04252024štv

Basketbal a basketbalové správy z Levíc

Ladislav Garaj, Manažér BK Levickí Patrioti: "Radi by sme opäť trochu "pobláznili" mesto basketbalom"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 16. júla 2015 - Azda každý levický basketbalový fanúšik je dozaista navnadený na novú basketbalovú sezónu 2015/2016, ktorá pomaly, ale isto klope na dvere. Isto nikomu, komu levický basketbal nie je ľahostajný, neušlo, že tím prechádza veľkými zmenami ako na poste trénera, v kádri ale i vo vedení.

Ladislav Garaj, Manažér BK Levickí Patrioti: "Radi by sme opäť trochu "pobláznili" mesto basketbalom"

Novým hlavným trénerom sa stal Teo Hojč, do kádra prišli viacerí noví hráči ako Rusin, Žiak, Miljkovič, či Rozim a vedenie klubu je v rukách dvoch konateľov Juraja Hazuchu a MUDr. Gabriela Földiho. Je teda namieste, porozprávať sa o aktuálnej situácii v klube s marketingovým manažérom BK Levickí Patrioti Ladislavom Garajom.

Aktuálna situácia v kádri BK Levickí Patrioti je taká, že sú zatiaľ potvrdené tieto mená: Rusin, Miljkovič, Rozim, Matúš Marchyn, Drapák, Žiak, Valentine a Stojadinović.
V priebehu tohto týždňa chceme dotiahnuť dohodu s Vladom Klárom. Intenzívne pracujeme aj na druhom rozohrávačovi, ktorý bude piatym a momentálne posledným legionárom v tíme. Do prípravy chceme zapojiť aj talentovaných hráčov z mládežníckeho klubu ŠBK Junior Levice, minimálne dve miesta v zostave budú určené pre nich.


Aké sú predsavzatia mužstva v rámci optimálneho počtu hráčov do novej sezóny?

Ako som už spomínal, v úvode sezóny počítame so siedmimi slovenskými hráčmi a piatimi legionármi. Jedno legionárske miesto si necháme voľné a uvidíme ako sa bude situácia počas sezóny vyvíjať.

Z ktorých doterajších istých posíl v mužstve do novej sezóny ste najviac potešení?

Ja som rád za každého jedného hráča, ktorého sme doteraz získali. Či už sú to osvedčené zahraničné posily, mladí Levičania, alebo skúsený Milan Žiak, či Róbert Rozim, ktorý môže byť prekvapením pre nás všetkých.

O ktorých posilách sa rozmýšľa pre ďalšie doplnenie kádra, resp. ktorých hráčov máte v hľadáčiku a na ktoré pozície?

Okrem už spomenutého Vlada Klára pracujeme momentálne na rozohrávačovi. Spolu s trénerom Hojčom hľadáme ideálneho hráča v našich finančných možnostiach pre družstvo.

Boli by ste radi, keby do tímu prišli ďalší američania, resp. balkánci?

Nerozdeľujeme hráčov podľa národnosti, ale podľa povahových vlastností a ich schopností pomôcť tímu. S trénerom Hojčom sa snažíme získať o vytipovaných hráčoch čo najviac informácií cez trénerov a manažérov klubov, v ktorých pôsobili. Hľadáme ideálny povahový mix hráčov, lebo to je jeden zo základných kameňov pre úspešnú sezónu.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Veľa ľudí hovorí o tom, že v tíme bolo v predchádzajúcich sezónach veľa balkáncov a američanov a levickým, resp. slovenským hráčom sa nedalo veľa priestoru. Váš názor?

O tom sa dá veľa polemizovať. Samozrejme, našou úlohou je dávať priestor domácim hráčom, aby mládež videla, že ak bude na sebe pracovať, môže to dotiahnuť až do A-tímu mužov. Druhý aspekt je cena a kvalita slovenských hráčov, ktorých si môžete v klube aktuálne dovoliť a tretím je atraktívny herný prejav družstva. Všetky tieto atribúty treba skĺbiť a nájsť ideálny mix hráčov. Verím, že sa nám to v nasledujúcej sezóne podarí.

Z aktuálneho kádra je jasné, že mužstvo sa otriaslo v základoch a dá sa povedať, že neostal kameň na kameni. Mužstvo sa takmer kompletne pomenilo, veľa hráčov z minulej sezóny tu nefiguruje. Čo je toho dôvodom? Hráči nemali záujem ďalej pokračovať hrať za Levice, dostali lepšie ponuky, bolo to všetko len o peniazoch?

Rusin, Miljkovič, Drapák, Marchyn a Klár tu hrali aj v minulej sezóne, takže vlastne nových bude len päť hráčov. Je to myslím celkom normálne, keďže chceme dať dokopy kvalitnejší tím. Komunikovali sme aj s Lukom Igrutinovičom. Mal však výbornú sezónu a je celkom normálne, že sa chce posunúť ďalej. Je to trochu náš údel, vyhľadávať talenty, ktoré ak sa presadia, odchádzajú do kvalitnejších tímov.

Ako je to s Ladislavom Lutovským, ktorý tím viedol v predchádzajúcej sezóne? Bude aj naďalej pôsobiť v mužstve?

S Lacim Lutovským sme v kontakte a máme záujem, aby pokračoval v klube. Stále na sebe pracuje, vzdeláva sa, za posledné tri roky získal mnoho skúseností a bolo by na škodu, keby sme nevyužili jeho basketbalové znalosti. V klube by mal pôsobiť v roli asistenta trénera.

Neoslovili ste pre spoluprácu aj Richarda Kleina, ktorý stále aktívne hrá za "B" mužstvo Levíc?

Vieme o tom, že Rišo si robí trénerský kurz a začína pracovať s mládežou. Samozrejme, že v budúcnosti nevylučujeme spoluprácu s ním ani pri A-tíme v pozícii trénera, alebo v inej manažérskej funkcii.

"B" mužstvo hralo v minulej sezóne veľmi dobre, vyhralo 2. ligu. Počíta sa aj s posilami z "béčka"?

V B-tíme hrajú chalani, ktorí hrajú basketbal pre radosť a nie je ich ambíciou, živiť sa ním. Všetci majú svoju prácu a rodinu, takže by to bolo pre nich ťažké, skĺbiť každodenné tréningy s inými aktivitami. Tým, že na každom ligovom zápase od novej sezóny musíme mať prítomných šesť slovenských hráčov, sa však aj pre nich otvára možnosť, dostať sa na súpisku A-tímu, a nie je vylúčené, že si nakoniec v lige niekto z nich aj zahrá.

Ako by ste zhodnotili fungovanie a vystúpenie "B" mužstva v predchádzajúcej sezóne?

B-tím vyhral svoju súťaž dva roky po sebe. Za to obdobie prehrali len dva zápasy a to je skvelá bilancia. Chalani hrajú basketbal pre radosť, využívajú svoje dlhoročné skúsenosti a som na nich hrdý, ako zvládli oba ročníky.

Aké su predsavzatia, ambície, ciele "A" mužstva do novej sezóny, keďže to bude jubilejný 20. ročník v najvyššej súťaži?

Radi by sme opäť trochu "pobláznili" mesto basketbalom. Fanúšikovia stáli za nami dve sezóny, v ktorých sme im nevedeli ponúknuť takú kvalitu, na akú boli predtým zvyknutí. Nechceme mať veľké oči a hovoriť o veľkých cieľoch. Chceme, aby sa ľudia na našich zápasoch bavili, aby si prišli do športovej haly oddýchnuť a odchádzali z nej plný zážitkov. Aby basketbal opäť spájal a robil dobré meno Leviciam. Ak sa toto podarí, budeme považovať sezónu za úspešnú.

Bude sa hrať jedine slovenská liga, alebo sa uvažuje aj nad nejakou alternatívou?

Budeme hrať iba v Slovenskej basketbalovej lige. Nad Európskym pohárom sme síce premýšľali, je to však otázka budúcnosti. Ak sa nám podarí odohrať dobrú sezónu a naši partneri budú pripravení na vstup do
Európskej súťaže, veľmi radi to pre nich a pre fanúšikov spravíme.

Novým trénerom je Teo Hojč. Na základe čoho ste sa rozhodli práve pre tohto trénera?

Hľadali sme mladého ambiciózneho trénera z basketbalovej krajiny. Na trénera sme získali množstvo pozitívnych referencií od hráčov a kamarátov. Následne sme sa s ním stretli v Rakúsku na pol ceste a po dlhej debate sme sa rozhodli. Veríme, že to bolo dobré rozhodnutie. Je to tréner, ktorý si veľmi zakladá na povahových vlastnostiach hráčov a na sile kolektívu. Vyžaduje disciplínu a 100% nasadenie v každej fáze tréningu, či zápasu.

Ako to bude s prípravou mužstva do novej sezóny? Ako a kedy bude príprava prebiehať? Kedy a s kým budú prípravné zápasy?

Príprava na sezónu štartuje 10. augusta, v pláne je aj tradičný Memoriál bratov Kleinovcov v polovici septembra. Liga začne 3.októbra, na úvod nás čaká derby proti Nitre. Už teraz sa na to veľmi tešíme.


Zmenilo sa nejako vedenie mužstva?

Vo vedení klubu nastali zmeny. Novými konateľmi sa stali Juraj Hazucha, ktorý je aj Prezidentom klubu a MUDr. Gabriel Földi, ktorý je aj športovým riaditeľom klubu.


Zmení sa do novej sezóny nejako cenová politika vstupeniek?

Ceny vstupeniek sa nebudú meniť, o cenách a druhoch permanentiek Vás budeme informovať už čoskoro.

Chceli by ste niečo odkázať levickým fanúšikom basketbalu do novej sezóny?

Fanúšikovia vidia, že na novú sezónu sa pripravujeme zodpovedne. Rozbehli sme nový fanshop, štartujeme aj obľúbenú súťaž Dovolenka s Patriotmi 2015 a chystáme ďalšie novinky. Veríme, že aj týmto spôsobom
skrátime fanúšikom dlhé čakanie na prvý zápas Patriotov v novej sezóne. Všetky informácie nájdete na našom klubovom webe www.basketballevice.sk alebo na webe nášho mediálneho partnera Leviceonline.sk.

zdroj: Ladislav Garaj, Manažér BK Levickí Patrioti, fotografia: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre