby pedagóg študoval 7 rokov pre dosiahnutie percentuálneho navýšenia platu a jeho dosiahnuté vzdelanie bolo v platnosti len 7 rokov. Toto je možné len v školstve! K tejto otázke a k zmenám v tejto oblasti #SIEŤ pripravuje opatrenia a riešenia. Kvalita dosiahnutého vzdelania pedagóga za kreditové vzdelávanie je diametrálne odlišná u každého frekventanta a nie vždy prináša efektivitu vzdelávacieho procesu a celkový dosah na kvalitu školstva.

Angelika: Mňa by zaujímalo, či je toto Vaša prvá skúsenosť s politikou alebo ste sa angažovali už aj predtým :)

Ervín SzalmaPred 7 rokmi som vstupoval do kampane v komunálnej politike, žiaľ neúspešne. Po období naberania skúseností sa úspech dostavil, keď som získal mandát poslanca MsZ v Leviciach za stranu #SIEŤ. Dosiahli sme veľmi pekný výsledok v celom okrese Levice ako novovznikajúca strana s kandidátmi, ktorí sú bez bývalej politickej príslušnosti. Tieto skúsenosti chcem ďalej uplatniť a rozvíjať v NR SR a preto si súčasne od ľudí pýtam mandát na jeho zodpovedný výkon alebo funkciu. Vopred by som týmto chcel poďakovať všetkým, ktorí svoj hlas dajú práve mne.

Monika: Čo by ste chceli zmeniť v oblasti školstva, keby ste sa stali poslancom?

Ervín Szalma: Školstvo je v poslednom období veľmi citlivá téma pre všetky politické strany, ktoré taktizujú vo svojich vyhláseniach. #SIEŤ to myslí úprimne. Určite sa budem snažiť o systémové riešenie financovania školstva. Znamená to, nielen navýšiť financie do vzdelávania a na platy učiteľov, ale predovšetkým nezabudnúť na nepedagogických pracovníkov, ako sú upratovačky, kuchárky, školníci, ekonómovia...Zavedieme miesta pre deti v škôlke od 3 rokov dieťaťa. Pokiaľ však obec pre dieťa miesto v škôlke neposkytne, rodičia získajú kompenzáciu vo výške rodičovského príspevku. Našim cieľom je zvýšiť rozpočet školstva o 30% do roku 2020. V súčasnosti sa školstvo nachádza v stave prehnanej byrokracie, ktorá zaťažuje najmä pedagogických pracovníkov a kvalita vzdelávania sa tým pádom znižuje a preto sa budeme snažiť túto aktuálnu situáciu riešiť. Ďakujem za Vašu otázku. Je však toho oveľa viac, čo v oblasti školstva a vzdelávania treba citlivo a transparentne riešiť. Preto je dôležité, vnímať požiadavky všetkých zamestnancov školstva, rodičov a študentov vážne a zapracovať ich optimálne do súčasného stavu školstva.

Alena: A mňa zaujíma aj súkromné školstvo, ako bude podporované a či vôbec?

Ervín SzalmaZásadne treba vyriešiť otázku systémového financovania štátneho školstva. Súkromné a cirkevné subjekty je dôležité optimalizovať v závislosti od financovania cez svojich zriaďovateľov. Následne bude možné realizovať opatrenia aj v oblasti financovania súkromných škôl, CVČ a iných vzdelávacích inštitúcii.

Alena: Aká bude podpora malých živnostníkov?

Ervín SzalmaNeviem, či máte na mysli regionálnu či celoslovenskú podporu živnostníkov a malých a stredných podnikateľov. Strana #SIEŤ má paušálne riešenia, ako postupovať tvrdšie proti chronickým neplatičom faktúr, zaviesť rovnaký trestnoprávny postih za nevyplatenie. Presadiť jednoduché podnikateľské prostredie - je balíkom opatrení na zjednodušenie činnosti živnostníkov, viac tu: http://siet.sk/program/modra-zona/#zamestnavatelia. Ak ste mali na mysli regionálnu podporu, snažíme sa presadzovať a podporovať regionálnych podnikateľov a živnostníkov, súčasne živnostníkom poskytujeme právnu pomoc v tejto oblasti.

Peter: Aký máte názor a podporili by ste v súčasnej dobe vytvorenie ministerstva šťastia na Slovensku? http://www.ta3.com/clanok/1077912/spojene-arabske-emiraty-menia-kurz-budu-mat-aj-ministerstvo-stastia.html

Ervín SzalmaAk budeme ekonomicky na úrovni Saudskej Arábie, určite zavedieme takéto ministerstvo, alebo inštitúcie s podobným zaujímavým názvom. :)

Erika: Aký bude váš príjem, keď sa stanete poslancom NR SR? Neuvažovali ste nad zrieknutím sa platu poslanca NR SR za celé obdobie? (Vítala by som odpovede na obe otázky)

Ervín SzalmaPlat poslanca NR SR stanovuje zákon. Nad výškou mzdy ako poslanca NR SR sa nezamýšľam, aj keď som si vedomý, že na slovenské pomery je táto zákonom stanovená mzda nad pomery. Keďže dočasne preruším výkon funkcie pedagogického zamestnanca, svoj prípadný príjem z funkcie poslanca NR SR využijem pre rodinu, pre aktivity, v rámci ktorých sa spolupodieľam v oblasti charity, dobrovoľníctva a podpory mládeže. V týchto aktivitách chcem naďalej pokračovať a pomáhať tak napr. mládeži SČK, športu, občianskym združeniam...

Zuzana: Chcem sa spýtať, ohľadne dotácií športu pre mládež, či rozpočet, ktorý je určený pre mládežníkov nie je nízky, nakoľko mesto Levice má veľa klubov so športujúcimi mládežníkmi a bez pomoci rodičov by tieto kluby nefungovali.

Ervín SzalmaĎakujem za otázku. Je skôr cielená na komunálnu politiku. Ale financovanie športu vnímam veľmi citlivo a navýšenie percenta z celkového rozpočtu mesta pre dotácie mládežníckeho športu majú vo svojich rukách poslanci. Napriek tomu si myslím, že je nízky. No nemyslím si, že je to úplne problém, ktorý by malo z rozpočtu riešiť mesto. Podielové dane a samotná dotácia z nich by mali byť riešené systémovo na každé jedného mladého športovca, ktorý je reálne registrovaný v akomkoľvek klube. Netreba zabúdať na veľké inštitúcie, organizácie a firmy v podnikateľskej pôsobnosti mesta. K tejto téme sa snažím s kolegami zapracovať jednu z prvých "lastovičiek" v meste, ktorá svoj podnikateľský zámer a čiastočný zisk prerozdelí pre podporu mládežníckeho športu a školstva. Uvidíme, čo prinesie nový zákon o športe. Každý by mal však riešenia ako sa to všetko dá!!! A stačí málo - CHCIEŤ!!!

ZuzanaAký je tvoj názor na to, že také okresné mesto ako sú Levice, nemajú umelú trávu?

Ervín SzalmaNiekde je chyba!!!
Pevne verím, že mesto bude sledovať všetky výhodné výzvy, aby sme nemuseli so všetkými okresnými mužstvami dochádzať a platiť nemalé finančné prostriedky do Zlatých Moraviec.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre