04202024sob

Začína sa nová sezóna súťažnej streľby IPSC!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Strelecký klub SKAR-NT Nový TekovLEVICE 12. Apríla 2013 - Je tu nový rok a s ním aj strelecká sezóna 2013. Nehovoríme však o poľovníctve ale o súťažnej streľbe IPSC, ktorej sa venuje Strelecký klub SKAR-NT Nový Tekov. Klub, ktorý ako jediný v našom okrese organizuje strelecké preteky podľa pravidiel IPSC, má v súčasnosti 8 členov, z ktorých sú zatiaľ všetci muži, no v klube veľmi radi privítajú aj zastúpenie nežného pohlavia.

Pre informáciu, v prípade, žeby sa členom chcela stať žena, plne tu platí emancipácia, takže na ženy sú kladené také isté podmienky ako na mužov. Nová strelecká sezóna sa začína už 13. apríla 2103, no potešujúcou správou je, že prihlásiť sa za nového člena klubu je možné kedykoľvek aj počas prebiehajúcej sezóny. Ten, kto by sa rád stal členom streleckého klubu, má rád streľbu, no doteraz svoju zbraň nevlastní, podmienkou je vybaviť si zbrojný preukaz a nákupné povolenie. Zbrane sú v rôznych cenových kategóriach, záleží od každého, komu aká zbraň sedí a hlavne na akú má financie, ale ceny sa pohybujú od 400 € až do 2500 € a viac. Porozprávali sme sa s predsedom streleckého klubu SKAR-NT Nový Tekov Mgr. Miroslavom Čornákom, aby nám svoj klub predstavil a porozprával nám o ambíciách do novej sezóny.

RM - TECH - bazény na mieru, prekrytia, stavby, servis

Strelecký klub SKAR-NT Nový Tekov - dňa 13.4.2013 sa začína nová súťažná strelecká sezóna!

Ako by si zhodnotil predchádzajúcu sútažnú sezónu z pohľadu predsedu klubu?

Predchádzajúca sezóna bola z môjho pohľadu pre náš klub úspešná. Podarilo sa nám usporiadať Tekovskú ligu, ktorej sa každým rokom zúčastňuje viac a viac strelcov. Taktiež sa nám podarilo dostať náš klub do Slovenskej asociácie dynamickej streľby, čo bolo mojim hlavným cieľom do roka 2013. Taktiež aby sme mohli organizovať súťaže v rámci SADS a prilákali k nám aj strelcov, čo sa zúčastňujú medzinárodných pretekov a tým aj skvalitniť našu Tekovskú ligu. Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým členom nášho klubu ako aj rozhodcom a všetkým, čo nám pomáhali pri realizácii Tekovskej ligy 2012.

Kedy sa začína nová sezóna a aké preteky bude tento rok organizovať Váš strelecký klub?

Sezóna sa začína už 13. apríla medzinárodným pretekom Bátory cup v Čachticiach a potom sa už víkend čo víkend striedajú preteky od regionálnych cez ligové, extraligové až po medzinárodné preteky. Náš klub ako už v minulosti, aj tento rok usporiada Tekovskú ligu, ktorá bude pozostávať z troch súťažných kôl. Novinkou však bude, že Tekovská liga bude zahrnutá do Ligy pre neregistrovaných, ktorú zastrešuje SADS. Taktiež sme dostali možnosť organizovať jedno kolo Slovenského pohára, čo sme samozrejme s potešením využili.

Termíny Tekovskej ligy 2013:
1.kolo 21.4.2013
2.kolo 2.6.2013
3. kolo 15.9.2013

Slovenský pohár:
14.7.2013

Celý súťažný kalendár je k nahliadnutiu na tejto stránke: http://www.shootingarea.eu/sk/calendar-ipsc. Rozpis súťaží sa dá pozrieť aj tu: www.sads.sk

Strelecký klub SKAR-NT Nový Tekov - dňa 13.4.2013 sa začína nová súťažná strelecká sezóna!

Kde vidíš rezervy a možnosti zveľadenia v rámci zvyšovania kvality streleckého klubu?

Najväčšie rezervy vidím v členskej základni, ako každý šport v dnešnej dobe je finančne náročný a preto by som uvítal nejakých sponzorov, ktorí by nám pomohli pri spoluorganizovaní Tekovskej ligy. Určite by som chcel tento rok na strelnici postaviť ešte aspoň jeden val, aby sme mohli robiť súťaže na vyššej úrovni a na súťaž zvýšili aj kapacitu strelcov. Aj teraz sa mi na 1. kolo Tekovskej ligy hlási väčšie množstvo strelcov, ako máme kapacitu.
Ak by sa niekto chcel stať členom Vášho klubu, aké sú podmienky na prijatie?

Prijatie za člena je jednoduché. Záujemca vypíše žiadosť o prijatie do klubu, ktorú si nájde na http://shooting-team.webnode.sk, poprípade po dohovore mu viem žiadosť poslať aj na jeho e-mail, zaplatí jednorazový členský poplatok, ktorý je 66 €. Samozrejme zaplatením poplatku to nekončí, každý člen sa musí zúčastňovať brigád, čo organizujeme a pomáhať na súťažiach, ktoré organizujeme.

Záujemcovia sa môžu kontaktovať priamo na predsedu streleckého klubu Mgr. Miroslava Čornáka, tel.: 0907 609 771.


Ako už Miro spomenul strelecký klub SKAR–NT sa stal členom Slovenskej asociácie dynamickej streľby (SADS) a preto sme položili zopár otázok aj novému prezidentovi SADS, ktorým je pán Alexander Szabó.

Ako by ste zhodnotili predchádzajúcu súťažnú sezónu z pohľadu prezidenta SADS?

Predchádzajúca sezóna bola pre SADS mimoriadne úspešná. V septembri 2012 sa naša krajina zúčastnila na Majstrovstvách sveta brokovnice, kde sme mali zastúpených strelcov ako aj rozhodcov. Naši rozhodcovia sa držali skvele v plejáde rozhodcov z celého sveta. Náš rozhodca Stanislav Grubiak dostal za svoju prácu hodnotenie "excelentný". A nie dlho po MS sme sa dvaja  rozhodcovia - Stanislav Grubiak a  ja dočkali zaradenia do svetovej asociácie rozhodcov. Pre Slovensko je to v tejto rozhodcovskej sfére ohromný úspech. Do tejto svetovej asociácie sa dostanú naozaj len tí najlepší z celého sveta.
Teraz by som chcel prejsť k najväčšiemu úspechu vlaňajšej sezóny. Na Majstrovstvách Sveta v brokovnici sa podarilo nášmu skvelému strelcovi Ivanovi Hosovi dosiahnuť najväčší úspech. Stal sa prvým Majstrom Sveta v kráľovskej divízii Open. Touto cestou by som mu chcel zagratulovať a poďakovať za skvelý úspech jemu ako aj celej našej výprave na MS.

Strelecký klub SKAR-NT Nový Tekov - dňa 13.4.2013 sa začína nová súťažná strelecká sezóna!

Aké boli úspechy slovenskej reprezentácie?

SADS mala vlani ako aj po iné roky veľmi pekné úspechy, ešte raz vyzdvihnem Majstra Sveta Ivana Hosa, ako aj mnoho iných našich strelcov, ktorí sa umiestnili na popredných miestach medzinárodných pretekov, organizovaných pod hlavičkou IPSC.

Kde vidíte rezervy a možnosti zveľadenia v rámci zvyšovania kvality SADS?

Rezervy možno hľadať v slabšom prílive nových členov, ako aj mládeže do nášho športu. Zvyšovanie kvality by som videl vo väčšej ochote sponzorov podporovať náš šport. Je to však háklivá a ťažká téma, ktorá sa týka asi všetkých športov na Slovensku.

Kedy sa začína nová sezóna a aké sú do novej sezóny ambície?

Sezóna sa začína 13. apríla medzinárodným pretekom Bátory cup v Čachticiach a potom už víkend čo víkend sa striedajú preteky od regionálnych cez ligové, extraligové až po medzinárodné preteky. Tento rok v septembri nás čakajú Majstrovstvá Európy v Portugalsku, kde by sme sa chceli zúčastniť po streleckej aj rozhodcovskej línii. Máme úspešných strelcov, ktorí by sa mohli umiestniť na popredných miestach týchto ME.

Pripravujú sa do novej sezóny aj nejaké novinky?

Áno. Rozbiehame sekciu Action Air, kde sa strieľa zo zbraní, ktoré nepoužívajú ostré náboje, ale zbrane vystreľujú umelé guličky na základe tlaku vzduchu v bombičkách ukrytých v zbraniach. Sú to zbrane identické s "ostrými" zbraňami, ale v podstate pri zásahu nepoškodia ľudský organizmus. Je to veľmi zaujímavé a lákavé pre mladých ľudí, ktorí ešte nemajú vlastné finančné prostriedky a sú odkázaní na dotácie od rodičov. Aj tento šport sa vykonáva podľa jasných a pevných pravidiel pod dozorom vyškolených rozhodcov.

Ak by sa niekto chcel stať členom SADS, aké sú podmienky na prijatie?

Prijatie za člena je jednoduché, pretekár sa zaregistruje do klubu registrovaného v SADS a zaplatí ročný poplatok do SADS. Následne sa môže zúčastňovať pretekov organizovaných pod hlavičkou IPSC na Slovensku aj vo svete.

Čo by ste chceli ako nový prezident presadiť v SADS?

Chcel by som naďalej šíriť dobré meno SADS na Slovensku ako aj vo svete, lebo naša organizácia je registrovaná vo svetovej organizácii IPSC, na základe čoho  môžeme organizovať a zúčastňovať sa medzinárodných pretekov v zahraničí ako aj majstrovstiev Európy a Sveta.

zdroj: www.leviceonline.sk, fotografie: Strelecký klub SKAR-NT Nový Tekov

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre